ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κύκλος επαφών Κοτζιά με τους πολιτικούς αρχηγούς για το Σκοπιανό

Κύκλος επαφών Κοτζιά με τους πολιτικούς αρχηγούς για το Σκοπιανό
EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, αναμένεται να παρέχει ενημέρωση για το Σκοπιανό στους πολιτικούς αρχηγούς την ερχόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Εξωτερικών επικοινώνησε αρχικά τηλεφωνικά με τον επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη, με τον οποίο και συμφώνησαν να συναντηθούν την επόμενη εβδομάδα.

Εν συνεχεία, τηλεφώνησε τόσο στην πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, όσο και στον τομεάρχη Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργο Κουμουτσάκο.

Ο υπουργός Εξωτερικών ζήτησε συναντήσεις και με τους αρχηγούς των υπολοίπων πολιτικών κομμάτων της Βουλής. Η πρωτοβουλία του κ. Κοτζά έρχεται ως απάντηση επί των επικρίσεων που δέχεται εδώ και αρκετούς μήνες η κυβέρνηση για «μυστική διπλωματία».

Στα Τίρανα πριν την κρίσιμη τριμερή της Βιέννης ο υπουργός

Με επίκεντρο τα επόμενα βήματα στο πλαίσιο του διαλόγου για την επίλυση εκκρεμών διμερών ζητημάτων σε εξέλιξη βρίσκεται η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τον Αλβανό ομόλογό του Ντιτμίρ Μπουσάτι στα Τίρανα.

Η κατ' ιδίαν συνάντηση των δύο υπουργών άρχισε πριν από μία ώρα με την άφιξη του κ. Κοτζιά στο υπουργείο Εξωτερικών των Τιράνων. Μετά την συνάντηση θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας των δύο ΥΠΕΞ με τις εκατέρωθεν αντιπροσωπείες.

Οι συνομιλίες για εκκρεμή ζητήματα στις ελληνοαλβανικές σχέσεις άνοιξαν με πρωτοβουλία του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών σε τακτικές συναντήσεις του με τον κ. Μπουσάτι, αρχής γενομένης τον Νοέμβριο του 2017 στην Κρήτη και στη συνέχεια στα τέλη Ιανουαρίου του 2018 στην Κορυτσά όπου, σύμφωνα με κοινό ανακοινωθέν, των δύο υπουργείων Εξωτερικών, σημειώθηκε ουσιαστική πρόοδος.

Ο κ. Κοτζιάς, μετά το πέρας της συνάντησης στα Τίρανα, θα αναχωρήσει για τη Βιέννη, όπου αύριο θα έχει την τριμερή συνάντηση για το ονοματολογικό της πΓΔΜ με τον ομόλογό του Νικόλα Ντιμιτρόφ και τον προσωπικό απεσταλμένο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ