ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περιφερειακές εξελίξεις και ενεργειακά στην Τριμερή Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ

Περιφερειακές εξελίξεις και ενεργειακά στην Τριμερή Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ
EUROKINISSI

Η τέταρτη τριμερής σύνοδος Ελλάδας – Κύπρου Ισραήλθα πραγματοποιηθεί σήμερα στη Λευκωσία, επιβεβαιώνοντας έτσι το υψηλό επίπεδο συνεργασίας των τριών χωρών και ενισχύοντας το ρόλο της χώρας μας ως πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, θα έχει εκτός από τις τριμερείς συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη και τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, διμερείς συνομιλίες και με τους δύο ηγέτες και ταυτόχρονα θα υπογραφούν και σημαντικές συμφωνίες.

Στις τριμερείς συνομιλίες των ηγετών Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, αλλά και στις διμερείς συναντήσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού, θα συζητηθούν μία σειρά ζητημάτων που σχετίζονται με τις Περιφερειακές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και τα ενεργειακά.

Πιο συγκεκριμένα θα συζητηθούν:

  • Ο ρόλος της Τουρκίας σε σχέση με τα ζητήματα του Κυπριακού, της Συρίας, του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου.
  • Ο ρόλος του Ιράν
  • Το Μεσανατολικό
  • Εξελίξεις στη Συρία

Ιδιαίτερη βαρύτητα αναμένεται να δοθεί στη συνεργασία στα ενεργειακά και στην προώθηση του αγωγού φυσικού αερίου East – Med, ένα έργο με μεγάλη γεωπολιτική σημασία για τη χώρα μας. Στο τραπέζι αναμένεται να τεθεί το ενδεχόμενο υπογραφής διακυβερνητικής συμφωνίας μεταξύ των εμπλεκομένων κυβερνήσεων εντός του 2018, καθώς και η αξιοποίηση του αγωγού ως εφαλτήριο για τη συνεργασία των τριών χωρών στον τομέα της ασφάλειας.

Ιδιαίτερης σημασίας είναι η συμφωνία που θα υπογραφεί από τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλο και τους ομολόγους του, για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών Θαλάσσιας ρύπανσης από ναυτικά ατυχήματα, ένα σχέδιο το οποίο είχε προωθήσει ενεργά η ελληνική πλευρά εδώ και ενάμιση χρόνο.

Επίσης, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, θα υπογράψει με τους ομολόγους του μνημόνια συνεργασίας για ζητήματα νέων τεχνολογιών τόσο σε τριμερές επίπεδο (με Κύπρο και Ισραήλ) όσο και διμερώς με το Ισραήλ.

Στην ελληνική αποστολή συμμετέχουν οι υπουργοί: Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης και ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ