ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στουρνάρας: Προσπαθούν να πλήξουν το ανεξάρτητο φρόνημά μου

Στουρνάρας: Προσπαθούν να πλήξουν το ανεξάρτητο φρόνημά μου
EUROKINISSI/ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Για προσπάθεια να πλήξουν το ανεξάρτητο φρόνημά του και να κάμψουν την ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας έκανε λόγο ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας από το βήμα της Βουλής κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας που εξετάζει τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση Novartis.

«Δίστασα προς στιγμή να αποφασίσω αν θα ζητήσω να παρασταθώ και να μιλήσω στην Ολομέλεια ή αν θα περιοριζόμουν στη κατάθεση υπομνήματος», λόγω του αξιώματός μου ως διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, ανέφερε στο ξεκίνημα της ομιλίας του ο κ. Στουρνάρας.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι «η απουσία μου από το Κοινοβούλιο θα μπορούσε, εύλογα, να εκληφθεί ως καταφρόνηση των κοινοβουλευτικών θεσμών» και ως «αμφισβήτηση της ανεξαρτησίας που η Συνθήκη της ΕΕ και του Εθνικού Δικαίου, επιφυλάσσει στους κεντρικούς τραπεζίτες της Ευρωζώνης».

Όπως εξήγησε, αποφάσισε να παραβρεθεί, για δύο λόγους. Πρώτον για να επιβεβαιώσει «την ανεξαρτησία της λειτουργίας της Κεντρικής Τράπεζας και του Διοικητή της». Και δεύτερον γιατί δεν δίνεται ο λόγος στη σύζυγό του, Λίνα Νικολοπούλου.

Αναφερόμενος στη εταιρεία που ίδρυσε η σύζυγός του, εξήγησε ότι αυτή ιδρύθηκε το 2008, δηλαδή τέσσερα χρόνια προτού κληθεί να αναλάβει υπουργός Οικονομικών.

Τόνισε ότι «από το έτος 2013 η σύζυγός μου και η εταιρεία της έχουν δυσφημιστεί και συκοφαντηθεί χυδαία κατ` επανάληψη με τελικό στόχο πάντα εμένα», αναφέροντας συγκεκριμένα περιστατικά.

Αναφερόμενος στις καταγγελίες των ανώνυμων μαρτύρων, επεσήμανε ότι δεν έχουν να προσφέρουν κανένα στοιχείο, παρά μόνο εκτιμήσεις.

Θέλοντας να ξεκαθαρίσει την αλήθεια, όπως είπε, εξήγησε μεταξύ άλλων ότι η Novartis, στα 10 χρόνια λειτουργίας της εταιρείας της συζύγου του, είχε πολύ μικρή σημασία.

«Ουδέποτε η MINDWORK έλαβε υψηλότερες αμοιβές από τις δέουσες, σύμφωνα με την αγορά στο πλαίσιο του τομέα δραστηριότητάς της. Τις υπηρεσίες της MINDWORK στα συνέδριά της αγόρασαν και άλλες εταιρείες. Όλες οι εταιρείες πλήρωναν τις ίδιες τιμές με τη Novartis. Υπάρχουν συμβάσεις, παραδοτέα, εντολές αγοράς, όλες οι πληρωμές γίνονται μέσω τραπέζης. Οι χορηγίες της Novartis στα συνέδρια της MINDWORK δεν διαφέρουν από τις χορηγίες άλλων εταιρειών. Η Novartis είναι μία από τις 100 μεγάλες εταιρείες πελάτες της MINDWORK», τόνισε.

Ο ίδιος διευκρίνισε ακόμα ότι η μεγαλύτερη συμμετοχή της Novartis στη MINDWORK έχει καταγραφεί το 2010, δηλαδή πολύ πριν από την περίοδο της υπουργίας του.

Όπως είπε, για κάθε συνέδριο η μέση δαπάνη ήταν 9000 ευρώ, ποσό που περιλαμβάνει το κόστος των ξενοδοχείων, του φαγητού κοκ. Από το σύνολο των συνεδρίων (συνολική δαπάνη 35 εκ. ευρώ ;όλων των εταιρειών, 2,5 από τη Novartis) η Mindwork έχει λάβει συνολικά 155 χιλιάδες από τη Novartis.

Αναφερόμενος στη φαρμακευτική δαπάνη επεσήμανε ότι μειώθηκε επί των ημερών του και ότι μειώθηκε και το μερίδιο της Novartis.

Σε ό,τι αφορά στην πρόταση της πλειοψηφίας για την προανακριτική σημείωσε ότι δεν περιλαμβάνει συγκεκριμένες κατηγορίες, παρά μόνο η δίωξη για να διαπιστωθεί η αρμοδιότητα της τακτικής Δικαιοσύνης. Οι μαρτυρίες των αγνώστων στοιχείων μαρτύρων είναι ψευδείς, οι αποφάσεις για τις οποίες μιλούν απλά δεν υπάρχουν, τόνισε.

Τέλος, ζήτησε συγκρότηση επιτροπής για όλα, όλες τις κατηγορίες, χωρίς αποσβεστικές προθεσμίες. Όχι στην παραγραφή, εξέταση όλων των θεμάτων και αποδείξεις, αλλιώς θα μείνουν αναπάντητες αισχρές συκοφαντίες, κατέληξε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ