ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πόκερ για γερά νεύρα η υπόθεση των Ελλήνων στρατιωτικών

Πόκερ για γερά νεύρα η υπόθεση των Ελλήνων στρατιωτικών
EUROKINISSI

Αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία συστήνει η κυβέρνηση προς όλες τις πλευρές σχετικά με τους Έλληνες στρατιωτικούς που βρίσκονται προφυλακισμένοι σε φυλακές υψίστης ασφαλείας στην Τουρκία.

Ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του άτυπου κυβερνητικού συμβουλίου, αναφερόμενος στην υπόθεση των δύο Ελλήνων αξιωματικών τόνισε πως «χρειάζεται προσεκτικούς χειρισμούς και υπομονή. Η Τουρκία αργά ή γρήγορα θα κατανοήσει ότι η όποια σκέψη να εκμεταλλευθεί και να αξιοποιήσει για άλλους σκοπούς ένα σύνηθες μεθοριακό συμβάν, είναι αδιέξοδη και θα αποβεί εις βάρος της».

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέλαβε την πρωτοβουλία στην επικοινωνία με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, να του ζητήσει να μεταφέρει μήνυμα στην τουρκική πλευρά για την ανάγκη για ταχεία και θετική έκβαση της υπόθεσης με την απελευθέρωση και επιστροφή των στρατιωτικών στην Ελλάδα.

Η κυβέρνηση γνωρίζει πως η Τουρκία «ροκανίζει» το χρόνο ενώ αν δεν συμπληρωθεί το κατηγορητήριο δεν θα είναι σαφείς οι προθέσεις της σχετικά με την τύχη των δύο στρατιωτικών.

Το παράδειγμα του τουρκογερμανού δημοσιογράφου Ντενίζ Γιουτζέλ, ο οποίος κρατούνταν από τις τουρκικές αρχές επί ένα χρόνο χωρίς να του έχει απαγγελθεί κατηγορία, αποδεικνύει τους ρυθμούς και τη βούληση της τουρκικής Δικαιοσύνης, η οποία έχει τη δυνατότητα να παρατείνει τους χρόνους προφυλάκισης λόγω της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στην οποία βρίσκεται η χώρα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος.

Το ανησυχητικό στην υπόθεση είναι ότι κανένας δεν μπορεί να προβλέψει τον ακριβή χρόνο έκδοσης του κατηγορητηρίου. «Υπάρχουν κρατούμενοι που περιμένουν δυο και τρία χρόνια για κατηγορητήριο», δήλωσε στο CNN Greece πηγή που έχει άριστη γνώση της κατάστασης.

Πίεση μέσω της Συνόδου στη Βάρνα;

Στο τέλος του μήνα και στην τακτική Σύνοδο Κορυφής, στις 22-23 Μαρτίου, θα καθοριστεί αν θα πραγματοποιηθεί η ευρωτουρκική Σύνοδος της Βάρνας (στις 26 Μαρτίου).

Ήδη, από την προηγηθείσα άτυπη Σύνοδο – κατά την οποία η Ελλάδα έλαβε πλήρη στήριξη από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκου Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ – κατέστη σαφές πως η τουρκική προκλητικότητα είναι αυτή που θα καθορίσει αν τελικά θα πραγματοποιηθεί η ευρωτουρκική Σύνοδος.

Η Ελλάδα και η Κύπρος επιδιώκουν να πραγματοποιηθεί η ευρωτουρκική Σύνοδος, έτσι ώστε να τεθούν όλα τα θέματα επί τάπητος.

Η κυπριακή πλευρά, μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησε και εξασφάλισε τη συζήτηση των τουρκικών προκλήσεων στην τακτική Σύνοδο ενώ δεν αποκλείεται η ελληνική πλευρά να ζητήσει να προστεθεί και το ζήτημα των Ελλήνων στρατιωτικών.

Η ΕΕ θα μπορούσε να πιέσει για άρση της προκλητικότητας σε Αιγαίο και κυπριακή ΑΟΖ «χρυσώνοντας» το χάπι για την Τουρκία με την απελευθέρωση περισσότερων κονδυλίων για τη διαχείριση του προσφυγικού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ