ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Ο λαός μετά την ύβρη ζητά κάθαρση και Νέμεση

Τσίπρας: Ο λαός μετά την ύβρη ζητά κάθαρση και Νέμεση

Για το μεγαλύτερο σκάνδαλο της ελληνικής ιστορίας έκανε λόγο στην τοποθέτησή του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και αναρωτήθηκε αν υπάρχει έστω και πολιτική ευθύνη για όσα όλοι παραδέχονται ότι συνιστούν το σκάνδαλο Novartis.

Επιτέθηκε, παράλληλα, στον κ. Μητσοτάκη λέγοντας ότι έχασε μια ιστορική ευκαιρία να διαχωρίσει τη θέση του από όσα έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις στον τομέα της υγείας ενώ υποστήριξε ότι μεγαλύτερο δώρο για την κοινοβουλευτική πλειοψηφία ήταν η παρουσία στην Ολομέλεια των κ.κ. Βενιζέλου και Σαμαρά.

"Δεν υπάρχει μεγαλύτερο δώρο για μάς από την σημερινή παρουσία των κ. Σαμαρά και Βενιζέλου. Θυμίζει στον ελληνικό λαό την σκοτεινή τους περίοδο. Υποσχέθηκαν, μάλιστα, να μας κυνηγήσουν. Μια και ο κ. Σαμαράς χρησιμοποίησε Μπρεχτ θα χρησιμοποιήσω και γω Μπρεχτ: "Το θέμα με αυτόν δεν είναι τι λέει αλλά ποιος το λέει", υποστήριξε ο πρωθυπουργός.

«Άκουσα με προσοχή τους φερόμενους ως εμπλεκόμενους. Δηλώνω ότι σέβομαι απολύτως το δικαίωμα της υπεράσπισης και το τεκμήριο της αθωότητας. Ο μέσος πολίτης αναρωτιέται: "υπήρξε σκάνδαλο ή όλα είναι μια σκευωρία"; Υπήρξε παρέμβαση από τη Novartis για να αυξάνει τις τιμές των φαρμάκων ή να τις συγκρατεί;», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Αναφέρθηκε στις εκθέσεις των κ. Σούρλα και Ρακιντζή που έκαναν λόγο για ζημιά του δημοσίου που φτάνει τα 12 δισ. ευρώ και υποστήριξε ότι έτσι έφτασε η χώρα στη χρεωκοπία. «Η έκθεση του κ. Σούρλα το 2012-2013 έλεγε ότι ο ΟΟΣΑ στην έκθεσή του αναφέρεται σε πρόστιμα σε πέντε πολυεθνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Για δωροδοκία Ελλήνων λειτουργών. Έτσι φτάσαμε στη χρεωκοπία! Οι απώλειες αυτές ανέρχονται σε περισσότερα από 12 δισ. ετησίως. Παρόμοια συμπεράσματα και στην έκθεση του κ. Ρακιντζή».

«Πώς έγινε αυτό το σκάνδαλο; Ήταν φυσικό φαινόμενο; Φύτρωσε; Ποιοι ευθύνονται για αυτό; Θα μιλήσω πολιτικά και όχι νομικά. Για αυτό το σκάνδαλο υπάρχει πολιτική ευθύνη; Όσοι κυβερνάγατε τόσα χρόνια δεν πήρατε χαμπάρι; Δεν μιλάμε για μικροποσά αλλά για ποσά που επηρέασαν τη δημοσιονομική πορεία της χώρας. Αρκεί να σας πω ότι το σκάνδαλο Κοσκωτά αφορούσε υπεξαίρεση 100 εκ. ευρώ και σήμερα μιλάμε για διαρκή επιβάρυνση χρόνων 12 δισ και σε ό,τι αφορά τη Novartis ζημία του ελληνικού Δημοσίου 3 δισ. Υπάρχει κανείς να αναλάβει την πολιτική ευθύνη»; Αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός.

Στη συνέχει ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι ο λαός γνωρίζει ότι η εικόνα του πολιτικού συστήματος ήταν αδιαφάνεια, αλαζονεία και εκφυλισμός. «Η αλαζονεία δεν έχει εκφραστεί καλύτερα με το περιβόητο "μαζί τα φάγαμε". Σήμερα αποδεικνύεται ότι δεν τα φάγαμε όλοι μαζί. Γιατί δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Το ερώτημα είναι ποιος τα έφαγε. Μια πολυάριθμη πολιτική, οικονομική και κοινωνική ελίτ της οποίας τα ονοματεπώνυμα θα τα βρείτε στις λίστες των χρυσών παραδείσων», σημείωσε.

Όσον αφορά το καθεστώς των προστατευόμενων μαρτύρων ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι στο εξωτερικό θεωρούνται ήρωες και κατηγόρησε την αντιπολίτευση για τον χαρακτηρισμό «κουκουλοφόροι». «Δεν θα καταφέρετε να τρομοκρατήσετε ούτε εμένα, ούτε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ούτε τη Δικαιοσύνη», κατέληξε.

Τέλος, κάλεσε τους βουλευτές να υπερψηφίσουν την πρόταση της κυβέρνησης για σύσταση προανακριτικής ως το μόνο θεσμικά σωστό δρόμο διερεύνησης της υπόθεσης και σημείωσε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν κάμπτεται από τις απειλές και δεν θα κουκουλώσει το μεγαλύτερο, όπως είπε, σκάνδαλο στην ελληνική ιστορία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ