ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κοτζιάς για Έλληνες στρατιωτικούς: Η Τουρκία να εφαρμόσει το Διεθνές Δίκαιο

Κοτζιάς για Έλληνες στρατιωτικούς: Η Τουρκία να εφαρμόσει το Διεθνές Δίκαιο
EUROKINISSI/ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Δήλωση για το θέμα της σύλληψης-κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από τις τουρκικές αρχές στην Ανδριανούπολη, έκανε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Όπως συγκεκριμένα δήλωσε ο κ. Κοτζιάς, «η Τουρκία οφείλει να εφαρμόζει τα προβλεπόμενα από το Διεθνές Δίκαιο και να μην εξελίξει μια καθημερινή διαδικασία σε μεγάλο νομικό και πολιτικό πρόβλημα».

«Το κύριο πρόβλημα στην περιοχή ακούει στο όνομα Τουρκία. Η Τουρκία αυτή την εποχή χαρακτηρίζεται από μία αυξανόμενη νευρικότητα από μία αίσθηση ότι μπορεί να ανοίγει μέτωπα παντού, ότι μπορεί να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, όμως ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου είναι απαίτηση και της Χάρτας του ΟΗΕ και της ΕΕ και καλό θα ήταν στην περίπτωσή μας να σέβεται όχι μόνο το διεθνές δίκαιο αλλά και το δίκαιο της θαλάσσης» επισήμανε ο κ. Κοτζιάς.

Η Τουρκία έδειξε, και δείχνει, μία προκλητικότητα στην Κύπρο, αλλά και σε μικρότερα νησιά της ελληνικής επικράτειας, και αυτά τα ζητήματα θα τεθούν στα fora που πρέπει να τεθούν, τόνισε ακόμα.

Μαζί με τα Κριτήρια της Κοπεγχάγης πρέπει να τίθενται και τα κριτήρια της διεθνούς παρουσίας του υποψήφιου κράτους μέλους που είναι ότι δεν μπορεί ένα τέτοιο κράτος να ακολουθεί επιθετική εξωτερική πολιτική και να παρακάμπτει το δίκαιο της θαλάσσης, είπε ακόμα απευθυνόμενος στην ΕΕ.

Νομίζω ότι η συμπεριφορά της τουρκικής κυβέρνησης επιβεβαιώνει τη θέση και την ανησυχία για το τι θα μπορούσε να συμβεί στην Κύπρο σήμερα αν η Τουρκία ήταν νομιμοποιημένη δύναμη από Κύπρο και Ελλάδα για να παρεμβαίνει στην περιοχή και στην ΑΟΖ της Κυπριακή δημοκρατίας, συνέχισε.

«Ελλάδα και Κύπρος δεν πρέπει να παρασυρθούν. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί», δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Χριστοδουλίδης.

Ο κ. Χριστοδουλίδης και ο κ. Κοτζιάς θα παρακαθίσουν στη συνέχεια σε γεύμα εργασίας. Το απόγευμα, ο κ. Χριστοδουλίδης θα είναι ομιλητής σε κλειστή εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο Κρανιδιώτη, στο υπουργείο Εξωτερικών.

Αύριο Τρίτη, ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και αμέσως μετά θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Στη συνέχεια, οι κ.κ. Κοτζιάς και Χριστοδουλίδης θα είναι ομιλητές σε ημερίδα στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Το απόγευμα της ίδιας μέρας, ο δύο υπουργοί Eξωτερικών θα παραστούν στη συνεδρία της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ