ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πολεμικό κλίμα στην Ολομέλεια – Τι θα πει ο Τσίπρας για το σκάνδαλο Novartis

Πολεμικό κλίμα στην Ολομέλεια – Τι θα πει ο Τσίπρας για το σκάνδαλο Novartis
EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Εκρηκτική αναμένεται να είναι η συνεδρίαση της Ολομέλειας σήμερα για την υπόθεση Novartis.

Η τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα θα κινηθεί στο πλαίσιο που έθεσε κατά την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ την περασμένη εβδομάδα.

Ο πρωθυπουργός θα εστιάσει στην ουσία του σκανδάλου Novartis, στη φαρμακευτική δαπάνη και στην ειδική μεταχείριση συγκεκριμένων εταιριών από προηγούμενες κυβερνήσεις. Επιπλέον, θα επισημάνει τις ειδικές σχέσεις της οικονομικής ελίτ του κλάδου με στελέχη του παλαιού πολιτικού συστήματος.

Την απαρέγκλιτη τήρηση του θεσμικού πλαισίου από την πλευρά της κυβέρνησης θα αναδείξει ο πρωθυπουργός και θα τονίσει πως διαρκής στόχος της είναι να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της και ό,τι προβλέπεται για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Τέλος, ο κ. Τσίπρας αναμένεται να επιτεθεί στη Νέα Δημοκρατία για τα περί σκευωρίας, τη διαρκή επιχείρηση τρομοκράτησης των προστατευόμενων μαρτύρων και τις ευθείες παρεμβάσεις της στη Δικαιοσύνη, την οποία δηλώνει πως εμπιστεύεται, όμως επί της ουσίας αλά καρτ.

Σενάρια για τον αριθμό των καλπών

Όπως αποφάσισε κατά πλειοψηφία η Διάσκεψη των Προέδρων θα στηθούν 10 κάλπες. Η Νέα Δημοκρατία μέχρι και την τελευταία στιγμή επέμενε στη διενέργεια ψηφοφορίας σε μια κάλπη, δεδομένου ότι δεν αποδίδονται κατηγορίες ανά πρόσωπο και ζητείται απλώς η διερεύνηση της υπόθεσης, όπως ανέφερε πριν ημέρες στέλεχος της «γαλάζιας» παράταξης. Ωστόσο, όπως αφήνουν να εννοηθεί κυβερνητικά στελέχη, στην πραγματικότητα αυτό που φοβάται η ΝΔ είναι πως κάποιοι από τους βουλευτές της παράταξης θα αποδοκιμάσουν με τη ψήφο τους στελέχη του κόμματός τους, γεγονός θα κάνει σαφή το διχασμό στο εσωτερικό του κόμματος.

Σύμφωνα με ένα σενάριο που κυκλοφορούσε ευρέως χθες, η ψηφοφορία θα μπορούσε να γίνει με μια κάλπη, στην περίπτωση που τα πέντε εν ενεργεία πολιτικά πρόσωπα που αναφέρονται στη δικογραφία δηλώσουν αυτοβούλως ότι προτίθενται να μην πάρουν μέρος στην ψηφοφορία για τους υπολοίπους αναφερόμενους στη δικογραφία. Σε αυτή την περίπτωση θα μπορούσε να στηθεί μία κάλπη, με τα ψηφοδέλτια να κάνουν ονομαστική αναφορά στα δέκα πολιτικά πρόσωπα ενώ θα χρειαζόταν τον τελευταίο λόγο να έχει η εθνική αντιπροσωπεία.

Η διαδικασία

Στις 9:00 το πρωί θα ξεκινήσει η συνεδρίαση της Ολομέλειας η οποία θα πρέπει να ολοκληρωθεί σε μια και μόνο συνεδρίαση.

Θα πραγματοποιηθούν δύο κύκλοι, με τους ομιλητές να έχουν στη διάθεσή τους 10 λεπτά. Ο πρώτος κύκλος θα έχει εννιά ομιλητές στους οποίους περιλαμβάνονται οι οκτώ εισηγητές των κομμάτων κι ένας ανεξάρτητος και ο δεύτερος κύκλος με δεκαέξι ομιλητές - 6 από τον ΣΥΡΙΖΑ, 3 από τη ΝΔ, 6 από τα υπόλοιπα κόμματα και έναν ανεξάρτητο βουλευτή.

Ο κ. Βούτσης τόνισε ότι το χρονοδιάγραμμα θα πρέπει να τηρηθεί αυστηρά «γιατί θα τελειώσει η διαδικασία στις 3-4 τα ξημερώματα».

Τα πολιτικά πρόσωπα έχουν δικαίωμα ομιλίας 20 λεπτά, ενώ έχουν δικαίωμα τοποθέτησης και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων από 12 λεπτά, όπως και οι αρμόδιοι υπουργοί Υγείας και Δικαιοσύνης, Παύλος Πολάκης, Ανδρέας Ξανθός, Σταύρος Κοντονής και Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.

Οι Τσίπρας και Μητσοτάκης έχουν από 20 λεπτά για τις ομιλίες τους και οι υπόλοιποι αρχηγοί από 15 λεπτά.

Στη συνέχεια θα ξεκινήσει η μυστική ονομαστική ψηφοφορία.

Για να συσταθεί προκαταρκτική επιτροπή θα πρέπει να υπάρξουν 151 θετικές ψήφοι. Στα ψηφοδέλτια, ένα για κάθε εμπλεκόμενο, ο κάθε βουλευτής θα δηλώνει «ναι», «όχι» ή «παρών» στη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής με βάση την κυβερνητική πρόταση.

Προθεσμία ενός μηνός

Η πρόταση προς την Ολομέλεια θα είναι η επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης να έχει καταρχήν προθεσμία ενός μηνός για να καταθέσει το πόρισμά της. Αν προκύψει επιπλέον ύλη στο έργο της Επιτροπής, τότε μπορεί να ζητηθεί παράταση των εργασιών της από την Ολομέλεια. Η Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης, με βάση τον Κανονισμό, θα έχει 21 μέλη, δηλαδή 10 βουλευτές από τον ΣΥΡΙΖΑ, 5 βουλευτές από τη ΝΔ και από 1 βουλευτή θα έχουν τα άλλα κόμματα. Δεν θα έχουν συμμετοχή οι ανεξάρτητοι βουλευτές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ