ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επιχείρηση επαναφοράς της οικονομίας στο προσκήνιο από την κυβέρνηση

Επιχείρηση επαναφοράς της οικονομίας στο προσκήνιο από την κυβέρνηση
EUROKINISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Χρονιά ορόσημο για τη χώρα αποτελεί το 2018, αφού τον προσεχή Αύγουστο πρόκειται να καταγραφεί η έξοδος από τα Μνημόνια.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, οι συνθήκες έχουν ήδη διαμορφωθεί με τους οικονομικούς δείκτες να ανακάμπτουν.

Την ίδια ώρα, εντείνεται το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για τον οδικό χάρτη της Αθήνας που αφορά την επόμενη ημέρα αλλά και το αναπτυξιακό σχέδιο που αναμένεται να παρουσιάσει η ελληνική πλευρά τον προσεχή Απρίλιο.

Κι ενώ η συζήτηση για το χρέος μεταφέρεται για τον Απρίλιο, αφού τόσο η καθυστέρηση σχηματισμού κυβέρνησης στη Γερμανία όσο και η εκκρεμής απόφαση του ΔΝΤ σχετικά με τη συμμετοχή ή μη στο ελληνικό πρόγραμμα, καθιστούν ανέφικτη αυτή τη στιγμή την λήψη μιας πολιτικής απόφασης για το χρέος. Ωστόσο, οι συνομιλίες σε τεχνικό επίπεδο έχουν ξεκινήσει και συνεχίζονται.

Παράλληλα, παρά το γεγονός πως το ΔΝΤ διατύπωσε χθες ξανά την πάγια θέση του σχετικά με το ελληνικό πρόγραμμα, δηλαδή σημαντική ελάφρυνση χρέους με ταυτόχρονη εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο σταδιακής απεμπλοκής του Ταμείου. Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, απαντώντας σε σχετική ερώτηση αν είναι θετικός στο ενδεχόμενο να εξοφληθεί το χρέος της Ελλάδας προς το Ταμείο με τα κέρδη των Κεντρικών Τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα που θα πάρει η Ελλάδα, απάντησε καταφατικά.

Ικανοποίηση εκφράζουν από το Μέγαρο Μαξίμου και για τη κατηγορηματική διάψευση Ευρωπαίου αξιωματούχου σχετικά με το αν γίνονται συζητήσεις για ενδεχόμενη παράταση του ελληνικού προγράμματος μετά τον Αύγουστο, με τον ίδιο να απαντά ότι δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα, δηλώνοντας «έκπληκτος» για τα σχετικά δημοσιεύματα στον ελληνικό Τύπο.

Κι ενώ η καλή πορεία της οικονομίας και το θετικό κλίμα που επικρατεί αντανακλάται στην υποχώρηση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, το οικονομικό επιτελείο και ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) εξετάζει την σταδιακή αντικατάσταση των τρίμηνων εντόκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου με δωδεκάμηνα έντοκα γραμμάτια με στόχο τη βελτίωση της καμπύλης των κρατικών τίτλων. Με αυτό τον τρόπο θα περάσει το μήνυμα στις αγορές πως οι ανάγκες ρευστότητας της Ελλάδας είναι περιορισμένες και πως ήδη η χώρα προετοιμάζεται για τη μετά το Μνημόνιο εποχή χωρίς αιφνιδιασμούς. Σημειώνεται ότι η επανέκδοση ετήσιων εντόκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου αποτελεί την πρώτη μετά από οκτώ χρόνια. Η τελευταία είχε διενεργηθεί τον Απρίλιο του 2010.

Μπορεί λοιπόν, τα φώτα της δημοσιότητας να έχουν μεταφερθεί στην ένταση που καταγράφεται στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στη διαπραγμάτευση για την ονομασία της ΠΓΔΜ, ωστόσο η κυβέρνηση επιθυμεί να επαναφέρει στην ατζέντα την οικονομία, αφού διαπιστώνει πως από αυτό το πεδίο η παραγωγή θετικών ειδήσεων είναι μεγαλύτερη και πως οι συνθήκες την ευνοούν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ