ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αποκλειστικό: Ζήτημα επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα θα θέσει ο Παυλόπουλος στον Κάρολο

Αποκλειστικό: Ζήτημα επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα θα θέσει ο Παυλόπουλος στον Κάρολο

Όλα είναι έτοιμα για το σημερινό δείπνο το οποίο θα παραθέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος προς τιμήν του Πρίγκιπα της Ουαλίας Κάρολου και της Δούκισσας της Κορνουάλης Καμίλα.

Με μεγάλο ενδιαφέρον, μάλιστα, αναμένεται η επίσημη ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας η οποία θα περιλαμβάνει αρκετά ζητήματα για τις σχέσεις των δύο χωρών.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του CNN Greece, o Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα θέσει με τον πλέον επίσημο τρόπο ένα φλέγον ζήτημα που δημιουργεί διαχρονικά «σκιές» ανάμεσα σε Ελλάδα και Μεγάλη Βρετανία. Ο Προκόπης Παυλόπουλος θα επαναφέρει το ελληνικό αίτημα επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα, τα οποία βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο.

Για την κίνηση αυτή, μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, δεν είναι ενήμερος ο Πρίγκηπας Κάρολος η αντίδραση του οποίου αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον.

32089193 10156463969343216 6279434704366075904 n

Πηγή: EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

Σημειώνεται ότι τα Γλυπτά του του Παρθενώνα, γνωστά και ως "Ελγίνεια Μάρμαρα", είναι συλλογή γλυπτών που προέρχονται από την Ακρόπολη των Αθηνών. Αφαιρέθηκαν από τον Τόμας Μπρους, 7ο κόμη του Έλγιν και μεταφέρθηκαν στη Βρετανία το 1806 ενώ δέκα χρόνια αργότερα τοποθετήθηκαν στο Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου. Το 1936 δημιουργήθηκε η έκθεση Duveen προκειμένου να τα φιλοξενήσει και από τότε βρίσκονται εκεί.

Times εναντίον Independent: πόλεμος στη Βρετανία για τα γλυπτά του Παρθενώνα

Η Ελλάδα διεκδικεί την επιστροφή του από το 1983 με πρωτοβουλία της τότε Υπουργού Πολιτισμού Μελίνας Μερκούρη, κάτι που αρνείται η Βρετανία παρά την επίσημη θέση και της ΟΥΝΕΣΚΟ για το ζήτημα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ