ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ξένα και εγχώρια κέντρα βλέπει το Μαξίμου πίσω από τα δημοσιεύματα για έξοδο από τη Σένγκεν

Ξένα και εγχώρια κέντρα βλέπει το Μαξίμου πίσω από τα δημοσιεύματα για έξοδο από τη Σένγκεν
Ευρωκίνηση Τατιάνα Μπόλαρη

Ενοχλημένη από τα δημοσιεύματα του ξένου Τύπου που αναπαρήχθησαν και στο εσωτερικό της χώρας για έξοδο της Ελλάδας από την Συνθήκη Σένγκεν εμφανίζεται η κυβέρνηση.

Ως πρώτη αντίδραση το Μέγαρο Μαξίμου διέψευσε δια της κυβερνητικής εκπροσώπου τις σχετικές πληροφορίες αποδίδοντας τις διαρροές σε κύκλους του εξωτερικού που θέλουν να μετατοπίσουν το πρόβλημα κυρίως προς την χώρα μας, αλλά όπως υπονόησε βρίσκουν ευήκοα ώτα και στο εσωτερικό.

Για το θέμα που προέκυψε τις τελευταίες ώρες δεν αποκλείεται και παρέμβαση του πρωθυπουργού που πιστεύει ότι κάποιοι ευρωπαίκοί κύκλοι διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα θεωρώντας ότι η Ευρώπη μπορεί να λειτουργήσει με φοβικά σύνδρομα και φράχτες. Προφανώς, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο Αλέξης Τσίπρας βλέπει πίσω από αυτές τις πληροφορίες τις ηγεσίες κάποιων κρατών μελών που δεν θέλουν να αντιμετωπίσουν από κοινού το προσφυγικό.

Πάντως, το Μέγαρο Μαξίμου επιδιώκει να αλλάξει ατζέντα και να κλείσει τον πρώτο κύκλο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δίνοντας νέα ώθηση στον κυβερνητικό συνασπισμό. Ο πρωθυπουργός επιθυμεί να κλείσει το συντομότερο δυνατόν η πρώτη αξιολόγηση κάτι που ωστόσο δεν αναμένεται να γίνει πριν από τον Ιανουάριο χωρίς η κυβέρνηση να έχει καμία νέα απώλεια σε επίπεδο βουλής.

Τα εμπόδια είναι πολλά όμως το Μαξίμου ευελπιστεί ότί μπορούν να ξεπεραστούν στηριζόμενο στην εκτίμηση ότι η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ αλλά κι εκείνη των ΑΝΕΛ, είναι συμπαγείς, επομένως δεν θα υπάρξουν δυσάρεστες εκπλήξεις σε νέες κρίσιμες ψηφοφορίες.

Εφόσον η κυβέρνηση περάσει με επιτυχία τον κάβο του ασφαλιστικού θα μπορέσει να ανοίξει και η συζήτηση για την απομείωση του ελληνικού χρέους κάτι που δεν αποκλείουν και οι δανειστές υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρηθεί το σύνολο των όρων της συμφωνίας.

Η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να αποφύγει την περικοπή των κύριων συντάξεων ρίχνει το βάρος της στην αύξηση των εισφορών, κάτι που ωστόσο δεν κάνει ευτυχείς τους θεσμούς που θεωρούν ότι θα υπάρχουν επιπτώσεις στις επιχειρήσεις και αντίκτυπος στην αγορά εργασίας.

Για το ασφαλιστικό πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα ευρεία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου παρουσία και του αρμόδιου υπουργού Γιώργου Κατρούγκαλου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ