ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπόθεση Novartis: Ακραία πόλωση και αναζήτηση πολιτικών ευθυνών

Υπόθεση Novartis: Ακραία πόλωση και αναζήτηση πολιτικών ευθυνών
EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Με πολιτικούς και όχι νομικούς όρους μίλησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνεδρίαση της Βουλής με αντικείμενο τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση Novartis.

Ο κ. Τσίπρας ξεκίνησε την ομιλία του αναφερόμενος στην έκπληξη της Moody’s η οποία προχώρησε στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας κατά δύο βαθμίδες σε «Β3» από «Caa2».

O πρωθυπουργός διερωτήθηκε αν για όλο αυτό το σκάνδαλο της σπατάλης, της κακοδιαχείρισης, της τεράστιας ζημίας του ελληνικού δημοσίου υπάρχει πολιτική ευθύνη κι αν τελικά θα την αναλάβει κανείς. Όλοι αυτοί που κυβερνούσαν όλα αυτά τα χρόνια δεν πήραν είδηση το τι συνέβαινε, είχαν άγνοια στην καλύτερη περίπτωση, ωστόσο όπως αναρωτήθηκε, μπορεί να συγχωρεθεί η άγνοια;

Ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, είπε πως ο κ. Μητσοτάκης θα μπορούσε να κάνει την υπέρβαση και να αναλάβει την πολιτική ευθύνη κάτι που όχι μόνο δεν έκανε αλλά αντιθέτως, υιοθέτησε πλήρως «τη παιδαριώδη και διχαστική ρητορική περί σκευωρίας και πολιτικής δίωξης».

Το πραγματικό θέμα δεν είναι να κάνουμε εδώ τους δικαστές και να ψάχνουμε πόσο και πως για τον καθένα οι ενδείξεις οδηγούν όντως σε αποδείξεις.

Υπάρχουν δικαστές για να το κάνουν αυτό και θα το κάνουν.

Το πραγματικό θέμα εδώ όμως αφορά το καθεστώς και τους λόγους που οδήγησαν τη χώρα όχι απλά σε ζημία αλλά στο χείλος της καταστροφής και στη χρεοκοπία

Ο πρωθυπουργός κατήγγειλε όχι μόνο την προσπάθεια σπίλωσης της Δικαιοσύνης αλλά και το γεγονός ότι με τον καταιγισμό μηνύσεων επιχειρείται η εξαίρεση των δικαστικών από τον χειρισμό της υπόθεσης.

Αρχηγικές τοποθετήσεις από Σαμαρά – Βενιζέλο

Προηγήθηκαν οι σαφώς ηγετικές ομιλίες των κ.κ Σαμαρά και Βενιζέλου, οι οποίοι με σκληρές εκφράσεις επιτέθηκαν στον πρωθυπουργό και τον χαρακτήρισαν «ενορχηστρωτή της σκευωρίας».

Ο μεν κ. Σαμαράς απείλησε με ειδικό δικαστήριο τον κ. Τσίπρα και την κυβέρνηση, ο δε κ. Βενιζέλος κατήγγειλε την κυβέρνηση για εσχάτη προδοσία. Επιπλέον, ο κ. Βενιζέλος άφησε σαφή υπονοούμενα για την «τρίτη συνιστώσα» της κυβέρνησης εννοώντας την πτέρυγα των Καραμανλικών στη ΝΔ.

Μετά τις τοποθετήσεις τους η ομιλία τόσο του Κυριάκου Μητσοτάκη όσο και της Φώφης Γεννηματά έμοιαζαν μάλλον μετριοπαθείς και υποτονικές.

Κυβερνητικός αξιωματούχος: Παράφωνη ηχώ του παραληρούντος Σαμαρά ο Μητσοτάκης

Η ανάληψη πολιτικής ευθύνης για το ομολογημένο πλέον σκάνδαλο Νovartis ήταν το ελάχιστο που μπορούσε να κάνει ο κ. Μητσοτάκης, ήταν το σχόλιο κυβερνητικού αξιωματούχου αργά χθες το βράδυ.

«Αντί αυτού έμεινε να ακούγεται ως παράφωνη ηχώ του παραληρούντος κ. Σαμαρά.

Όσο για τις τυχόν ποινικές ευθύνες, για τις οποίες έσπευσε η ΝΔ να κάνει λόγο για «παραδοχή σαθρού υποβάθρου», την συμβουλεύουμε να μην προτρέχει.

Όσο πιο πολλή φόρα παίρνει, τόσο πιο σφοδρή θα είναι η πρόσκρουση όταν η Προανακριτική επιτελέσει το έργο της. Και τότε ίσως να μην αρκεί για τη ΝΔ η ετεροχρονισμένη ανάληψη της πολιτικής ευθύνης», κατέληγε ο αξιωματούχος της κυβέρνησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ