ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αποστολή της Πλεύσης Ελευθερίας στην Ισλανδία

Αποστολή της Πλεύσης Ελευθερίας στην Ισλανδία
Πλεύση Ελευθερίας

Η επικεφαλής της πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου και ο Διαμαντής Καραναστάσης εκπροσώπησαν την Ελλάδα, με επίσημη επίσκεψή τους στην Ισλανδία, πραγματοποιώντας σειρά ομιλιών, παρεμβάσεων, συνεντεύξεων και επαφών.

Στη διάρκεια της τετραήμερης παραμονής τους στη χώρα -προσκεκλημένοι του πρώην υπουργού Ogmundur Jonasson- συναντήθηκαν με την πρωθυπουργό της Ισλανδίας, τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, πολιτικούς, καλλιτέχνες, συγγραφείς, επιστήμονες και ακτιβιστές που πήραν μέρος στο κίνημα κατά του χρέους, ιστορικούς και άλλες προσωπικότητες.

Prime Minister of Iceland with Zoe Konstantopoulou Diamantis Karanastasis

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου και ο Διαμαντής Καραναστάσης ήταν οι κεντρικοί ομιλητές στην επίσημη εκδήλωση για την Ελλάδα, που πραγματοποιήθηκε στην Βιβλιοθήκη του Ρέικιαβικ, το μεσημέρι του Σαββάτου.

Τις ομιλίες τους για την ελληνική εμπειρία άκουσαν με μεγάλο ενδιαφέρον οι Ισλανδοί πολίτες, που εξέφρασαν την αμέριστη αλληλεγγύη τους στον ελληνικό λαό, αναφέρει το δελτίο Τύπου το κίνημα, σημειώνοντας πως:

Diamantis Karanastasis speech at the Reykjavic library

Πριν από 8 χρόνια, οι Ισλανδοί πολίτες, αντιμέτωποι με τις διεθνείς αγορές και τα εγχώρια συμφέροντα, προκάλεσαν δημοψήφισμα, ψήφισαν ΟΧΙ στην πληρωμή του χρέους των ιδιωτικών τραπεζών από το Κράτος τους, επέβαλαν τη διαγραφή του χρέους αυτού και υποχρέωσαν τους πολιτικούς να βρουν εναλλακτικές για τη χώρα τους.

Η Ισλανδία στοχοποιήθηκε από το Ηνωμένο Βασίλειο ως «χώρα-τρομοκράτης», μπήκε στο στόχαστρο των διεθνών οικονομικών συμφερόντων, υπέστη οικονομικά αντίποινα, αλλά δεν χρέωσε τους πολίτες για την οικονομική κακοδιαχείριση πολιτικών και τραπεζιτών. Παρέπεμψε σε δίκη τον Πρωθυπουργό για τη χρεοκοπία και οδήγησε στη φυλακή δεκάδες τραπεζίτες-υπαίτιους της καταστροφής.

Επιπλέον, αύριο, Κυριακή, θα προβληθεί και η συνέντευξη της Ζωής Κωνσταντοπούλου στο κεντρικό κανάλι της Ισλανδίας.

Zoe Konstantopoulous interview

ΔΗΜΟΦΙΛΗ