ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλ.Τσίπρας: Δεν θα ανεχτούμε αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων

Αλ.Τσίπρας: Δεν θα ανεχτούμε αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Ηχηρό μήνυμα με πολλούς αποδέκτες έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, λίγα 24ωρα μετά το πρόσφατο περιστατικό στα Ίμια

Κατά την ομιλία του στα στελέχη του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως «η Ελλάδα δεν πρόκειται ούτε να επιτρέψει, ούτε να δεχθεί, ούτε να ανεχθεί καμία αμφισβήτηση της εδαφικής ακεραιότητάς της και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων». Τόνισε ότι «η Ελλάδα δεν είναι μια χώρα που παίζει παιχνίδια», αλλά χώρα στο σκληρό πυρήνα της ΕΕ, κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ, με ισχυρό περιφερειακό ρόλο και διεθνείς συμμαχίες, πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας σε μια ευρύτερα αποσταθεροποιημένη περιοχή.

Ο Αλέξης Τσίπρας, έδωσε συγχαρητήρια στους άνδρες και τις γυναίκες του ΛΣ, μεταξύ των οποίων ήταν και το πλήρωμα του «Γαύδος», για τη «γενναιότητα της ψυχραιμίας και την ψυχραιμία της γενναιότητας» που επέδειξαν, σημειώνοντας πως «στις κρίσιμες στιγμές η επίδειξη ψυχραιμίας δεν συνιστά μονάχα στάση ευθύνης, αλλά και στάση γενναιότητας». Τόνισε δε, πως «αντιθέτως -και ας το κρατήσουν αυτό καλά κάποιοι- η θρασύτητα και η προκλητικότητα δεν αποτελεί μονάχα στάση ανευθυνότητας, αλλά στάση δειλίας, θρασυδειλίας».

Επεισόδιο στο Αιγαίο: Τουρκικό σκάφος εμβόλισε σκάφος της ελληνικής Ακτοφυλακής

Ειδικότερα, είπε ότι «η Ελληνική Ακτοφυλακή βρίσκεται καθημερινά στην πρώτη γραμμή, εγγυητής της ασφάλειας στα θαλάσσια σύνορά μας. Με ισχυρή παρουσία. Σε στενή συνεργασία με την FRONTEX η οποία διεξάγει την πιο μεγάλη της επιχείρηση, στις ελληνικές θάλασσες, στο Αιγαίο». Στα θαλάσσια σύνορα, όπως επισήμανε, όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, «διότι τα δικά μας ανατολικά σύνορα είναι τα ανατολικά σύνορα ολόκληρης της ΕΕ».

«Και αυτό», σημείωσε, «είναι κάτι που πρέπει να το λαμβάνουν υπόψη όλοι όσοι φαντασιώνονται γκρίζες ζώνες και αμφισβητούν στοιχειώδεις κανόνες του διεθνούς δικαίου». «Και να θυμούνται», πρόσθεσε, «ότι οι προκλήσεις και η επιθετική ρητορική έναντι των κυριαρχικών δικαιωμάτων κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στρέφεται ενάντια ολόκληρης της ΕΕ».

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «τις τελευταίες μέρες υπήρξαν περιστατικά που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και θέλω να είμαι απ‘ έναντι σας απολύτως ευθύς: Το πρόσφατο περιστατικό -κι έχω μπροστά μου άντρες και γυναίκες που βρέθηκαν στο σκάφος “Γαύδος”, τον κυβερνήτη και όλο το πλήρωμα-, ήταν αποτέλεσμα μιας απολύτως ανεύθυνης στάσης από την πλευρά της τουρκικής ακτοφυλακής, μιας στάσης που έθεσε σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές».

Υπογράμμισε ότι «όμως, το μήνυμά μας, και τώρα και αύριο, και πάντα είναι μήνυμα σαφές: οι άνδρες και οι γυναίκες του ΛΣ βρίσκονται στο Αιγαίο για να σώζουν ζωές, όχι για να θέτουν σε κίνδυνο ζωές. Η Ελλάδα δεν πρόκειται ούτε να επιτρέψει, ούτε να δεχθεί, ούτε να ανεχθεί καμία αμφισβήτηση της εδαφικής ακεραιότητάς της και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων. Η Ελλάδα δεν είναι μια χώρα που παίζει παιχνίδια. Είναι μια χώρα στο σκληρό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ, με ισχυρό περιφερειακό ρόλο και διεθνείς συμμαχίες. Μία χώρα που αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας σε μια ευρύτερα αποσταθεροποιημένη περιοχή».

Σχολίασε ότι αυτό σίγουρα κάποιους τους ενοχλεί, τους ενοχλεί η αναβαθμισμένη θέση της Ελλάδας στις γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή. «Όμως τους καλούμε να συμβιβαστούν με την πραγματικότητα», είπε, για να σημειώσει ότι «η πραγματικότητα αυτή επιβάλλει απόλυτο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και τήρηση των αρχών της καλής γειτονίας, της ειρηνικής συνύπαρξης και της περιφερειακής συνεργασίας».

Εκ μέρους όλου του ελληνικού λαού και της ελληνικής πολιτείας εξέφρασε ευγνωμοσύνη και ευχαριστίες προς το Λιμενικό Σώμα, των οποίων τα μέλη επιτελούν το καθήκον τους πολλές φορές υπό αντίξοες συνθήκες, αυταπάρνηση, υψηλό αίσθημα ευθύνης που είναι εγγύηση για τη διασφάλιση της ομαλότητας, της ηρεμίας και του διεθνούς δικαίου στο Αιγαίο.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στις πολλές όψεις αυτού του καθήκοντος. Το καθήκον της επιβολής του νόμου απέναντι στο οργανωμένο έγκλημα, ως προς το οποίο είναι εκατοντάδες οι περιπτώσεις που το δυναμικό του Λιμενικού Σώματος, με συντονισμένες επιχειρήσεις κατάφερε να αποτρέψει την παράνομη εισαγωγή ναρκωτικών ουσιών στη χώρα μας από το εξωτερικό. Εξήρε την επιχειρησιακή ικανότητα και αυτοθυσία του Σώματος, ακόμα και με κίνδυνο της ζωής τους κατά την επιτέλεση του καθήκοντός τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ