ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι δύο προσεγγίσεις εντός ΣΥΡΙΖΑ για τις αυτοδιοικητικές εκλογές

Οι δύο προσεγγίσεις εντός ΣΥΡΙΖΑ για τις αυτοδιοικητικές εκλογές
ΕUROKINISSI/φωτογραφία αρχείου

Μπορεί να απέχουμε ενάμιση χρόνο από τον Οκτώβριο του 2019 όταν και θα γίνουν οι αυτοδιοικητικές εκλογές, ήδη όμως στην Κουμουνδούρου εμφανίζονται δύο προσεγγίσεις σχετικά με τη στρατηγική του κόμματος. Οι δύο αυτές τάσεις τοποθετούνται τόσο για το ενδεχόμενο ταυτόχρονης διεξαγωγής με τις εθνικές εκλογές όσο και για τη στρατηγική του κόμματος στις αυτοδιοικητικές.

Το σκεπτικό όσων εντός της κυβέρνησης προσανατολίζονται για ταυτόχρονη διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών και των εθνικών εκλογών τον Οκτώβριο του 2019 είναι πως έτσι θα διευκολυνθούν και τα ανοίγματα προς την Κεντροαριστερά. «Θα μπορέσουμε ευκολότερα να προσεγγίσουμε υποψηφίους από ευρύτερους χώρους, σε μια “άτυπη ανταλλαγή” στήριξης», σημειώνουν στελέχη που υπερασπίζονται τη συγκεκριμένη θέση. Επιπλέον, θεωρούν ότι η Νέα Δημοκρατία δεν αντέχει παράλληλη εκλογική διαδικασία καθώς παραδοσιακά στο κόμμα της Δεξιάς εμφανίζεται το φαινόμενο της «ανταρσίας» σε αυτοδιοικητικό επίπεδο κάτι που θα πλήξει και την προεκλογική εκστρατεία για τις εθνικές εκλογές.

Από την άλλη, όσοι εντός ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζονται σκεπτικοί απέναντι στις διπλές εκλογές προβάλουν δύο επιχειρήματα: το πρώτο αφορά τον κίνδυνο αλλοίωσης του αυτοδιοικητικού μηνύματος των εκλογών, πόσο μάλλον που αυτές θα γίνουν με το σύστημα της απλής αναλογικής, κάτι που αποτελούσε εμβληματικό αίτημα της Αριστεράς για πολλά χρόνια. Το δεύτερο αφορά το «αξιόμαχο» του εκλογικού μηχανισμού του ΣΥΡΙΖΑ. «Ο τοπικός παράγοντας που θα τρέχει για να μαζέψει τον δικό του σταυρό, δεν θα μπορεί να ασχολείται, ταυτόχρονα και με την προεκλογική του υποψήφιου βουλευτή», λέει στο CNN Greece έμπειρο κομματικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ.

Και οι συμμαχίες

Στην Κουμουνδούρου έχουν αρχίσει να εμφανίζονται και δύο προσεγγίσεις σχετικά με την υφή των συμμαχιών. Η πρώτη, την οποία εξέφρασε και ο Γραμματέας του κόμματος Πάνος Ρήγας σε πρόσφατη συνέντευξη, η οποία θέλει τον ΣΥΡΙΖΑ να στηρίζει υποψηφιότητες που θα καταλάβουν «την πρώτη ή τη δεύτερη θέση».

Η δεύτερη τάση, η οποία εκφράζεται κυρίως από τους 53+, επισημαίνει ότι το κόμμα θα πρέπει να αποφύγει τον σεχταρισμό, να μην πάει σε «δοκιμασμένες και αποτυχημένες τακτικές» όμως οι όποιες συμμαχίες θα πρέπει να αποφασιστούν σε τοπικό επίπεδο και να μην επιβληθούν «από τα πάνω».

«Ο χρόνος των εθνικών εκλογών θα καθορίσει και τη στρατηγική μας», εξηγεί στο CNN Greece το ίδιο στέλεχος. Αυτό σημαίνει ότι διαφορετικά θα κινηθεί σε επίπεδο στρατηγικής και προσώπων το κόμμα αν βρίσκεται στην κυβέρνηση και αλλιώς αν τον Οκτώβριο του 2019 είναι στην αντιπολίτευση.

Σε κάθε περίπτωση ήδη στο κυβερνών κόμμα έχουν αρχίσει την προετοιμασία και για αυτό τον λόγο μια πρώτη συζήτηση έχει αποφασιστεί να γίνει σε επίπεδο Κεντρικής Επιτροπής το αργότερο μέχρι τις 20 Μαΐου.

Ονοματολογία

Οι επιτελείς του κόμματος δεν έχουν ακόμη μπει σε ονόματα. Το μόνο βέβαιο είναι ότι το κόμμα θα στηρίξει τους εκλεγμένους Δημάρχους και Περιφερειάρχες ενώ έχουν ήδη γίνει κάποιες επαφές με προσωπικότητες ευρύτερης αποδοχής για συμβολικούς Δήμους και Περιφέρειες στους οποίους ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί να κατέλθει με «υποψηφιότητα νίκης». Παράλληλα, στον ΣΥΡΙΖΑ θα κληθούν να αντιμετωπίσουν και «ιδιάζουσες περιπτώσεις» είτε αυτές αφορούν Δημάρχους που είχαν εκλεγεί με τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά αποχώρησαν με τη διάσπαση του 2015 είτε πρόκειται για παράγοντες τους οποίους καλοβλέπουν στο Μαξίμου και στην Κουμουνδούρου, όμως οι τοπικές οργανώσεις δεν θέλουν να ακούσουν ούτε το όνομά τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ