ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπόθεση Novartis: Δέκα κάλπες για την Προανακριτική

Υπόθεση Novartis: Δέκα κάλπες για την Προανακριτική

Ολοκληρώθηκε η Διάσκεψη των Προέδρων με θέμα τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί αύριο κατά τη διάρκεια της συζήτησης για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση Novartis. 

Η Διάσκεψη των Προέδρων αποφάσισε κατά πλειοψηφία να στηθούν αύριο δέκα κάλπες -μία για κάθε εμπλεκόμενο- όπως ήταν και η κυβερνητική πρόταση.

Την ίδια ώρα, η Διάσκεψη των Προέδρων απέρριψε κατά πλειοψηφία την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας η επικείμενη ψηφοφορία για τη συγκρότηση Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης να μην αφορά πρόσωπα.

H αντιπαράθεση κυβέρνησης αντιπολίτευσης δεν αφορά στον αριθμό των καλπών (εάν θα είναι 10 ή μια) αλλά αν θα είναι προσωποποιημένη ή όχι η ψηφοφορία.

Η διαδικασία

Από τα αναφερόμενα πολιτικά πρόσωπα στη δικογραφία, θα μιλήσουν όλοι ενώπιον της Ολομέλειας, εκτός του Ευρωπαίου επιτρόπου, Δημήτρη Αβραμόπουλου, ο οποίος την ίδια ημέρα θα είναι σε προγραμματισμένη συνάντηση με τον γγ του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη, και θα στείλει υπόμνημα.

Η συζήτηση θα ξεκινήσει με τους οκτώ εισηγητές, ένας από κάθε κόμμα.

Θα συνεχιστεί με 16 ομιλητές, κατ' αναλογία της δύναμης των κομμάτων, στους οποίους θα είναι και ένας βουλευτής από τους ανεξάρτητους. Θα μιλήσουν, επίσης, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, οι αναφερόμενοι στη δικογραφία και οι πολιτικοί αρχηγοί.

Τον λόγο θα λάβουν ακόμη τέσσερις υπουργοί, ο υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης και ο υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας.

Τα αναφερόμενα στη δικογραφία πολιτικά πρόσωπα θα έχουν 20 λεπτά στη διάθεσή τους για να αναπτύξουν την επιχειρηματολογία τους. Το ίδιο χρονικό περιθώριο θα έχουν και οι Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στην ψηφοφορία θα λάβουν μέρος οι πέντε εκ των δέκα πολιτικών προσώπων που περιλαμβάνονται στη δικογραφία, διότι είναι εν ενεργεία βουλευτές. Δεν θα έχουν δικαίωμα, όμως, να ψηφίσουν σε σχέση με τον εαυτό τους, αλλά έχουν το δικαίωμα να ψηφίσουν για τα άλλα αναφερόμενα πρόσωπα.

Σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση

Μερικές ώρες πριν από τη διαδικασία, η πολιτική αντιπαράθεση έχει ήδη χτυπήσει… κόκκινο. Ενδεικτικό, μάλιστα, του κλίματος που επικρατεί είναι το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να αποχωρήσει από την αυριανή ψηφοφορία.

Αυτό τουλάχιστον υποστήριξε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «Η ΝΔ έχει τα όπλα της».

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, «η κυβέρνηση "πάει για μαλλί και βγαίνει κουρεμένη". Αυτό έγινε στο Σκοπιανό, αυτό γίνεται και στο θέμα της Novartis, όπου τα στοιχεία είναι μαρτυρίες γνώμης και όχι γνώσης». Τόνισε πως «η κυβέρνηση είναι ικανή στα επικοινωνιακά τρικ και ανίκανη να λύσει το κάθε πρόβλημα. Αντίθετα, προσθέτει συνέχεια καινούρια προβλήματα».

Επανέλαβε πως η στάση της ΝΔ είναι «όλα στο φως», για να προσθέσει: «Δεν έχουμε να κρύψουμε απολύτως τίποτα. Δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια, θα σταθούμε απέναντι σε αυτή τη μεθόδευση και στην Ολομέλεια».

Σβίγκου: Τι ακριβώς φοβάται η Νέα Δημοκρατία από αυτή τη διαδικασία;

«Δεν καταλαβαίνω για ποιον λόγο δημιουργείται τόσο μείζον θέμα για τη Νέα Δημοκρατία, σχετικά με το αν θα είναι μία ή δέκα οι κάλπες και τι ακριβώς φοβάται από αυτή τη διαδικασία και τον τρόπο, με τον οποίο θα γίνει» δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 fm», ενόψει της αυριανής συζήτησης.

«Η Διάσκεψη των Προέδρων είναι αυτή, η οποία αποφάσισε διαβάζοντας και υλοποιώντας τον κανονισμό της Βουλής [...]. Πρέπει να κρατήσουμε την πολιτική πλευρά της αυριανής συζήτησης και θεωρώ ότι είναι μια ευκαιρία για όλα τα πολιτικά κόμματα να τοποθετηθούν και να δηλώσουν την πρόθεσή τους να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση» είπε η κ. Σβίγκου, παρατηρώντας πως υπάρχουν και δημοσιεύματα, που θέλουν την ηγεσία της ΝΔ να αντιπροτείνει να στηθεί μία κάλπη για όλα τα φερόμενα ως εμπλεκόμενα πρόσωπα στην υπόθεση Novartis, επειδή στις δέκα κάλπες φοβάται διαφορετικές ψήφους για κάθε ένα από αυτά.

«Το μείζον είναι να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση, οι πολίτες να ξανααποκτήσουν εμπιστοσύνη στους θεσμούς και να υλοποιηθεί μια βασική απαίτηση των πολιτών για διαφάνεια, λογοδοσία και για πλήρη διαλεύκανση τέτοιων υποθέσεων» επισήμανε η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγo για «πρωτοφανή τρόπο», με τον οποίο πολιτικά κόμματα και η αξιωματική αντιπολίτευση αντιμετωπίζουν τη Δικαιοσύνη.

«Είδαμε από την πρώτη στιγμή τις προσπάθειες εκφοβισμού της Δικαιοσύνης -στην αρχή ξεκίνησε με δηλώσεις, στη συνέχεια είδαμε και την κατάθεση μηνύσεων από εμπλεκόμενα πρόσωπα, όπως είναι ο κ.Σαμαράς- ξεχνούν όλοι αυτοί και την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, ξεχνούν ότι η υπόθεση Novartis ξεκίνησε από τις αμερικανικές Αρχές και το αμερικανικό FBI. Θεωρώ ότι η προσπάθεια εκφοβισμού της Δικαιοσύνης δεν είναι εκείνος ο τρόπος για να υπερασπιστούν κάποιοι τον εαυτό τους» τόνισε.

«Από την πρώτη στιγμή» συνέχισε η κ. Σβίγκου «μίλησαν για κουκουλοφόρους μάρτυρες, τη στιγμή που αυτό το οποίο υλοποιείται είναι το θεσμικό πλαίσιο προστασίας των μαρτύρων, όπως είναι καταγεγραμμένο στο νομοθετικό πλαίσιο του 2014, που το ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ. Εμείς δεν θα ακολουθήσουμε τη ΝΔ σε αυτόν τον δρόμο της πολιτικής αντιπαράθεσης που έχει επιλέξει, εμείς θέλουμε μία ουσιαστική συζήτηση και στη Βουλή και θέλουμε μία ουσιαστική διαλεύκανση της υπόθεσης, χωρίς πολιτικά παιχνίδια και χωρίς παιχνίδια εντυπώσεων» διαβεβαίωσε.

Μήνυση κατέθεσε ο Βενιζέλος

Το πρωί της Τρίτης, σχεδόν ένα 24ωρο πριν την έναρξη της διαδικασίας στη Βουλή, ο Ευάγγελος Βενιζέλος προχώρησε στην υποβολή μήνυσης για την υπόθεση Novartis. Το όνομα του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ, μαζί με εκείνα άλλων εννέα πολιτικών προσώπων, περιλαμβάνεται στη δικογραφία της υπόθεσης που έχει ήδη διαβιβαστεί στη Βουλή, ενώ ο κ. Βενιζέλος σε κείμενό του πρόσφατα είχε χαρακτηρίσει την πρόταση σύστασης κοινοβουλευτικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για την υπόθεση Novartis που υπέγραψαν οι βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ «ακραία θεσμική αθλιότητα».

Λοβέρδος: 100% σκευωρία η υπόθεση Novartis

Αύριο στη Βουλή θα αποδειχτεί ότι η υπόθεση Novartis είναι ένα «σκηνικό» που έχει στήσει η κυβέρνηση, υποστήριξε ο πρώην υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Πρόκειται για «100% σκευωρία» υποστήριξε ο κ. Λοβέρδος, τονίζοντας ότι εάν οι καταγγελίες σε βάρος και των υπόλοιπων εννέα εμπλεκόμενων πολιτικών προσώπων είναι εξίσου ανεδαφικές με αυτές που αφορούν τον ίδιο, τότε είναι προφανές ότι υπήρξε στοχοποίηση αντιπάλων της κυβέρνησης.

Ο κ. Λοβέρδος αποκάλεσε «αρχισυμμορίτη» της υπόθεσης Novartis τον Αλέξη Τσίπρα, σημειώνοντας ότι οι ενέργειες του πρωθυπουργού παραπέμπουν σε άρθρα του ποινικού κώδικα που αφορούν τη σύσταση συμμορίας.

Αποσαφήνισε εκ νέου ότι δεν είχε καμία επικοινωνία ή σχέση με τον τότε αντιπρόεδρο του ελληνικού βραχίονα της Novartis, Κωνσταντίνο Φρουζή, τονίζοντας ότι τον συνάντησε για πρώτη φορά ένα μήνα πριν την αποχώρησή του από το υπουργείο, αφότου ο κ. Φρουζής εξελέγη πρόεδρος της ένωσης φαρμακοβιομηχανιών. Πέραν αυτής της θεσμικής συνάντησης, είπε ο κ. Λοβέρδος, δεν είχε καμία επαφή με τη Novartis και ουδέποτε έφτασε στο υπουργικό του γραφείο θέμα που αφορούσε την ελβετική φαρμακοβιομηχανία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ