ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε τεταμένο κλίμα η επίσκεψη Τσίπρα στη Μυτιλήνη

Σε τεταμένο κλίμα η επίσκεψη Τσίπρα στη Μυτιλήνη
EUROKINISSI

Σε «πολεμικό κλίμα» ετοιμάζονται να υποδεχτούν σήμερα τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα οι φορείς της Μυτιλήνης στο πλαίσιο του 14ου Περιφερειακού Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση του Βορείου Αιγαίου.

Στελέχη της κυβέρνησης δεν κρύβουν την ανησυχία τους για προβοκάτσια από ακροδεξιά στοιχεία του νησιού που ενδύονται τον ρόλο των «αγανακτισμένων πολιτών» με αφορμή τις προσφυγικές ροές.

Ωστόσο και επίσημοι φορείς αντιδρούν στην παρουσία του κ. Τσίπρα στο νησί εξαγγέλλοντας γενική απεργία, συλλαλητήριο και πορείες, ως «μέσο πίεσης προς την κυβέρνηση». Τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια γεγονός που σχολίασε καυστικά η ΝΔ.

Την περασμένη Δευτέρα, ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης, έστειλε μήνυμα-πρόσκληση στους φορείς του νησιού να δώσουν το παρών στις εργασίες του συνεδρίου καθώς θεωρεί πως μόνο με το διάλογο μπορούν να επιλυθούν τα πιεστικά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί.

Παράλληλα, ο κ. Βερναρδάκης μίλησε για «μικροπολιτικά συμφέροντα» που βρίσκονται πίσω από τις κινητοποιήσεις, «δείχνοντας» εμμέσως πλην σαφώς προς το κλιμάκιο της ΝΔ που είχε επισκεφθεί τις προηγούμενες ημέρες το νησί.

Όπως είχε επισημάνει o ίδιος, μιλώντας στο CNN Greece, το μποϋκοτάζ από φορείς μιας περιφέρειας στο συνέδριο είναι κάτι που δεν έχει προηγούμενο καθώς ακόμη και οι διαφωνούντες προσέρχονται στο τραπέζι του διαλόγου και πως οι διαφωνίες και η αντιπαραθέσεις αποτελούν μέρος μιας γόνιμης συζήτησης.

Το «στοίχημα» του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής

Ένα δημιουργικό αλλά και έντονο διάλογο είχε ο κ. Βίτσας στη διάρκεια της συνεδρίας με θέμα «προσφυγικές ροές και κοινωνική συνοχή» στη Μυτιλήνη.

Ο Δημήτρης Βίτσας ανακοίνωσε ένα «στοίχημα του Υπουργείου», να έχουν αποσυμφορηθεί οι καταυλισμοί στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) στα όρια των δυνατοτήτων φιλοξενίας, στους 3.000 στη Μόρια, στους 1.300 στη ΒΙΑΛ της Χίου και στους 1.200 στη Σάμο. Ο υπουργός αφού ξεκαθάρισε πως τα της αλληλεγγύης των νησιωτών δεν μπορούν να αποτελούν συνεχές σημείο αναφοράς της μεταναστευτικής πολιτικής «η καρτερία και υπομονή που επιδείχθηκε είναι γεγονός αλλά πέρασε» είπε χαρακτηριστικά και ανέπτυξε την ανάγκη «να συνεννοηθούμε με ειλικρίνεια, να καταθέσουμε σκέψεις, περιγραφές του όλου θέματος αλλά και προτάσεις για την αντιμετώπιση του».

Ο κ. Βίτσας τόνισε ότι «οδηγός σε όλη την προσπάθεια είναι η Συνθήκη της Γενεύης που δεσμεύει τη χώρα αλλά και η κοινή δήλωση ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας ως αντίδοτο στην πολιτική των κλειστών συνόρων από κάποια ευρωπαϊκά κράτη».

Κεντρικό πρόβλημα των Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης κατά τον κ. Βίτσα είναι ο υπερπληθυσμός τους, και χαρακτήρισε την κατάσταση στα ΚΥΤ «οριακή προς κακή». Όμως σημείωσε ότι «το θέμα δεν είναι ο ορισμός της κατάστασης αλλά το τι θα κάνουμε. Κι αυτό γιατί κάποιοι στην Ευρώπη θέλουν η Ελλάδα και όχι τα νησιά μόνο να λειτουργούν ως αποθήκη ψυχών».

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, θα βρεθεί αρχικά στη Λήμνο και εν συνεχεία στη Μυτιλήνη. Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Λήμνο, ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το Δημαρχείο στη Μύρινα, όπου θα έχει συνάντηση με το δήμαρχο, Δημήτρη Μαρινάκη και φορείς της πόλης. Στη συνέχεια, θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην 130η Σμηναρχία Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας.

Στις 12:00 ο πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει ομιλία στο Αγρόκτημα του Παλημνιακού Ταμείου στο Λιβαδοχώρι Λήμνου.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός θα αναχωρήσει για τη Μυτιλήνη, στο πλαίσιο των εργασιών του 14ου Περιφερειακού Συνεδρίου «Στο Πλευρό των Νησιών – Στο Ύψος των Ανθρώπων» για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση των Νησιών του Βορείου Αιγαίου.

18:00 Σύσκεψη με τους υπουργούς που συμμετέχουν στο 14ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση και τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

19:30 Κεντρική ομιλία του πρωθυπουργού στο 14ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση, «Στο Πλευρό των Νησιών – Στο Ύψος των Ανθρώπων», στο Αίθριο της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ