ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μαξίμου: Θετικές οι δηλώσεις Μοσκοβισί – Εγρήγορση απέναντι στην Τουρκία

Μαξίμου: Θετικές οι δηλώσεις Μοσκοβισί – Εγρήγορση απέναντι στην Τουρκία
EUROKINISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Ικανοποίηση εκφράζει το Μέγαρο Μαξίμου για τη σαφή δήλωση του Ευρωπαίου Επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται πιστοληπτική γραμμή στήριξης.

Είναι η πολλοστή φορά που ο κ. Μοσκοβισί εκφράζει αυτή τη βεβαιότητα, ενώ όλοι οι αξιωματούχοι που εμπλέκονται στο ελληνικό πρόγραμμα τηρούν την ίδια στάση.

Όπως επισημαίνουν κυβερνητικοί κύκλοι, η μόνη διαφοροποίηση έρχεται από τον κεντρικό τραπεζίτη της Ελλάδας, τον Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος επιμένει σε πιστοληπτική γραμμή στήριξης.

Ο Μοσκοβισί εξήγησε ότι μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος, η Ελλάδα θα πρέπει να γίνει κανονικό μέλος της ευρωζώνης. Αυτό, όπως είπε, σημαίνει τρία πράγματα: Πρώτον, ότι τους επόμενους μήνες θα έχουμε μια στρατηγική για την ανάπτυξη που θα σχεδιαστεί από την ίδια την Ελλάδα.

Δεύτερον, πως θα υπάρξει μια «σημαντική» ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, με φιλόδοξα μέτρα, στα οποία όμως δεν θα περιλαμβάνεται «κούρεμα». Και τρίτον, ότι θα υπάρξει η «κατάλληλη» μεταμνημονιακή εποπτεία, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρόκειται για πρόγραμμα.

Ικανοποίηση όμως επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου και για τις δηλώσεις Ζαν Κλοντ Γιούνκερ απέναντι στην επιθετικότητα της Τουρκίας.

Η ελληνική κυβέρνηση τηρεί ψύχραιμη στάση χωρίς ωστόσο αυτή να μεταφράζεται ως υποχωρητικότητα απέναντι στις προκλήσεις της Τουρκίας. Παρά τη σαφή αποκλιμάκωση της έντασης στα Ίμια, οι Έλληνες αξιωματούχοι βρίσκονται σε διαρκή επαφή με τους συμμάχους του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, ενώ υπάρχει παράλληλη επικοινωνία με τον Ισραήλ με τον οποίο, θυμίζουμε, έχει υπογραφεί συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας, Ισραήλ, Κύπρου κατά την πρώτη τριμερή συνάντηση των υπουργών Άμυνας των τριών χωρών στην Αθήνα. Επικοινωνία υπάρχει και με την Αίγυπτο με την οποία η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν συνάψει συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας για την αμυντική προστασία των πλούσιων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στα θαλάσσια σύνορα.

Ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος ενημέρωσε το Στρατιωτικό Συμβούλιο του ΝΑΤΟ σχετικά με την επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας στην περιοχή των Ιμίων.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα επισκεφθεί σήμερα στις 10:00 π.μ. το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Ο κ. Τσίπρας θα έχει σύσκεψη με την πολιτική και φυσική ηγεσία του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, κατά την οποία αναμένεται να ενημερωθεί από «πρώτο χέρι» για τις ελληνικές επιχειρήσεις στο Αιγαίο και στη συνέχεια θα απευθύνει ομιλία στα στελέχη του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ