ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Μήνυμα συνεργασίας και αποφασιστικότητας στην Άγκυρα

Τσίπρας: Μήνυμα συνεργασίας και αποφασιστικότητας στην Άγκυρα

Μήνυμα προς την Άγκυρα πως «δεν διαπραγματευόμαστε, δεν εκχωρούμε ούτε σπιθαμή αυτής της γης», έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, από το ακριτικό Καστελόριζο, ξεκαθαρίζοντας πως «κανείς δεν μπορεί να παίζει με την Ελλάδα, έχουμε αξίες και θα τις υπερασπιστούμε με όποιον τρόπο κι αν χρειαστεί».

Απευθυνόμενος στη γειτονική Τουρκία ο πρωθυπουργός έστειλε διπλό μήνυμα: Από τη μια μήνυμα συνεργασίας και συνεννόησης, μήνυμα ειρηνικής συνύπαρξης, αλλά και μήνυμα αποφασιστικότητας προς τους «γείτονες που δεν μας συμπεριφέρονται πάντα όπως αρμόζει στους καλούς γείτονες. Διάγουμε μια περίοδο αστάθειας που δεν συνάδει με τις αρχές της καλής γειτονίας και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου».

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε το παράδειγμα καλής συνεργασίας που δίνουν οι τοπικές κοινωνίες στις δύο πλευρές, στο Καστελόριζο και αλλού. Κάποιες φορές οι πολιτικές ηγεσίες είναι που δεν ακολουθούν, πρόσθεσε.

«Όσοι κατοίκησαν αυτόν τον τόπο ξέρουν πολύ καλά να τον υπερασπίζονται. Η Ελλάδα δεν απειλεί κανέναν, αλλά δεν φοβάται και κανέναν και μπορεί να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα απ’ άκρη σε άκρη αυτής της χώρας. Τα σύνορά της είναι καθορισμένα από τις διεθνείς συνθήκες. Δεν διαπραγματευόμαστε δεν εκχωρούμε ούτε σπιθαμή αυτής της Γης. Από το Διδυμότειχο ως τη Γαύδο, και από τους Οθωνούς ως το Καστελόριζο», τόνισε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως «δεν απειλούμε κανέναν γιατί επιδιώκουμε τη συνεργασία και την ειρηνική συνύπαρξη. Η Ελλάδα διαθέτει αδιαμφισβήτητη ισχύ και κομβική θέση. Η επιθετικότητα και η προκλητικότητα δεν αποτελούν ένδειξη ισχύος. Προχθές σε μια ένδειξη καλής θέλησης ο Τούρκος πρωθυπουργός σήκωσε το τηλέφωνο για να συλλυπηθεί για τον σμηναγό Μπαλταδώρο. Ήταν μια κίνηση καλής θέλησης, αυτές οι κινήσεις πρέπει να έχουν συνέχεια. Θα έπρεπε να συζητάμε πώς θα αναπτύξουμε καλύτερα τον τουρισμό μας. Με την Ελλάδα δεν μπορεί κανείς να παίζει, έχουμε αξίες και θα τις υπερασπιστούμε με όποιον τρόπο κι αν χρειαστεί».

Κάνοντας μάλιστα ειδική αναφορά στον σμηναγό Γιώργο Μπαλταδώρο ο πρωθυπουργός τόνισε: «Είχαμε την ατυχία να χάσουμε έναν από τους καλύτερούς μας πιλότους», προσθέτοντας ότι ο εκλιπών είναι στο Πάνθεον των Ηρώων μας, που έπεσαν εν ώρα καθήκοντος.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην «οριστική, αμετάκλητη, και καθαρή έξοδο της Ελλάδας από την επιτροπεία και τα προγράμματα, από μια εποχή ασφυκτικής λιτότητας που κόστισε πολύ», στην ομιλία του από το Καστελόριζο, το νησί από το οποίο τον Απρίλιο του 2010 ξεκίνησε η περιπέτεια της ελληνικής οικονομίας με το διάγγελμα του τότε πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου για την ένταξη της χώρας στο ΔΝΤ.

«Έτσι λοιπόν και σήμερα, οκτώ χρόνια από τη μέρα που ο ελληνικός λαός άκουγε τα κακά μαντάτα των μνημονίων, φτάνουμε στις μέρες που πλέον αφήνουμε τα δύσκολα πίσω μας (...) βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για την οριστική και αμετάκλητη έξοδο, καθαρή όπως ο καθαρός ουρανός του Καστελορίζου, από την εποχή της επιθετικής λιτότητας και της ασφυκτικής επιτροπείας που κόστισε πολύ», είπε χαρακτηριστικά, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα πως δεν επισκέφθηκε το νησί για επικοινωνιακούς λόγους, για να φτιασιδώσει, όπως είπε, κακόμορφα σχέδια, όπως έγινε στο παρελθόν.

Μετά από χίλια κύματα, η Ελλάδα βρίσκει ξανά λιμάνι, απάγκιο και ασφαλές, ώστε να ξεκινήσουμε πλέον ένα νέο ταξίδι με πυξίδα τις ανάγκες και τα όνειρα αυτού του λαού, τόνισε.

«Δεν θα αφήσουμε την κακή πινελιά, που από ατύχημα -θέλω να πιστεύω- δόθηκε σε αυτόν τον τόπο, με το διάγγελμα των κακών μαντάτων του μνημονίου», είπε κλείνοντας ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, για να προσθέσει: «Δεσμεύομαι ότι τη μέρα που θα βγαίνουμε -και τυπικά- από αυτή τη μεγάλη περιπέτεια, θα είμαι εδώ μαζί σας. Όχι για διάγγελμα, αλλά για να γιορτάσουμε και να ατενίσουμε το μέλλον του τόπου με περισσότερη αισιοδοξία. Σας ευγνωμονούμε», κατέληξε καταχειροκροτούμενος ο πρωθυπουργός.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ