ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερώτηση Παπαδημούλη προς Κομισιόν για τις τουρκικές παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ

Ερώτηση Παπαδημούλη προς Κομισιόν για τις τουρκικές παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ
eurokinissi/ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/ Φωτογραφία αρχείου

Το θέμα της προστασίας των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και της διασφάλισης της απρόσκοπτης συνέχισης των διερευνητικών γεωτρήσεων στα χωρικά ύδατα της χώρας, θέτει ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης, με ερώτησή του προς την Κομισιόν και την ύπατη εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Φεντερίκα Μογκερίνι.

Αναφερόμενος στις τουρκικές παραβιάσεις, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ρωτά για τις πρωτοβουλίες που σκοπεύει να αναλάβει η Κομισιόν, προκειμένου να καταστήσει σαφές στην τουρκική κυβέρνηση ότι με τις ενέργειές της δεν συμβάλλει στην ειρήνη, στη σταθερότητα και στη συνεργασία στο Αιγαίο και στη νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης τονίζει ότι «η τουρκική κυβέρνηση προχώρησε την Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2018 στην ανανέωση της παράτυπης NAVTEX για πραγματοποίηση ναυτικών στρατιωτικών ασκήσεων στα χωρικά ύδατα της κυπριακής ΑΟΖ έως τις 10 Μαρτίου, δεσμεύοντας τη θαλάσσια περιοχή που καλύπτει το τεμάχιο "3" και το πλωτό γεωτρύπανο της ιταλικής εταιρίας ENI».

Όπως σημειώνει ο κ. Παπαδημούλης «η απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να "μπλοκάρει" τη συνέχιση του ενεργειακού προγράμματος και των διερευνητικών γεωτρήσεων που πραγματοποιούνται στα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας, παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και καταπατά το διεθνές δίκαιο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ