ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μήνυμα Τζανακόπουλου στην Άγκυρα: Οι εντάσεις και η όξυνση δεν εξυπηρετούν κανέναν

Μήνυμα Τζανακόπουλου στην Άγκυρα: Οι εντάσεις και η όξυνση δεν εξυπηρετούν κανέναν
(EUROKINISSI / ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ)

Οι ενέργειες της Αθήνας είχαν ως γνώμονα την ασφάλεια των δύο αξιωματικών, διαβεβαιώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος προσθέτοντας πως οι προσπάθειες στο διπλωματικό επίπεδο είναι διαρκείς.

Εκφράζοντας την ελπίδα της κυβέρνησης ότι σύντομα θα ολοκληρωθούν οι εκ του νόμου προβλεπόμενες διαδικασίες, στέλνει μήνυμα στην Τουρκία, λέγοντας ότι πρέπει να κατανοήσει ότι οι εντάσεις και η όξυνση δεν εξυπηρετούν κανέναν.

Ταυτοχρόνως, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν αρνείται το σχολιασμό στο ότι το περιστατικό μπορεί και να εντάσσεται σε μια γενικότερη στρατηγική έντασης της άλλης πλευράς, ενώ χαρακτηρίζει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «πολλαπλώς προβληματική» την πρόταση για ανταλλαγή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών με τους οκτώ Τούρκους, εξηγώντας συγχρόνως το «γιατί».

«Τα κυριαρχικά δικαιώματα και η εδαφική ακεραιότητα της χώρας διασφαλίζονται με αποφασιστικότητα, νηφαλιότητα και ψυχραιμία. Δεν διασφαλίζονται με κραυγές και εθνικιστικές κορώνες» σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Τζανακόπουλος, και μέμφεται τον πρόεδρο της ΝΔ κ. Μητσοτάκη και τα μέσα ενημέρωσης που τον στηρίζουν, γιατί «αντί να διατηρήσουν υπεύθυνη εθνική στάση, χορεύουν στο χορό των ακροδεξιών της ΝΔ αλλά και των εθνικιστικών κύκλων που υπάρχουν στην Τουρκία».

Στον αντίποδα -επισημαίνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος- η αποφασιστική αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα, τόσο σε διμερές επίπεδο, στη συνάντηση με τον Ρ.Τ. Ερντογάν, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, κατά την πρόσφατη συνάντηση Κορυφής.

Επικρίνοντας την 'Αγκυρα για την τακτική της να κρατά πολλά μέτωπα ανοικτά, ο υπουργός Επικρατείας διαμηνύει ότι «η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχθεί κανενός είδους προκλήσεις από αυτή την ανεύθυνη και κοντόφθαλμη στάση της Τουρκίας. Η χώρα μας, δεν είναι στα λόγια αλλά στην πράξη ο πυλώνας σταθερότητας σε μια ευρύτερα αποσταθεροποιημένη περιοχή».

Στον τομέα της οικονομικής πολιτικής παραθέτει όλα εκείνα τα στοιχεία-δείκτες που συνηγορούν στην ασφαλή και οριστική έξοδο της χώρας από την περίοδο των μνημονίων και της ασφυκτικής επιτήρησης, τον ερχόμενο Αύγουστο. Και για την «επόμενη μέρα», αναφέρει στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ/ΜΠΕ: «Θα διαχειριστούμε με τη δέουσα σοβαρότητα και τις απαραίτητες κοινωνικές ιεραρχήσεις, την ελευθερία κινήσεων που θα ανακτήσουμε μετά το τέλος του ελληνικού προγράμματος».

Σε ένα θέμα των τελευταίων ημερών τέλος, ο Δ. Τζανακόπουλος σημειώνει με αυστηρότητα ότι «η εξάρθρωση των νεοναζιστικών συμμοριών αποτελεί ένα ισχυρό πλήγμα της δημοκρατικής και ευνομούμενης πολιτείας απέναντι σε χιτλερικούς δολοφόνους», σημειώνοντας παράλληλα ότι «ο κ. Μητσοτάκης που συνεχίζει να συνδέει την τρομοκρατία με την Αριστερά, μάλλον θα πρέπει να αναθεωρήσει κάποια στιγμή».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ