ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επίσκεψη Γιούνκερ στην Αθήνα με μηνύματα εμπιστοσύνης

Επίσκεψη Γιούνκερ στην Αθήνα με μηνύματα εμπιστοσύνης
EUROKINISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Από χθες το απόγευμα βρίσκεται ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στην Αθήνα συνοδευόμενος από τον Μαργαρίτη Σχοινά.

Σε μια επίσκεψη υψηλού συμβολισμού, μια ημέρα πριν το Eurogroup όπου θα παρουσιαστεί το ελληνικής ιδιοκτησίας ολιστικό σχέδιο ανάπτυξης της χώρας, ο Γιούνκερ πρόκειται να στείλει μήνυμα εμπιστοσύνης στην Ελλάδα και ελπιδοφόρας πορείας εξόδου της χώρας από τα μνημόνια μετά από 8 χρόνια.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα γίνει δεκτός από το Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο και στη συνέχεια θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου για μια κατ’ιδίαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της επίσκεψης αναμένεται να τεθούν όλα τα ζητήματα που άπτονται της οικονομίας που για δεύτερη συνεχή χρονιά υπεραποδίδει των στόχων, ενισχύοντας τη διαπραγματευτική θέση της χώρας και διαψεύδοντας για ακόμη μία φορά τις απαισιόδοξες προβλέψεις και τα σενάρια για πρόσθετα μέτρα. Επίσης, θα τεθούν τα ζητήματα της αναπτυξιακής τροχιάς της οικονομίας, την ώρα που η Ελλάδα για τρίτη συνεχή χρονιά έρχεται πρώτη στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ, της περαιτέρω αξιοποίησης των χρηματοδοτικών εργαλείων και του πακέτου Γιούνκερ και της πορείας για την καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα, που πλέον δεν αμφισβητείται από κανέναν εκ των θεσμών.

Η Κομισιόν εξάλλου και ο ίδιος ο Πρόεδρος Γιούνκερ στο παρελθόν έχει στηρίξει τις προσπάθειες εξόδου της χώρας από την κρίση, αποτελώντας παραδοσιακό σύμμαχο της Ελλάδας.

Στο πλαίσιο αυτό στη συνάντηση που θα έχει με τον πρωθυπουργό, θα τεθεί επί τάπητος η πορεία των τελικών διαπραγματεύσεων για την τέταρτη αξιολόγηση που θα "κλείσει" και το πρόγραμμα, η ανάγκη υλοποίησης των δεσμεύσεων των εταίρων για τη βιωσιμότητα του χρέους στη βάση της απόφασης του Eurogroup του Ιουλίου του 2017 καθώς και η μεταμνημονιακή εποπτεία της Ελλάδας, η οποία θα βασίζεται σε καθεστώς αντίστοιχο σε αυτά στα οποία υπήχθησαν όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ που εξήλθαν από αντίστοιχα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής.

Στη Βουλή θα μιλήσει την Πέμπτη ο Γιούνκερ

Επιπλέον, στην ατζέντα θα βρεθούν και οι πρωτοβουλίες για την μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης, καθώς οι θέσεις της Κομισιόν βρίσκονται πολύ κοντά στις αντίστοιχες ελληνικές θέσεις για εκδημοκρατισμό της Ευρωζώνης μέσα από ενεργότερο ρόλο του Ευρωκοινοβουλίου στον έλεγχο των αποφάσεων, τερματισμό της λιτότητας και στροφή σε πρωτοβουλίες με αναπτυξιακό και κοινωνικό πρόσημο με έμφαση στην καταπολέμηση της ανεργίας.

Πέραν της οικονομίας, επί τάπητος θα τεθούν και ζητήματα των περιφερειακών εξελίξεων (Τουρκία και Δυτικά Βαλκάνια), των ευρωτουρκικών σχέσεων καθώς και του προσφυγικού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ