ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπόθεση Novartis: Υπόμνημα στο οποίο θέτει ζήτημα αξιοπιστίας των μαρτύρων κατέθεσε ο Αβραμόπουλος

Υπόθεση Novartis: Υπόμνημα στο οποίο θέτει ζήτημα αξιοπιστίας των μαρτύρων κατέθεσε ο Αβραμόπουλος
EUROKINISSI/ ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Ζήτημα αξιοπιστίας των μαρτύρων θέτει στο υπόμνημα που κατέθεσε στη Βουλή ο Ευρωπαίος Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων στις ΗΠΑ δεν θα τοποθετηθεί στη Βουλή.

«Πρέπει επίσης να συζητήσουμε, εάν η όποια ενδεχόμενη παράνομη δραστηριότητα της εταιρείας αυτής στην Ελλάδα, άρχισε απότομα το 2006, όταν ανέλαβα Υπουργός Υγείας, και διεκόπη ομοίως απότομα την 26η Ιανουαρίου 2015 και έκτοτε, «εξαφανίσθηκε» για πάντα, όπως προσπαθούν να μας πείσουν οι προστατευόμενοι μάρτυρες με τις καταθέσεις τους», αναφέρει στο υπόμνημά του και ζητά να ανακληθεί ο χαρακτηρισμός των μαρτύρων ως προστατευόμενων. Αναφέρεται μάλιστα, στο σχετικό αίτημα που κατέθεσε την Παρασκευή στον εποπτεύοντα την Εισαγγελία Διαφθοράς Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, να εφαρμόσει το νόμο, ως αποκλειστικά αρμόδιος.

Ο κ. Αβραμόπουλος αφήνει αιχμές για το χρόνο κατάθεσης των προστατευόμενων μαρτύρων. «Μόνον έτσι πρέπει, προκειμένου να εξηγήσουν οι «μάρτυρες» αυτοί με ποιον τρόπο αποφάσισαν, όλως αιφνιδίως τον Νοέμβριο του 2017 και τον Ιανουάριο του 2018 να προσέλθουν κατ’ επανάληψη, «αυθορμήτως», 6 μέχρι και του έτους 2009. Και μάλιστα θα πρέπει να εξηγήσουν, γιατί δεν το έπραξαν προηγουμένως, αφού υποτίθεται γνώριζαν τα όσα κατέθεσαν, κάποια εκ των οποίων θεμάτων είχαν ήδη εξετασθεί ενδελεχώς πριν από τέσσερα χρόνια από την ίδια Εισαγγελία Διαφθοράς, από δύο εξεταστικές επιτροπές της Βουλής, η δεύτερη από τις οποίες βρίσκεται για καιρό σε λειτουργία και από κάθε άλλης μορφής αρχή και υπηρεσία. Και όχι μόνον αυτό. Δεν αναφέρονται στο ότι η δικογραφία για τη γρίπη Η1Ν1 είχε ήδη διερευνηθεί από την ίδια Εισαγγελία και είχε τεθεί στο αρχείο, διότι δεν προέκυψε κανένα επιβαρυντικό στοιχείο», αναφέρει.

Ζητά να πληροφορηθεί εάν υπάρχουν πρόσωπα εκτός της κας Εισαγγελέως Διαφθοράς και των επικούρων Εισαγγελέων που γνωρίζουν την ταυτότητα των προστατευόμενων μαρτύρων, πώς το γνωρίζουν και εάν με αυτόν τον τρόπο η προστασία των ψευδομαρτύρων είναι αποκλειστικά προστασία για τους ίδιους τους ψευδομάρτυρες από τις εγκληματικές τους πράξεις.

Σε ότι αφορά στη φαρμακευτική δαπάνη αναφέρει ότι ως μέρος της συνολικής δαπάνης υγείας βρισκόταν την εποχή όπου ήταν υπουργός Υγείας, στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Ανάπτυξης, του Υπουργείου Οικονομικών και του Υπουργείου Εργασίας.

«Με άλλα λόγια, το Υπουργείο Ανάπτυξης είχε την αρμοδιότητα της τιμολόγησης και των διαδικασιών προμηθειών των φαρμάκων. Το δε Υπουργείο Οικονομικών είχε την αρμοδιότητα του ελέγχου των προϋπολογισμών των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, των νοσοκομειακών δηλαδή ιδρυμάτων της χώρας και το Υπουργείο Εργασίας τον έλεγχο των ασφαλιστικών ταμείων ως προς το σκέλος των δαπανών νοσοκομειακής και υγειονομικής περίθαλψης των ασφαλισμένων», σημειώνει και χαρακτηρίζει την αντιμετώπιση του ιού Α/Η1Ν1 «με τρόπο πιο αποτελεσματικό αλλά και με καλύτερους οικονομικούς όρους από τις περισσότερες μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες», καθώς και την εγκατάσταση του μοριακού ελέγχου του αίματος «χωρίς τον οποίο μέχρι τότε, θρηνούσαμε θύματα μεταγγιζόμενων» ως «ιστορικές τομές, που έλαβαν χώρα τότε στον τομέα της υγείας στη χώρα μας, για την αντιμετώπιση και διαχείριση των οποίων αισθάνομαι υπερήφανος».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ