ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αμανατίδης: Το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών απαιτεί λεπτούς χειρισμούς

Αμανατίδης: Το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών απαιτεί λεπτούς χειρισμούς
EUROKINISSI

Ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης, υπογράμμισε σήμερα ότι η κυβέρνηση κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την επιστροφή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην Ελλάδα, οι οποίοι παραμένουν φυλακισμένοι εδώ και 20 ημέρες στις φυλακές υψίστης ασφαλείας, στην Αδριανούπολη.

«Είμαστε εν αναμονή της ολοκλήρωσης της έρευνας του εισαγγελέα και αναμένουμε να δούμε τις κατηγορίες που θα αποδοθούν στους Έλληνες στρατιωτικούς», τόνισε ο κ. Αμανατίδης, σε δηλώσεις του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Ωστόσο, ο υφυπουργός Εξωτερικών έσπευσε να επισημάνει πως «το θέμα κράτησης των Ελλήνων στρατιωτικών απαιτεί λεπτούς χειρισμούς, ηρεμία, ψυχραιμία και νηφαλιότητα»

Ο ίδιος ανέφερε, εξάλλου, πως η ελληνική κυβέρνηση κάνει ό,τι είναι δυνατό, ώστε να επιστρέψουν στην πατρίδα το συντομότερο δυνατό. «Όλα εξαρτώνται, πάντως, από τις κινήσεις και της αποφάσεις της Τουρκίας», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς, παράλληλα, εάν έχει τεθεί θέμα ανταλλαγής των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, ο κ. Αμανατίδης ήταν αρνητικός, λέγοντας: «Δεν έχει τεθεί από καμία πλευρά τέτοιο ζήτημα. Είναι θέμα άλλης τάξεως».

Σημείωσε, επιπλέον, πως «η συμπεριφορά της Τουρκίας αναβαθμίζει τη θέση της χώρας μας στα μάτια των συμμάχων μας».

Σε ό,τι αφορά το Σκοπιανό, ο Γιάννης Αμανατίδης, χαρακτήρισε σημαντική την αυριανή επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στο διεθνές αεροδρόμιο των Σκοπίων μετά και τη μετονομασία του.

Για τις προτάσεις των Σκοπιανών ως προς το ονοματολογικό, είπε πως η κυβέρνηση θα επεξεργαστεί σήμερα τις προτάσεις-απαντήσεις της σκοπιανής πλευράς στην Αθήνα, στο σχέδιο συμφωνίας της Ελλάδα για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας και ότι η διαπραγμάτευση συνεχίζεται.

Τέλος, ανέφερε πως η πρόταση της κυβέρνησης θα έρθει στη Βουλή και «όντας εθνικά χρήσιμη θα υιοθετηθεί από όλους και την ελληνική κοινή γνώμη».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ