ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βούτσης: Μετά την Καθαρά Δευτέρα η σύσταση της προανακριτικής για τη Novartis

Βούτσης: Μετά την Καθαρά Δευτέρα η σύσταση της προανακριτικής για τη Novartis
EUROKINISSI/ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Μετά την Καθαρά Δευτέρα προσδιόρισε τη σύσταση της προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση της Novartis, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.

Μιλώντας στον ΑΘΗΝΑ 9,84 και τον Βασίλη Πάικο, διευκρίνισε ότι, όσον αφορά στο αδίκημα για ξέπλυμα μαύρου χρήματος δεν τίθεται θέμα παραγραφής.

Ως προς το αδίκημα της δωροληψίας, είπε ότι υπάρχουν διάφορες νομικές απόψεις, που λένε ότι δεν υπόκειται σε παραγραφή. Αναφορικά με τους προστατευόμενους μάρτυρες, είπε ότι θα κληθούν να καταθέσουν, τηρώντας όλες τις προϋποθέσεις ως προς την προστασία τους.

Σημειώνεται ότι εφόσον συσταθεί η προανακριτική επιτροπή, αυτή θα διερευνήσει πρώτα από όλα εάν υπάρχει παραγραφή των αδικημάτων της απιστίας και της δωροδοκίας. Στην περίπτωση που έχουν παραγραφεί και δεν υπάρχουν ενδείξεις για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, είναι αμφίβολο ότι θα παραπεμφθούν στο Ειδικό Δικαστήριο.

Οι συνεδριάσεις της προανακριτικής επιτροπής διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών και δεν διανέμονται πρακτικά στον Τύπο.

Στη συνέχεια και πριν την παραπομπή σε ειδικό δικαστήριο, το πόρισμα θα αποσταλεί στο δικαστικό συμβούλιο το οποίο θα αποφανθεί αν έχουν παραγραφεί ή όχι οι ευθύνες των πολιτικών προσώπων.

Η έρευνα που αφορά τα μη πολιτικά πρόσωπα συνεχίζεται. Στην περίπτωση που προκύψουν νέα στοιχεία για πολιτικά πρόσωπα αυτά θα έρθουν στην προανακριτική επιτροπή. Η επιτροπή μπορεί επίσης να ζητήσει από δικαστικούς λειτουργούς να διενεργήσουν παράλληλες έρευνες και να ζητήσει άνοιγμα λογαριασμών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ