ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προβάδισμα της ΝΔ σε νέα δημοσκόπηση

Προβάδισμα της ΝΔ σε νέα δημοσκόπηση
EUROKINISSI/ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ/Φωτογραφία αρχείου

Προβάδισμα διατηρεί η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση που διεξήχθη κατά το διάστημα 13-23 Φεβρουαρίου, τις ημέρες, δηλαδή, που βρίσκονταν σε εξέλιξη το Μακεδονικό, η τουρκική προκλητικότητα σε Ελλάδα και Κύπρο και το σκάνδαλο Novartis.

Στη δημοσκόπηση της Metron Analysis που έγινε για το Βήμα της Κυριακής, η ΝΔ έχει προβάδισμα 10 μονάδων από το ΣΥΡΙΖΑ. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εκτίμηση ψήφου, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 25, 2% και η Νέα Δημοκρατία 34,9%. Στην Τρίτη θέση βρίσκεται η Χρυσή Αυγή με ποσοστό 9,4%. Ακολουθούν το Κίνημα Αλλαγής (8,4%), το ΚΚΕ (&,0%), η Ένωση Κεντρώων (3,0%), οι ΑΝΕΛ (2,5%), η Λαϊκή Ενότητα (1,9%), η Εθνική Ενότητα (1,5%), η Ελληνική Λύση (1,5%), ενώ το Άλλο συγκεντρώνει ποσοστό 4,7%.

Το κόμμα της κυβέρνησης καταγράφει χαμηλά ποσοστά στη Βόρεια Ελλάδα, γεγονός που καρπώνεται η ΝΔ αλλά και η Χρυσή Αυγή.

Όσον αφορά το ερώτημα, ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός, ο "Κανένας" συγκεντρώνει ποσοστό 45%. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ένα μικρό προβάδισμα έναντι του Αλέξη Τσίπρα, με 22% έναντι 18% αντίστοιχα.

Στο ερώτημα ποιο είναι το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα, "Οικονομία" απαντάει το 39%, "Ανεργία" το 19%, "Πολιτικοί-Πολιτικό Σύστημα" το 11%, "Εξωτερική Πολιτική/Μακεδονικό" 9%, "Διεθνής Εξάρτηση" 3%. "Κρίση Αξιών", "Φτώχεια", "Διαφθορά", "Έλλειψη Επενδύσεων" και "Παιδεία" συγκεντρώνουν ποσοστό 2% το καθένα.

Για το Σκοπιανό και στο ερώτημα αν πιστεύουν ότι υπάρχουν περιθώρια για μία συμβιβαστική λύση από δεκτή και από τις δύο πλευρές, "Ναι" απαντά το 49% και "Όχι" το 46%.

Σχετικά με την υπόθεση Novartis, 53% πιστεύει ότι στον δημόσιο διάλογο κυριαρχεί η "πολιτική αντιπαράθεση" και 36% θεωρεί ότι κυριαρχεί η "ανάγκη νομικής διερεύνησης".

Τέλος, στο ερώτημα ποιο κόμμα πιστεύουν ότι μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τα θέματα της διαφθοράς και της διαπλοκής, το 57% απαντά "Κανένα", 14% ΣΥΡΙΖΑ και 13% ΝΔ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ