ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κικίλιας και Δημοσχάκης κατηγορούν την κυβέρνηση για εγκατάλειψη της ΕΑΒ

Κικίλιας και Δημοσχάκης κατηγορούν την κυβέρνηση για εγκατάλειψη της ΕΑΒ
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ & EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Ερώτηση προς τους υπουργούς Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, και Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο, για την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ ΑΕ), κατέθεσαν σήμερα στη Βουλή ο τομεάρχης Άμυνας της ΝΔ, βουλευτής Α' Αθηνών Βασίλης Κικίλιας, και ο αναπληρωτής τομεάρχης βουλευτής Έβρου Αναστάσιος Δημοσχάκης.

Οι κύριοι Κικίλιας και Δημοσχάκης κατηγορούν την κυβέρνηση ότι έχει εγκαταλείψει από το 2015 το επιχειρησιακό σχέδιο που κατήρτισε και εφάρμοσε από το 2012 η κυβέρνηση Σαμαρά για τη διάσωση της ΕΑΒ AE, σχέδιο το οποίο περιλάμβανε τη μείωση του φορολογικού κόστους, τον διαχωρισμό του αμυντικού έργου από το εμπορικό, την απομείωση του χρέους που προερχόταν από το αμυντικό έργο, τη σταδιακή αποπληρωμή του χρέους που προερχόταν από το εμπορικό έργο (κατά 1 εκατ. ευρώ το μήνα), τη δημοσιονομική εξυγίανση, την προώθηση έργου στο εξωτερικό.

Όπως επισημαίνουν οι βουλευτές της ΝΔ, η ΕΑΒ ΑΕ βρίσκεται σήμερα στη χειρότερη οικονομική κατάσταση, με ορατό τον κίνδυνο απώλειας της παραγωγικής ικανότητας και λειτουργίας της. Τονίζουν ότι σε μια πολύ κρίσιμη συγκυρία για τα εθνικά μας θέματα και ενώ εντείνεται η τουρκική προκλητικότητα παρατηρούνται σημαντικές καθυστερήσεις απόδοσης έργου κυρίως στην Πολεμική μας Αεροπορία, καθώς το πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει οδηγεί ακόμα και στην καθυστέρηση προμήθειας κρίσιμων ανταλλακτικών για τα ελληνικά αεροσκάφη.

Ενδεικτικά αναφέρουν το γεγονός ότι ενώ για τη βιωσιμότητα της εταιρείας απαιτείται κύκλος εργασιών άνω του ποσού των 90 εκ. ευρώ, τα έσοδά της για τους πρώτους δύο μήνες του έτους ήταν μόλις 3,5 εκ. ευρώ, ενώ εκκρεμούν νέα πρόστιμα από καταδικαστικές για την εταιρεία αποφάσεις, ύψους άνω των 13 εκατ. ευρώ.

Οι κύριοι Κικίλιας και Δημοσχάκης ζητούν από τους δύο αρμόδιους υπουργούς να ενημερώσουν το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και τον ελληνικό λαό, εάν η ΕΑΒ ΑΕ, εντός του σημερινού ρευστού και επικίνδυνου γεωπολιτικού και γεωστρατηγικού περιβάλλοντος της χώρας, διατηρεί την απαραίτητη παραγωγική της δυνατότητα και ικανότητα, ώστε να διασφαλίζει την επιχειρησιακή διαθεσιμότητα των υλικών, ανταλλακτικών και μέσων της Πολεμικής Αεροπορίας και των Ενόπλων μας Δυνάμεων.

Ζητούν, επίσης, από τους κυρίους Τσακαλώτο και Καμμένο να ενημερώσουν τη Βουλή για το αν υπάρχει επιχειρησιακό σχέδιο διάσωσης και βιωσιμότητας της εταιρείας και για τις ενέργειές τους, ώστε «να δώσουν λύσεις τόσο στα οικονομικά προβλήματα, όσο και στις συνεχείς αποχωρήσεις έμπειρου και πιστοποιημένου προσωπικού, που στερούν από την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία τη δυνατότητα να υλοποιήσει τα τρέχοντα αλλά και επικείμενα μελλοντικά προγράμματα, όπως αυτό της αναβάθμισης των F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ