ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΕΞ: Ο κ. Χαν να μην υπονομεύει τις διαπραγματεύσεις με την πΓΔΜ

ΥΠΕΞ: Ο κ. Χαν να μην υπονομεύει τις διαπραγματεύσεις με την πΓΔΜ
EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Αυστηρό μήνυμα στον ευρωπαίο επίτροπο Γιοχάνες Χαν, τον οποίο καλεί να σταματήσει να υπονομεύει τις διαπραγματεύσεις για το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ, παρέχοντας λάθος εικόνα για αυτές, απευθύνει το υπουργείο Εξωτερικών.

Πιο συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή του σχετικά με τις «ατυχείς», όπως τις χαρακτηρίζει δηλώσεις του επιτρόπου Χαν, το υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει τα εξής: «Καλούμε τον Επίτροπο Χαν να σταματήσει να παρέχει λάθος εικόνα για διαπραγματεύσεις τις οποίες, όπως όλα δείχνουν, δεν κατανοεί. Το λιγότερο που μπορεί να κάνει είναι να σταματήσει να τις υπονομεύει».

Ο επίτροπος Διεύρυνσης της ΕΕ Γιοχάνες Χαν, αναφερόμενος στο θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ, κατά την ομιλία του σήμερα στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εξέφρασε την αισιοδοξία ότι τις επόμενες δύο εβδομάδες θα βρεθεί μία λύση στο θέμα του ονόματος ή τουλάχιστον μία λύση που θα ανοίξει τον δρόμο για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Σκοπίων με την ΕΕ.

«Είμαι αισιόδοξος ότι τις επόμενες δύο εβδομάδες θα έχουμε μία λύση. Τουλάχιστον μία λύση που θα ανοίξει τον δρόμο για την έναρξη των διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια. Όλοι νομίζω συμφωνούν ότι κάτι τέτοιο θα ήταν χρήσιμο για τη χώρα, για την κοινωνία και για όλη την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χαν.

Ζάεφ: Αδύνατο να βρεθεί λύση σε δύο εβδομάδες

Αλλά ούτε και ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, φαίνεται να συμμερίζεται την αισιοδοξία του επιτρόπου Χαν για λύση τις επόμενες δύο εβδομάδες.

«Ο επίτροπος Γιοχάνες Χαν είναι ένας πολύ καλός φίλος της χώρας μια και μακάρι να έχει πληροφορίες ότι σε δύο εβδομάδες θα έχει τελειώσει (σ.σ. με το θέμα του ονόματος). Εγώ θα το ήθελα πολύ, όμως πιστεύω ότι δεν είναι δυνατό», τόνισε και αφού ανέφερε την προγραμματισμένη για αύριο συνάντηση μεταξύ των δύο υπουργών Εξωτερικών, κ. Νίκου Κοτζιά και Νικολά Ντιμιτρόφ, συνέχισε:

«Ξέρω περίπου τι θα συζητηθεί και μέχρι που μπορούμε να φθάσουμε. Σε γενικές γραμμές, αυτό που περιμένω είναι να καταβάλουμε μέγιστες προσπάθειες μέχρι την διεξαγωγή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, διότι είμαστε σίγουροι πως αν έχουμε λύσει το θέμα του ονόματος μέχρι τότε, θα έχουμε οριστικές και ισχυρότατες εγγυήσεις ότι θα λάβουμε ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Ξέρετε ότι η πρόσκληση για την ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι αυτόματη».

«Είναι καλό να το λύσουμε σε δύο εβδομάδες, αυτό θα σημαίνει την έναρξη της αυτόματης πρόσκλησης την τρίτη εβδομάδα από σήμερα μέσω της κύρωσης από τα κράτη-μέλη. Πιστεύω ότι είναι υπόθεση εβδομάδων, αλλά νομίζω ότι δύο εβδομάδες είναι υπερβολικά λίγες» ανέφερε ο κ. Ζάεφ, απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στα Σκόπια, με τον πρώην Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, Τζόρτζ Ρόμπερτσον.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ