ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Πονοκέφαλος» στο Μαξίμου από τις δηλώσεις για τους Έλληνες στρατιωτικούς

«Πονοκέφαλος» στο Μαξίμου από τις δηλώσεις για τους Έλληνες στρατιωτικούς
EUROKINISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Προβληματισμό προκαλούν οι αλλεπάλληλες δηλώσεις πολιτικών προσώπων σχετικά με τους Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στην Αδριανούπολη.

Προχθές ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Κώστας Κατσίκης μίλησε για ανταλλαγή των στρατιωτικών μας με τους «οκτώ», γεγονός που προκάλεσε σφοδρές και διακομματικές αντιδράσεις, για να αναδιπλωθεί λίγη ώρα αργότερα κάνοντας λόγο για «υποθετικό σενάριο». Χθες ο ίδιος κατήγγειλε τη «μοντιαζιέρα» των ΜΜΕ ενώ από την πλευρά του ο κ. Θεοχαρόπουλος και η αναφορά του περί δημιουργίας ειδικής διάταξης για την απελευθέρωση των «οκτώ» προκάλεσε την οργή του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή.

«Η διάταξη δεν αφορά τους 8 Τούρκους αξιωματικούς», επεσήμανε σε οργισμένο ύφος ο υπουργός Δικαιοσύνης χαρακτηρίζοντας ανεύθυνη τη στάση του κ. Θεοχαρόπουλου, αλλά και όσων μιλούν για ανταλλαγή με τους 2 Έλληνες αξιωματικούς, φωτογραφίζοντας τον Κώστα Κατσίκη των ΑΝΕΛ.

Καταλόγισε δε, ακραία ανευθυνότητα στον κ. Θεοχαρόπουλο που επανήλθε σε ένα ζήτημα που είχε διευκρινιστεί και που σχετίζεται με την διεθνή θέση της χώρας και την περιρρέουσα ατμόσφαιρα των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Το Μαξίμου διαπιστώνει πως οι δημόσιες τοποθετήσεις και ιδιαίτερα η… ποικιλομορφία τους δείχνουν πως δεν υπάρχει αρραγές μέτωπο στα εθνικά ζητήματα γεγονός που θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί η τουρκική πλευρά.

Η τουρκική κυβέρνηση θα μπορούσε επιδοθεί σε αναζήτηση «ρωγμών» στις διαφορετικές δημόσιες τοποθετήσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να αποτελέσουν πρόσφορο έδαφος για να «παίξει» με την ψυχολογία των Ελλήνων.

Από την άλλη πλευρά, το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμά πως αυτές οι απόψεις δεν έχουν έρεισμα στην κοινωνία και ότι δεν υποστηρίζονται επίσημα από τις ηγεσίες των κομμάτων. Επιπλέον, γνωρίζει πως η τουρκική πλευρά θα εξαντλήσει κάθε χρονικό περιθώριο στην υπόθεση των Ελλήνων στρατιωτικών.

Η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί πως μέσω της Συνόδου στη Βάρνα δόθηκε ένα ισχυρό μήνυμα που αφορά όχι μόνο Έλληνες αλλά Ευρωπαίους πολίτες ενώ θα συνεχίσει να πιέζει προς όλες τις πλευρές και με όλα τα διπλωματικά μέσα για την άμεση απελευθέρωσή τους.

Η ελληνική πλευρά ποντάρει στην ρωσική παρέμβαση και δεν είναι καθόλου τυχαίες οι αποστάσεις που πήρε από την υπόθεση Σκριπάλ και την απόφαση να μην απελάσει κανένα Ρώσο διπλωμάτη από την Ελλάδα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ