ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπόθεση Novartis: Τα 50 εκατ. ευρώ αγγίζουν οι μίζες που διακινήθηκαν σε πολιτικά πρόσωπα

Υπόθεση Novartis: Τα 50 εκατ. ευρώ αγγίζουν οι μίζες που διακινήθηκαν σε πολιτικά πρόσωπα
(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Το ποσό των 50 εκατομμυρίων ευρώ αγγίζουν οι μίζες που διακινήθηκαν σε πολιτικά πρόσωπα, σύμφωνα με τα όσα φαίνεται να περιλαμβάνει η δικογραφία που εστάλη στη Βουλή για την υπόθεση της Novartis. Συνολικά, οι καταθέσεις της δικογραφίας είναι περίπου είκοσι και σύμφωνα με τους βασικούς και προστατευόμενους μάρτυρες, τα 40 εκατ. ευρώ από το σύνολο της μίζας, φέρεται να διακινήθηκαν πριν από το 2010 σε τρία πολιτικά πρόσωπα για την υπόθεση των εμβολίων.  Αυτή την ώρα συγκαλείται εκτάκτως Σύσκεψη των Προέδρων ενώ για τις 15:00 συνεκλήθη η Ολομέλεια για να ανακοινωθεί η διαβίβαση της δικογραφίας.

Σύμφωνα πάντα με τις καταθέσεις, συνολικά στην υπόθεση των μιζών εμπλέκονται 30 άτομα, τα οποία εκτός των πολιτικών προσώπων είναι πρώην γενικοί γραμματείς, πρώην μέλη επιτροπών τιμών φαρμάκων και σύμβουλοι ή συνεργάτες υπουργών.

Κατά τις εκτιμήσεις της έρευνας, η ζημιά που προσδιορίζεται εξειδικευμένα για τη Novartis φτάνει τα 3 δισ. ευρώ.

Πολιτική "θύελλα"

Την ίδια ώρα συνεχείς είναι οι αναταράξεις που προκαλεί στο πολιτικό σκηνικό η υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας Novartis, στην οποία φέρονται να εμπλέκονται και πολιτικά πρόσωπα, τα ονόματα των οποίων περιλαμβάνονται στο διαβιβαστικό των εισαγγελικών αρχών που έφθασε στη Βουλή την Τρίτη.

Στην υπόθεση, που επανήλθε τη Δευτέρα στο προσκήνιο, φέρονται να εμπλέκονται για τα αδικήματα της δωροδοκίας και της απιστίας δύο πρώην πρωθυπουργοί, ο Αντώνης Σαμαράς και Παναγιώτης Πικραμμένος, καθώς και οκτώ πρώην υπουργοί Υγείας, Οικονομικών και Ανάπτυξης. Αυτοί φέρονται να είναι ο Γιάννης Στουρνάρας, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο Μάριος Σαλμάς, ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο Άδωνις Γεωργιάδης και ο Γιώργος Κουτρουμάνης.

Από την πρώτη στιγμή, οι φερόμενοι ως εμπλεκόμενοι έσπευσαν να διαψεύσουν οποιαδήποτε σχέση με την υπόθεση, με τον αντιπρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας μάλιστα να απειλεί και με μηνύσεις, και την κυβέρνηση από την άλλη να επιτίθεται στη Νέα Δημοκρατία σημειώνοντας πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «βρίσκεται σε πανικό και το δείχνει».

«Η στάση της θυμίζει παλιάς κοπής ενόχους που όταν πιάστηκαν στη φάκα μιλούσαν για δήθεν πολιτική δίωξη», λένε για τη Νέα Δημοκρατία κυβερνητικές πηγές, υπενθυμίζοντας μάλιστα πως «τα ίδια έλεγε και ο κος Τσοχατζόπουλος».

«Το σκάνδαλο Novartis από ηθικής και οικονομικής πλευράς θα συγκλονίσει την Ελλάδα και είναι μεγαλύτερο από το σκάνδαλο της Siemens», δήλωσε ο κ. Κοντονής και συμπλήρωσε ότι «το σκάνδαλο με το φάρμακο είναι τεράστιο διότι, σε μία περίοδο κρίσης, υπήρχαν φαρμακευτικές εταιρείες που λειτουργούσαν με παράνομο τρόπο και με υπερκοστολογήσεις. Γι’ αυτό το λόγο εκτοξεύτηκε η φαρμακευτική δαπάνη σε ποσοστά διπλάσιας φαρμακευτικής δαπάνης της ΕΕ».

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, επισήμανε πως έλαβε μερική ενημέρωση αναφορικά με το περιεχόμενο της δικογραφίας και απευθυνόμενος προς τους δημοσιογράφους, ανέφερε: «Η υπόθεση Novartis είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο από καταβολής του ελληνικού κράτους». Εξάλλου, ερωτηθείς εάν στο πλαίσιο της δικογραφίας διώκεται ο πρόεδρος της Novartis, ο κ. Παπαγγελόπουλος απάντησε: «Ο πρόεδρος της Novartis δεν διώκεται, αλλά από όσο ξέρω, τού έχει απαγορευθεί η έξοδος από τη χώρα». Τέλος, ο ίδιος προέτρεψε όσους μιλούν για πολιτικές διώξεις «να μη μιλούν, γιατί εκτίθενται».

Για σκάνδαλο πολλών δεκάδων δισεκατομμυρίων σχετικά με την υπόθεση της Novartis, έκανε λόγο ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, μιλώντας στην ΕΡΤ1. Γίνεται σοβαρή προσπάθεια θεσμικής διερεύνησης στον τομέα της Υγείας, για πρώτη φορά υπάρχει ένα μέτωπο ενάντια στη διαφθορά στον τομέα της υγείας τόνισε ο κ. Ξανθός για να επισημάνει ότι την υπόθεση ανέδειξαν οι αμερικανικές δικαστικές Αρχές με εμπλοκή μάλιστα και του FBI. Δεν υπάρχει καμιά πολιτική δίωξη, ανέφερε ο υπουργός.

Σαμαράς: Η συκοφαντία είναι το όπλο των δειλών

«Πληροφορήθηκα τη νέα συκοφαντία του κ. Τσίπρα κατά του προσώπου μου. Και μάλιστα από κατασκευασμένες μαρτυρίες ανωνύμων. Επειδή η συκοφαντία είναι το όπλο των δειλών, τους λέω πως εμένα δεν με αγγίζουν», δήλωσε ο κ. Σαμαράς στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, καταλήγοντας: «Να είναι βέβαιοι ότι οι συκοφάντες και όσοι είναι από πίσω θα λογοδοτήσουν οι ίδιοι στη Δικαιοσύνη».

Α. Γεωργιάδης: Αν ο Παπαγγελόπουλος έχει λάβει άτυπη ενημέρωση, θα τον πάω φυλακή για κακούργημα

Για σκευωρία σε βάρος του έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνις Γεωργιάδης, αναφερόμενος στη μεγάλη εισαγγελική έρευνα για την υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας Novartis, στην οποία φέρεται να εμπλέκεται.Έκανε μάλιστα γνωστή την πρόθεσή του να καταθέσει μήνυση κατά του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, αλλά και της εισαγγελέως διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη, κατηγορώντας τους πως σε περίπτωση που ο υπουργός έχει ήδη ενημερωθεί για το περιεχόμενο της δικογραφίας και άρα έτσι γνωρίζει από πριν τα ονόματα που περιέχονται σε αυτήν, τότε, οι δυο τους έχουν παραβιάσει το Σύνταγμα και πρέπει να απολογηθούν για αυτό.

Στουρνάρας: Ουδέποτε κατά τη διάρκεια της θητείας μου είχα υπογράψει οποιαδήποτε απόφαση που να σχετίζεται με την Novartis

«Ουδέποτε κατά τη διάρκεια της θητείας μου ως Υπουργός Οικονομικών είχα υπογράψει οποιαδήποτε απόφαση που να σχετίζεται άμεσα ή έμμεσα με την εταιρία Novartis. Παρεμπιπτόντως, ουδεμία από το νόμο σχετική αρμοδιότητα έχει ο Υπουργός Οικονομικών. Η πολιτική στοχοποίηση και το bullying που υφίσταμαι εγώ και η οικογένεια μου τρία χρόνια τώρα έχει τα όρια της»

Πικραμμένος: Ουδεμία σχέση έχω

«Ουδεμία σχέση έχω με το σκάνδαλο της φαρμακοβιομηχανίας Novartis, τόσο εγώ προσωπικά, όσο και η υπηρεσιακή Κυβέρνηση της χρονικής περιόδου Μαΐου -Ιουνίου 2012»

Αβραμόπουλος: Η πολιτική του φαρμάκου και η τιμολόγησή του δεν ανήκε στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Υγείας

«Με έκπληξη πληροφορήθηκα αναφορά του ονόματός μου στην δικογραφία για τη Novartis που απεστάλη στη Βουλή μαζί με άλλα ονόματα Πρωθυπουργών και Υπουργών της περιόδου 2006-2015. […] Την περίοδο που ήμουν Υπουργός Υγείας, από το 2006 ως το 2009 η πολιτική του φαρμάκου και η τιμολόγησή του δεν ανήκε στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Υγείας και συνεπώς ουδεμία σχέση είχα ούτε και θα μπορούσα να έχω με αυτό το ζήτημα…Η αρμοδιότητα για το φάρμακο περιήλθε στο Υπουργείο Υγείας δυο χρόνια μετά την αποχώρησή μου. Απλά και ξεκάθαρα. Συνεπώς δεν υφίσταται ζήτημα».

Βενιζέλος: Δεν θα αφήσω αναπάντητη τη βάρβαρη προσβολή των θεσμών του κράτους δικαίου που συντελέσθηκε από την κυβέρνηση

Όσες φορές έκαναν το λάθος να μου επιτεθούν με συκοφαντίες μετάνιωσαν γιατί προσέκρουσαν στον τοίχο της αλήθειας. Τώρα βλέπω να αναφέρουν και το όνομα μου στην «υπόθεση Novartis» κατά τρόπο παντελώς ασυνάρτητο, μάλλον από συνήθεια. Επειδή μόνος μου γνώμονας ήταν και είναι πάντα το δημόσιο συμφέρον, δεν θα αφήσω αναπάντητη τη βάρβαρη προσβολή των θεσμών του κράτους δικαίου που συντελέσθηκε από την κυβέρνηση, σε συνεργασία δυστυχώς με δικαστικούς λειτουργούς, προκειμένου να διαμορφωθεί ένα σκηνικό φτηνού πολιτικού αντιπερισπασμού.

Η ανακοίνωση της Novartis

«Έχουμε λάβει γνώση των δημοσιευμάτων σχετικά με τις επιχειρηματικές μας πρακτικές στην Ελλάδα. Συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε με τις αρχές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και δεν μπορούμε να σχολιάσουμε περαιτέρω αυτή την στιγμή»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ