ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κοντονής: Τον Μάιο ελεύθεροι οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί

Κοντονής: Τον Μάιο ελεύθεροι οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί
EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Ο υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, επεσήμανε πως το 18μηνο για τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς παρέρχεται μέσα στον Μάιο και τότε θα αφεθούν ελεύθεροι. «Δεν υπάρχει κάποιος λόγος που να εμποδίζει τη διαδικασία απελευθέρωσής τους με την παρέλευση του 18μηνου», σημείωσε ο Σταύρος Κοντονής.

«Δεν υπήρξε προσφυγή της τουρκικής πλευράς στην ελληνική Δικαιοσύνη με το αίτημα να δικαστούν εδώ, στην Ελλάδα, για τα αδικήματα που προβλέπονται από τον ποινικό κώδικα», σημείωσε ο βουλευτής στο ραδιόφωνο 24/7, αναφέροντας παράλληλα πως δεν γνωρίζει αν η Τουρκία προλαβαίνει ακόμη να προβεί σε δικαστικές ενέργειες.

Ερωτώμενος για τις υποθέσεις «απαγωγής» ατόμων που συνδέονται με τον Φετουλάχ Γκιουλέν από την τουρκική ΜΙΤ και για το αν κινδυνεύουν και οι οκτώ, ο Έλληνας υπουργός σημείωσε πως «όλοι οι ευρισκόμενοι νόμιμα στην Ελλάδα δεν διατρέχουν κανέναν κίνδυνο». «Η απόπειρα και μόνο είναι ένα σοβαρό αδίκημα με βάση τον ελληνικό ποινικό κώδικα», συμπλήρωσε επί του ίδιου θέματος και προσέθεσε: «το ζήτημα είναι ότι ανησυχούν - και μου κάνει εντύπωση το θράσος τους - αυτοί που παρέδωσαν τον Οτσαλάν, διότι η μόνη παρόμοια περίπτωση είναι αυτή. Αυτοί βγαίνουν πάρα πολύ έντονα και εκφράζουν και μία επιθετικότητα προς την κυβέρνηση, τη στιγμή που ο πρωθυπουργός από την αρχή είχε πει ότι πραξικοπηματίες δεν είναι ευπρόσδεκτοι στη χώρα, όμως η Ελλάδα είναι κράτος Δικαίου και θα ακολουθηθεί η νόμιμη διαδικασία και η απόφαση των δικαστηρίων».

Αναφορικά με το εάν το ζήτημα των οκτώ παρατείνει την κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, ο ίδιος απέφυγε να κάνει εικασίες, από τη στιγμή που οι Τούρκοι λένε πως δεν συνδέεται.

Σχετικά με το ζήτημα του απεργού πείνας και δίψας, Βασίλη Δημάκη, ο κ. Κοντονής ξεκαθάρισε πως «δεν υπάρχει καμία τακτική του υπουργείου στο συγκεκριμένο ζήτημα, διότι το υπουργείο δεν επιλαμβάνεται του αιτήματος».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ