ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυβέρνηση: Ηχηρό μήνυμα για πρώτη φορά από την ΕΕ στην Τουρκία

Κυβέρνηση: Ηχηρό μήνυμα για πρώτη φορά από την ΕΕ στην Τουρκία
REUTERS/Stoyan Nenov

Με τον πιο σαφή τρόπο η ΕΕ εξέφρασε την καταδίκη της απέναντι στην προκλητικότητα Ερντογάν αλλά και την στήριξή της στην Ελλάδα. 

Κατά τις κοινές δηλώσεις τους οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι έκαναν γνωστές τις σοβαρές ανησυχίες της ΕΕ για τις ενέργειες της Τουρκίας σε ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο αλλά και για την παρατεινόμενη κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτών.

Η ηχηρή καταδίκη όπως είχε συμπεριληφθεί στο κείμενο συμπερασμάτων της Ευρωπαϊκής Συνόδου, βρίσκει την ελληνική πλευρά ικανοποιημένη για μια «ιστορική» και πρωτόγνωρη αλληλεγγύη από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η ΕΕ έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία πως δεν μπορεί να υπάρξει πρόοδος στις ευρωτουρκικές σχέσεις χωρίς πρόοδο στις σχέσεις της με την Ελλάδα και την Κύπρο.

Τουσκ και Γιούνκερ έθεσαν επιτακτικά το θέμα των δύο στρατιωτικών ως όρο για την πρόοδο της ευρωτουρκικής ατζέντας.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι οι δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι μόνο για αυτό το θέμα συζητούσαν με τον Τούρκο πρόεδρο για 20 λεπτά. Ο Ερντογάν άφησε ανοιχτό παράθυρο για λύση, χωρίς όμως να δεσμευθεί.

Μάλιστα, ο Γιούνκερ ξεκάθαρα έθεσε και το χρονοδιάγραμμα για την επιστροφή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, μέχρι το ελληνικό Πάσχα, όπως είπε.

Παράλληλα, ο κ. Τουσκ επεσήμανε ότι η ΕΕ στέκεται «ενωμένη» πίσω από την Κύπρο ως προς το δικαίωμά της να εξερευνήσει και να εξορύξει φυσικές πηγές ενέργειας στην ΑΟΖ της.

Ο «ευρωπαϊστής» Ερντογάν

Ως φίλος και σύμμαχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εμφανίστηκε ο Ερντογάν ζητώντας παράλληλα δύο πράγματα από αυτήν: αφενός βοήθεια στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και την απελευθέρωση κονδυλιών αφετέρου τη στήριξη στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.

Ο Ερντογάν είπε ότι ελπίζει πως οι δύο πλευρές έχουν αφήσει πίσω τους τη δύσκολη περίοδο των κακών σχέσεων και τόνισε ότι αναμένει από τις Βρυξέλλες στήριξη και όχι επικρίσεις, στον αγώνα του κατά της τρομοκρατίας.

Παράλληλα, επέμεινε οι Τουρκοκύπριοι να συμπεριληφθούν ισότιμα σε ζητήματα που αφορούν την Ανατολική Μεσόγειο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ