ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Επενδύσεις 500 εκατ. ευρώ σε καινοτόμες επιχειρήσεις και startups

Τσίπρας: Επενδύσεις 500 εκατ. ευρώ σε καινοτόμες επιχειρήσεις και startups
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Στην ανάγκη δημιουργίας ενός παραγωγικού μοντέλου, το οποίο θα δίνει έμφαση στην καινοτομία και θα αξιοποιεί το υψηλού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό της χώρας, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης για την έναρξη του Equifund.

Το Equifund είναι ένα fund of funds, το οποίο χρηματοδοτείται με κεφάλαια από το εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (European Investment Fund - EIF), την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (European Investment Bank - EIB), ενώ υπάρχει και συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών. Μέχρι στιγμής, έχει ανακοινωθεί η χρηματοδότηση 9 επενδυτικών funds.

Όπως ανέφερε και ο πρωθυπουργός, το συνολικό ύψος των προς επένδυση κεφαλαίων θα ανέλθει στα 500 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 200 εκατ. ευρώ προέρχονται από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους, 60 εκατ. ευρώ από το EIF και 40 εκατ. ευρώ από το ΕΙΒ, ενώ τα υπόλοιπα 200 εκατ. ευρώ αναμένεται να προέλθουν από ιδιώτες επενδυτές που συμμετέχουν στα funds που χρηματοδοτούνται από το Equifund.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε πως ο στόχος είναι ένα νέο παραγωγικό μοντέλο ανάπτυξης όπως και η δημιουργία ενός οικοσυστήματος νεοφυούς και καινοτόμου επιχειρηματικότητας, σημειώνοντας πως η περίοδος είναι η κατάλληλη για όσους θέλουν να δραστηριοποιηθούν επιχειρηματικά στην Ελλάδα τονίζοντας ότι "θα κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας για να στηρίξουμε τις επιχειρηματικές προσπάθειες" και "αξιοποιούμε κάθε δυνατότητα ώστε να βρούμε τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία".

Επίσης, υποστήριξε ότι η Ελλάδα θέλει να επενδύσει στο ανθρώπινο δυναμικό και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, οι οποίες θα απευθύνονται σε ανθρώπους με υψηλή εξειδίκευση, κλείνοντας με τη δήλωση ότι "είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρουμε".

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην εκδήλωση συμμετείχαν και τα 9 funds που έχουν ανακοινωθεί -μέχρι στιγμής- ότι χρηματοδοτούνται από το Equifund. Σημειωτέον πως υπάρχουν τρεις πυλώνες αυτή τη στιγμή.

Στον πυλώνα της καινοτομίας (innovation window) είναι τα funds BigPi, Metavallon, Uni.Fund και Velocity Partners. Στον πυλώνα του αρχικού σταδίου (early stage window) είναι τα Marathon VC και VentureFriends 400W. Τέλος, στον πυλώνα της ανάπτυξης (growth stage window) είναι τα funds Elikonos 2, EOS Capital Partners και Synergia Hellenic Fund IV.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ