ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπόθεση Novartis: Η σκυτάλη στη Βουλή εν μέσω «πυρών»

Υπόθεση Novartis: Η σκυτάλη στη Βουλή εν μέσω «πυρών»
EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Ο κύβος ερρίφθη για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπή για την υπόθεση Novartis με τη Διάσκεψη των Προέδρων να λαμβάνει απόφαση για συνεδρίαση της Ολομέλειας την επόμενη Τετάρτη.

Την ίδια ώρα, το πολιτικό θερμόμετρο ανεβαίνει μετά και τη μήνυση που κατέθεσε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κατά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Η αντίδραση του Μαξίμου ήταν έντονη και στην ανακοίνωσή του κάνει λόγο για «μόνιμη μανία καταδιώξεως» ενώ στο σχόλιο σχετικά με την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, αφήνει να εννοηθεί πως ο αρχηγός της «γαλάζιας» παράταξης είναι τελικά ο Σαμαράς.

Το πολιτικό σκηνικό αναμένεται να πολωθεί περαιτέρω με αφορμή το σκάνδαλο Novartis, ενώ όπως όλα δείχνουν τα εθνικά θέματα θα γίνουν η αιχμή του δόρατος για την Αξιωματική Αντιπολίτευση που δεν αφήνει ανεκμετάλλευτη ούτε την επιθετικότητα της Τουρκίας, ούτε τις εξελίξεις στο Σκοπιανό, κατηγορώντας την κυβέρνηση για παραχωρήσεις και ενδοτισμό.

Από την πλευρά του, το Μέγαρο Μαξίμου μπορεί να θεωρείται δεδομένο πως θα ανεβάσει τους τόνους περισσότερο με τη στρατηγική του να στηρίζεται στο επιχείρημα πως «δεν είμαστε όλοι ίδιοι», φράση που χρησιμοποιεί αρκετά συχνά ο πρωθυπουργός, παίρνοντας σαφείς αποστάσεις από το παλαιό πολιτικό σύστημα που ανέδειξε πρόσωπα που κατηγορήθηκαν για διαφθορά. Η κυβέρνηση έχοντας το ατού του «ηθικού πλεονεκτήματος» θα εκμεταλλευτεί πολιτικά κάθε πτυχή της υπόθεσης Novartis.

Παράλληλα, ο πρόεδρος και η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πέππας και Ξένη Δημητρίου, με κοινή ανακοίνωσή τους, ζήτησαν νηφαλιότητα και αυτοσυγκράτηση στην δημόσια κριτική των δικαστικών ενεργειών μετά και τις «βολές» των θιγόμενων πολιτικών προσώπων για χειραγώγηση της Δικαιοσύνης και για «πολιτική σκευωρία».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ