ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αβραμόπουλος: Περιττή και επικίνδυνη κλιμάκωση η σύλληψη των δύο στρατιωτικών

Αβραμόπουλος: Περιττή και επικίνδυνη κλιμάκωση η σύλληψη των δύο στρατιωτικών
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

«Περιττή κλιμάκωση» που κινδυνεύει «να τεθεί εκτός ορίων», χαρακτήρισε ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας στην ΕΕ, Δημήτρης Αβραμόπουλος τη σύλληψη των δυο Ελλήνων στρατιωτικών από την Τουρκία.

Ο κ. Αβραμόπουλος, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η ιστοσελίδα EUobserver, προέτρεψε τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να τους ελευθερώσει, λέγοντας: «Κανένα λογικό άτομο δεν θα ισχυριζόταν ότι κινδύνευσε η ασφάλεια της χώρας του επειδή δύο στρατιώτες έχασαν το δρόμο τους στα σύνορα».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι η ΕΕ θα πρέπει να πληρώσει άλλα 3 δισ. ευρώ για να κρατήσει τους πρόσφυγες στην Τουρκία, παρά τις ανησυχίες για το τουρκικό καθεστώς. Και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να ασκήσει «πιέσεις» σε αφρικανικά και ασιατικά κράτη να πάρουν πίσω τους ανεπιθύμητους στην ΕΕ, υπηκόους τους. Τα 3 αυτά δισ. ευρώ θα αντληθούν ως εξής, 1 δισ. ευρώ από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και τα υπόλοιπα από τα κράτη - μέλη, όπως και με την προηγούμενη ισόποση δόση του 2017.

Τα χρήματα θα δαπανηθούν για τη στέγαση, εκπαίδευση και ιατρική περίθαλψη των 3 εκατομμυρίων προσφύγων που ζουν τώρα στην Τουρκία, είπε ο κ. Αβραμόπουλος, ανακοινώνοντας την πρόταση στις Βρυξέλλες. Προέτρεψε τα κράτη - μέλη να στηρίξουν την πρόταση παρά το ρήγμα στις σχέσεις Τουρκίας - ΕΕ, λόγω της στάσης του Ερντογάν στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθώς και στην καταστολή μετά την απόπειρα πραξικοπήματος.

«Είναι προς το συμφέρον και των δύο να υπάρχει αυτή η συμφωνία και θα πρέπει να συνεχίσει να υφίσταται όπως πριν», είπε ο Ευρωπαίος επίτροπος. «Προσφάτως, η ένταση έχει αυξηθεί κάπως παραπάνω, το παραδεχόμαστε», πρόσθεσε ο κ. Αβραμόπουλος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ