ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κινητικότητα στο Μαξίμου για τα ελληνοτουρκικά

Κινητικότητα στο Μαξίμου για τα ελληνοτουρκικά
EUROKINISSI

Σε πυρετώδεις διεργασίες βρίσκεται από το πρωί το Μέγαρο Μαξίμου, ενώ είναι σε εξέλιξη το άτυπο κυβερνητικό συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στο επίκεντρο του οποίου θα τεθεί το ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που συνελήφθησαν από Τούρκους στον Έβρο.

Ο πρωθυπουργός νωρίτερα υποδέχτηκε τον ΥΠΕΞ της Κύπρου, κ. Χριστοδουλίδη. Κατά τη συνάντησή τους συζήτησαν για τον συντονισμό Ελλάδας - Κυπριακής Δημοκρατίας σε όλα τα επίπεδα (ΕΕ - ΗΠΑ - MED7 - Τριμερείς συνεργασίες).

Επιπλέον, συζήτησαν για τις εντεινόμενες προκλήσεις της Τουρκίας στην περιοχή.

Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών έγινε επίσης δεκτός στο Προεδρικό Μέγαρο από τον κ. Παυλόπουλο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να εκφράζει την αμέριστη συμπαράσταση της Ελλάδας στην Κύπρο απέναντι στα προβλήματα και τις προκλήσεις, όχι μόνο λόγω των στενών εθνικών σχέσεων που έχουν οι δυο χώρες, αλλά γιατί η Κύπρος είναι εταίρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο κ. Παυλόπουλος επανέλαβε το μήνυμα προς την Άγκυρα, να σέβεται στο ακέραιο το Διεθνές Δίκαιο, άρα και το Δίκαιο της Θάλασσας.

Παράλληλα, ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος βρίσκεται στις Βρυξέλλες, από όπου τόνισε ότι το ζήτημα των Ελλήνων στρατιωτών απασχολεί την ΕΕ. Ο ίδιος τυποργράμμισε ότι η σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από την Τουρκία σε ένα παραμεθόριο επεισόδιο, το οποίο συνήθως λυνόταν διά της διαπραγματεύσεως των διοικητών, έχει οδηγήσει ουσιαστικά σε μία εμπλοκή εκ μέρους της Τουρκίας, με την άρνησή του εισαγγελέα της Τουρκίας να αποδεχθεί το αίτημα της ελληνικής πλευράς, οι δύο στρατιωτικοί αυτοί να παραμείνουν στην Τουρκία μέχρι την εκδίκαση της δίκης, αλλά στο προξενείο.

Επιπλέον, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, πρόκειται το απόγευμα να ενημερώσει τα μέλη της επιτροπής εξωτερικών.

Για το ζήτημα των Ελλήνων στρατιωτικών μίλησε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος. Ο ίδιος εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν θα οδηγηθούμε σε πολιτικό θρίλερ επ' αόριστον, τονίζοντας ότι από την πλευρά της Ελλάδας γίνεται ό, τι πρέπει να γίνει σε όλα τα επίπεδα.

Ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι θα ήταν ακραία η εκδοχή να κατηγορηθούν οι Έλληνες αξιωματικοί για κατασκοπεία, δεδομένου άλλωστε ότι δεν έχει προκύψει κάτι τέτοιο και εξέφρασε την ελπίδα η Τουρκία να αντιμετωπίσει το ζήτημα με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και να μην κλιμακώσει την κατάσταση.

Επίσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι σε αυτή τη φάση πρέπει να γίνει σεβαστή η δικαστική διαδικασία που εξελίσσεται στην Τουρκία αναφορικά με τους αξιωματικούς και εκκρεμεί, ενώ δεν απέκλεισε να υπάρξει επικοινωνία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Τούρκο Πρόεδρο, εφόσον χρειαστεί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ