ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση για την υπόθεση Novartis

Σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση για την υπόθεση Novartis
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

«Κόκκινο» χτυπάει η αντιπαράθεση για την υπόθεση Νovartis, που μονοπωλεί τις τελευταίες ημέρες το πολιτικό σκηνικό και έχει αποτελέσει «πηγή» σφοδρών συγκρούσεων μεταξύ βουλευτών και κομμάτων. Η εν λόγω υπόθεση βρέθηκε και στο επίκεντρο σύσκεψης του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ στο Μέγαρο Μαξίμου, που ολοκληρώθηκε το βράδυ της Πέμπτης. 

Όπως αναφέρουν πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, συζητήθηκε η διαδικασία που θα ακολουθηθεί στο κοινοβούλιο και έπεσαν στο «τραπέζι» όλα τα ενδεχόμενα.

Οι τόνοι ανέβηκαν ιδιαίτερα το απόγευμα της Πέμπτης, όταν κυβερνητικοί κύκλοι απάντησαν σε πηγές της Νέας Δημοκρατίας για τα περί «πολωνοποίησης», που ειπώθηκαν με αφορμή τη δικογραφία για την Novartis.

«Οι αναφορές σε “πολωνοποίηση”, σχέδια εξόντωσης, σκευωρίες και “κουκουλοφόρους” μάρτυρες μοναδικό στόχο έχουν τον εκφοβισμό της Δικαιοσύνης και των θεσμών» έλεγαν κυβερνητικές πηγές, και συνέχιζαν: «Το μόνο όμως που καταφέρνουν είναι να επιβεβαιώνουν τον πανικό τους και να αυτοεξευτελίζονται».

Είχε προηγηθεί ένα επίσης σκληρό σχόλιο από ανώτατη κομματική πηγή της Νέας Δημοκρατίας, που επεσήμανε πως η «ποινικοποίηση» είναι δεδομένη και ότι εκτός από αυτή, υπάρχει και «πολωνοποίηση» της πολιτικής ζωής.

«Η ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής είναι δεδομένη, τώρα όμως έχουμε και πολωνοποίηση» έλεγε η εν λόγω πηγή.

«Είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, όταν δεν έχουμε διάκρισή των εξουσιών, δεν έχουμε κράτος δικαίου», ανέφερε επί λέξει η ίδια πηγή και σημείωσε πως η περίπτωση της Ελλάδας πρέπει να απασχολήσει την Ευρώπη.

Το εν λόγω σχόλιο αφορά την διαμάχη της Ε.Ε. με την Πολωνία και τις προειδοποιήσεις της Ένωσης ότι θα ξεκινήσει διαδικασία επιβολής κυρώσεων κατά της χώρας για την άρνηση της κυβέρνησης να αποσύρει μεταρρυθμίσεις στον τομέα της Δικαιοσύνης.

Αρνούνται κάθε εμπλοκή

Από την πρώτη στιγμή, τα πολιτικά πρόσωπα τα ονόματα των οποίων εμφανίζονται στις σελίδες της δικογραφίας αρνούνται κάθε εμπλοκή στην υπόθεση.

Νωρίτερα, συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά, σχολιάζοντας σχετικά έκαναν λόγο για «σκευωρία», «γελοιότητα», και «διατεταγμένη μεθόδευσης», υπογραμμίζοντας ότι στα έγγραφα του FBI δεν υπάρχει καμία αναφορά στο πρόσωπο του πρώην πρωθυπουργού.

Χαρακτηριστικά, συνεργάτες του κ. Σαμαρά έλεγαν:

Η σκευωρία και η γελοιότητα της κυβέρνησης και των συνεργών της αποκαλύπτεται καθημερινά.

Η εισαγγελέας Τουλουπάκη ζήτησε από το FBI να στείλει ό,τι στοιχεία είχε για την υπόθεση Novartis στην Ελλάδα. Το FBI έστειλε ό,τι στοιχεία γνώριζε από τη δική του έρευνα, στα οποία δεν υπάρχει καμία αναφορά στο όνομα του πρώην πρωθυπουργού.

Μετά από λίγες εβδομάδες η κ. Τουλουπάκη ζητάει και πάλι από το FBI αν θα μπορούσε τα στοιχεία που της είχαν ήδη στείλει, να τα συσχετίσει στην έρευνα για 7 πολιτικούς μεταξύ των οποίων και ο Αντώνης Σαμαράς. Το FBI της δίνει την άδεια να χρησιμοποιήσει τα στοιχεία αυτά στα οποία εξακολουθεί και πάλι να μην υπάρχει καμία αναφορά, άμεση ή έμμεση, στον Αντώνη Σαμαρά.

Το μόνο που επιβεβαιώνει επομένως το έγγραφο του FBI, είναι ότι από την Αμερικανική έρευνα δεν έχει προκύψει το παραμικρό για τον πρώην πρωθυπουργό.

Επιβεβαιώνει, όμως, και την διατεταγμένη μεθόδευση της κυβέρνησης και της Κ. Τουλουπάκη να ενισχύσει με δήθεν στοιχεία των Αμερικανικών Αρχών την κυβερνητική σκευωρία που ήδη καταρρέει.

Όσα ψέματα και αν πουν οι σκευωροί δεν πρόκειται να γλυτώσουν!

Την έντονη δυσφορία για την εμπλοκή του ονόματός του, αλλά και αυτό της συζύγου του Λίνας Νικολοπούλου, εξέφρασε και ο πρόεδρος της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας.

Η προσπάθεια κάποιων να με εμπλέξουν, προσωπικά και οικογενειακά, στο σκάνδαλο Novartis, θα πέσει στο κενό. Η πορεία μου, όπως και της συζύγου μου, είναι κρυστάλλινη και διαυγής και δεν μπορεί να σκιαστεί από τις επιθυμίες και τις σκοπιμότητες αυτών που με κάθε βρώμικο τρόπο επιδιώκουν την εξόντωσή μου. Έρχονται δε, σε συνέχεια ανάλογων επιθέσεων και διώξεων που έχω υποστεί τα τελευταία τρία χρόνια και που έχουν έναν και μοναδικό στόχο. Την αποπομπή μου από τη διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος. Προσπάθεια που είχε μεθοδευτεί ήδη από το 2014 σε σύσκεψη στην Κυψέλη, όπως αναφέρει στο βιβλίο του ο Γιάνης Βαρουφάκης χωρίς να έχει διαψευστεί.

Πρόκειται για πρωτοφανείς κατηγορίες με προφανή ψέματα, αλλά και ανακρίβειες που στηρίζονται αποκλειστικά σε «ανώνυμους προστατευόμενους μάρτυρες» χωρίς να υποστηρίζονται από καμιά απόδειξη, οι οποίοι ανέλαβαν τη «βρώμικη δουλειά» όσων κρύβονται πίσω από την προσπάθεια εξόντωσής μου. Η θητεία μου στο υπουργείο Οικονομικών έχει φέρει απτά αποτελέσματα υπέρ του δημοσίου συμφέροντος, αφού επί των ημερών μου στο διάστημα 2012 -2014 η φαρμακευτική δαπάνη μειώθηκε κατά 880 εκατομμύρια ευρώ (μείωση 30,5%) και άρα ακόμη και στον απλό πολίτη είναι αντιληπτή η ανοησία των επιχειρημάτων των μαρτύρων κατηγορίας.

Μου προκαλεί κατάπληξη το γεγονός ότι οι ανακρίβειες και τα ψέματα έχουν «παρεισφρήσει» ακόμα και σε επίσημο έγγραφο του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, όπου εμφανίζομαι να είμαι Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος το 2012, όταν είναι γνωστό ότι ανέλαβα το 2014! Ή ότι ίδρυσα το ΙΟΒΕ, όταν αυτό ιδρύθηκε (όχι φυσικά από εμένα) το 1975. Η σύζυγός μου έχει ελεγχθεί όσο κανένας άλλος ιδίως τα τελευταία χρόνια, ενώ όλα τα φορολογικά στοιχεία της εταιρείας της είναι στη διάθεση των αρχών από την κατάσχεση του αρχείου της τον Σεπτέμβριο του 2016.

Αποτελεί λοιπόν έκπληξη το πως αυτά που δεν εντόπισε ο διαρκής φορολογικός και δικαστικός έλεγχος, τα αποκάλυψε ένας κουκουλοφόρος ψευδομάρτυρας που όμως είναι γνωστός στην κυβέρνηση. Δηλώνω κατηγορηματικά ότι οι σαθρές αυτές κατηγορίες δεν με αγγίζουν! Έχω ήδη ενημερώσει την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την ανυπαρξία οποιασδήποτε πραγματικής βάσης για τις εναντίον μου αιτιάσεις.

Mε τη σειρά του, ο Ανδρέας Λοβέρδος έκανε λόγο για «στημένη υπόθεση». «Σας διαβεβαιώνω ότι εδώ ισχύει απόλυτα αυτό που είπε ο Ευκλείδης στους βουλευτές στην τελευταία συνεδρίαση: Ακόμα δεν έχετε δει τίποτα...Μιλάμε για την πλήρη απόδειξη του στησίματος της υπόθεσης από την συμμορία. Στήσιμο που όχι απλώς προσχεδιάστηκε αλλά προαναγγέλθηκε κιόλας» είπε.

Γεωργιάδης: Θα κάνω το παν για να φτάσω στο δικαστήριο

Υπέρ της συγκρότησης Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση της Novartis τάχθηκε ο Άδωνις Γεωργιάδης, διαψεύδοντας κατηγορηματικά ότι υπήρξε εκ μέρους του προνομιακή μεταχείριση της φαρμακοβιομηχανίας.

«Θα κάνω το παν για να φτάσω στο δικαστήριο», είπε κατά τη δεύτερη ημέρα κατάθεσής του στην εξεταστική επιτροπή για την υγεία και απαντώντας στο ερώτημα για το αν θα ζητήσει ο ίδιος την άρση της ασυλίας του, παρέπεμψε στο άρθρο 86 του Συντάγματος, που αφορά στο νόμο περί ευθύνης υπουργών.

Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών για τα όσα αναφέρει σε κατάθεσή του προστατευόμενος μάρτυρας ότι ο ίδιος υπέγραψε απόφαση επιστροφής ληξιπρόθεσμων χρεών 65 εκατ. ευρώ στη Novartis λαμβάνοντας ως «δώρο» 2 εκατ. ευρώ, είπε πως ήταν μνημονιακή υποχρέωση να εξοφληθούν ληξιπρόθεσμες οφειλές που είχαν μαζευτεί λόγω PSI και ότι δόθηκαν συνολικά 300 εκατ. ευρώ σε όλες τις εταιρίες, ελληνικές και ξένες.

Έριξε πάντως, το μπαλάκι της ευθύνης στον τότε υφυπουργό Υγείας, Αντώνη Μπέζα, λέγοντας ότι δεν είχε την αρμοδιότητα του ΕΟΠΥΥ, καθώς είχε εκχωρηθεί στον κ. Μπέζα (σ.σ. υφυπουργός Υγείας)… Όλη η ιστορία είναι παραμύθια της Χαλιμάς», υποστήριξε.

Οι τόνοι ανέβηκαν όταν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Θεοφύλακτος απευθυνόμενος στον κ. Γεωργιάδη, τον ρώτησε: «Εμπλέκεστε στη δικογραφία Novartis και μιλάτε για τσίπα;». Σε υψηλούς τόνους ήταν η απάντηση του Άδωνι Γεωργιάδη που του είπε πως θα τον πάει στο δικαστήριο. «Είναι κατάντια να λέει ό,τι λέει, στηριζόμενος στη σκευωρία που έστησε ο Παπαγγελόπουλος με ψευδομάρτυρες», υποστήριξε και κατέληξε λέγοντας προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ: «Όταν τελειώσει αυτή η ιστορία, να δούμε που θα πάτε να κρυφτείτε».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ