ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε ρυθμούς δ’αξιολόγησης η κυβέρνηση με ορίζοντα το Eurogroup του Ιουνίου

Σε ρυθμούς δ’αξιολόγησης η κυβέρνηση με ορίζοντα το Eurogroup του Ιουνίου
EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Με το βλέμμα στην ταχεία ολοκλήρωση της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης βρίσκεται η κυβέρνηση, μετά το τυπικό κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης στο χθεσινό Eurogroup και την έγκριση της εκταμίευσης της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ. 

Στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου η ελληνική πλευρά επιδιώκει συμφωνία σε τρία μέτωπα: ολοκλήρωση της δ’ αξιολόγησης, μέτρα για τη διευθέτηση του χρέους και πλαίσιο της εποπτείας μετά τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο.

Τα 88 προαπαιτούμενα που απομένουν έχουν ήδη τεθεί επί τάπητος ενώ εντολή του πρωθυπουργού είναι οι εμπλεκόμενοι υπουργοί να επισπεύσουν την ολοκλήρωσή τους δίχως καθυστερήσεις.

Σημειώνεται πως μέχρι τον Ιούνιο η κυβέρνηση πρέπει να «τρέξει» τις ιδιωτικοποιήσεις ώστε να επιτύχει το στόχο του 1 δισ. για το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Αναπτυξιακό σχέδιο

Στο Eurogroup της 27ης Απριλίου στη Σόφια, η κυβέρνηση θα παρουσιάσει το νέο πολυετές αναπτυξιακό σχέδιο για την εποχή μετά το πρόγραμμα.

Από την κυβέρνηση επισημαίνεται πως το σχέδιο «είναι δική μας ιδιοκτησίας και ένα είδος συμφώνου κατανόησης» και θα έχει τρεις αποδέκτες: τους θεσμούς, τις αγορές και το εσωτερικό της χώρας.

Το αναπτυξιακό σχέδιο θα περιλαμβάνει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και στόχους για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, των αποκρατικοποιήσεων και των δημοσιονομικών επιδιώξεων, αλλά και δέσμη προγραμματισμένων μέτρων κοινωνικού χαρακτήρα. Όπως επισημαίνεται, αφενός πρέπει να κριθεί επαρκές από τις αγορές, από τις οποίες η Ελλάδα αναζητεί νέα κεφάλαια και αφετέρου να στείλει μήνυμα στο εσωτερικό της χώρας, πως στη μεταμνημονιακή περίοδο δεν θα υπάρχουν υπαναχωρήσεις από τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί, αλλά παράλληλα θα διασφαλιστούν σταδιακά βαθμοί ελευθερίας για στοχευμένα μέτρα αναπτυξιακού και κοινωνικού χαρακτήρα.

Η κυβέρνηση τα επόμενα χρόνια θα επιδιώξει τη μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων, με την ιεράρχηση των κινήσεων να αναμένεται να τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων με τους θεσμούς.

Παράλληλα, προωθείται για να συμπεριληφθεί στο αναπτυξιακό σχέδιο, σε συνεννόηση με τους θεσμούς, η αύξηση του κατώτατου μισθού. Πληροφορίες, αναφέρουν ότι θα είναι στα πρότυπα του «πορτογαλικού μοντέλου» και θα υλοποιηθεί σταδιακά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ