ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας από Βρυξέλλες: Πρέπει να είμαστε ευθείς προς την τουρκική πλευρά

Τσίπρας από Βρυξέλλες: Πρέπει να είμαστε ευθείς προς την τουρκική πλευρά
REUTERS/Francois Lenoir

Τον προβληματισμό του για τις εξελίξεις στις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «πρέπει να είμαστε πολύ ευθείς προς την τουρκική πλευρά ως προς τις υποχρεώσεις της όσον αφορά το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου».

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε, ωστόσο, ότι πρέπει να κρατηθούν ανοιχτές οι πόρτες του διαλόγου.

«Πιστεύω ότι πρέπει να προβληματιζόμαστε με τις εξελίξεις στην περιοχή αλλά επίσης πιστεύω ότι πρέπει να είμαστε σαφείς απέναντι στην τουρκική πλευρά, ως προς τις υποχρεώσεις τους. Ιδιαίτερα ως προς την υποχρέωσή τους να σέβονται το διεθνές δίκαιο, αλλά ταυτόχρονα να κρατάμε ανοιχτές τις πόρτες για διάλογο» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Εξέφρασε, μάλιστα, την πεποίθηση ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι: «Θα πρέπει να λάβουμε αποφάσεις για το κοινό μας μέλλον. Πρέπει να κάνουμε μεταρρυθμίσεις στην Ευρωζώνη. Χρειαζόμαστε έναν ισχυρό και δεσμευτικό κοινωνικό πυλώνα. Χρειαζόμαστε μια αξιόπιστη τραπεζική ένωση, προκειμένου να μας προστατεύει όλους».

«Ιδιαίτερα στις μέρες μας, στις οποίες εκτυλίσσονται δύσκολες γεωπολιτικές εξελίξεις, χρειαζόμαστε την ΕΕ να είναι ένας ισχυρός περιφερειακός και διεθνής παράγοντας. Αυτό σημαίνει, πρώτα απ’ όλα, υποστήριξη σε όλα τα κράτη-μέλη ενάντια σε παραβιάσεις από τρίτες χώρες. Υποθέτω ότι σήμερα θα συζητήσουμε τις υποθέσεις της Τουρκίας και του Salisbury. Πιστεύω ότι πρέπει να χρησιμοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα διπλωματικά μέσα» είπε επίσης ο πρωθυπουργός, που αναφέρθηκε και στην υπόθεση της δηλητηρίασης του Ρώσου πρώην πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ.

«Πιστεύω ότι πρέπει να εκφράσουμε τη συμπαράστασή μας στο Ηνωμένο Βασίλειο, και στο Βρετανικό λαό, αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να διερευνήσουμε το ζήτημα περαιτέρω και να λειτουργήσουμε με μεγάλη υπευθυνότητα» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός ζήτησε τη στήριξη των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών για τους δύο στρατιωτικούς

Τη στήριξη της οικογένειας των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στο θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται από τις τουρκικές αρχές ζήτησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην προπαρασκευαστική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, όπου τους ενημέρωσε για το ζήτημα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην υπόθεση με τη δηλητηρίαση του πρώην διπλού κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του στη Βρετανία, λέγοντας πως η Ευρώπη πρέπει να την αντιμετωπίσει με τρόπο προσεκτικό και υπεύθυνο. Με αποφασιστική καταδίκη του γεγονότος χωρίς όμως να φτάνουμε σε ακραία ένταση με Ρωσία, επισήμανε.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του πρωθυπουργού, με βάση την ώρα Ελλάδας, έχει ως εξής:

Πέμπτη 22 Μαρτίου:
15.00: Συμμετοχή στις εργασίες της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
20.30: Παρουσία στο Δείπνο Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων της ΕΕ

Παρασκευή 23 Μαρτίου:
10.00: Συμμετοχή στο Πρόγευμα εργασίας με θέμα την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση (άρθρο 50)
12.30: Συμμετοχή στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής για την Ευρωζώνη

ΔΗΜΟΦΙΛΗ