ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η επόμενη τετραετία στον στρατηγικό σχεδιασμό της κυβέρνησης

Η επόμενη τετραετία στον στρατηγικό σχεδιασμό της κυβέρνησης
EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Το τοπίο της τοπικής αυτοδιοίκησης και οι θεσμικές αλλαγές που επιθυμεί να προωθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ μπήκαν στο επίκεντρο της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, χθες, υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Το σχέδιο νόμου που προωθεί τις αλλαγές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με αιχμή την απλή αναλογική, πρόκειται να έρθει το επόμενο διάστημα στη Βουλή. Πρόκειται για ένα διαχρονικό αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ με το σκεπτικό ότι εκδημοκρατίζει και βοηθά στη διαμόρφωση ευρύτερων συναινέσεων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Μια βασική αλλαγή που περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου, είναι η αποσύνδεση των αυτοδιοικητικών εκλογών από τις ευρωεκλογές με το σκεπτικό ότι οι κάλπες αυτές έχουν κανένα κοινό στοιχείο αφού το διακύβευμα είναι εντελώς διαφορετικό. Οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, σύμφωνα με το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί, θα πραγματοποιηθούν τον Οκτώβριο του 2019.

Επί της ουσίας, ο νέος νόμος αλλάζει το μοτο «ο νικητής τα παίρνει όλα». Έτσι, η απλή αναλογική βάζει τέλος στα τοπικά «φέουδα» που διαχειρίζονται πρόσωπα προερχόμενα από κόμματα του παλαιού δικομματισμού και υποχρεώνει στη διαμόρφωση ενός μοντέλου συνεννοήσεων για τη διοίκηση του κράτους σε όλα τα επίπεδα.

Το νομοσχέδιο αυτό φέρει τη σφραγίδα του ίδιου του πρωθυπουργού, ο οποίος έχει κάνει λόγο για το ενδεδειγμένο πλαίσιο για τη μετά κρίσης εποχή στην οποία η κυβέρνηση φιλοδοξεί να βάλει τη χώρα.

Αντιδρά η αντιπολίτευση

Η αντίδραση των «γαλάζιων» δημάρχων ήταν σφοδρή, όπως αποτυπώθηκε στο κοινό συνέδριο της ΕΝΠΕ και της ΚΕΔΕ που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος της ΝΔ ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση για εργαλειοποίηση της αυτοδιοίκησης μέσω της αλλαγής του εκλογικού συστήματος, «σε μια προσπάθεια να προκαλέσει χάος για να περιορίσει τις εντυπώσεις από την επερχόμενη συντριπτική ήττα της».

Για την αξιωματική αντιπολίτευση απλή αναλογική ισοδυναμεί με ακυβερνησία και ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε πως όταν έρθει στην εξουσία θα αλλάξει τον νόμο.

Από την πλευρά της η κα. Γεννηματά, από το συνέδριο της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ ότι με την απλή αναλογική στους δήμους επιδιώκει συμμαχίες χωρίς αρχές και στόχους, στο όνομα της συναλλαγής και της αύξησης της κομματικής επιρροής.

Σε πρόσφατη συζήτηση που έγινε στη Βουλή, η Ένωση Κεντρώων τάχθηκε υπέρ της απλής αναλογικής και στους δήμους, ενώ το ΚΚΕ διαχρονικά τάσσεται υπέρ της απλής αναλογικής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ