ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ξανθός: Οργανωμένη μαφία έθετε σε κίνδυνο την υγεία των ασθενών

Ξανθός: Οργανωμένη μαφία έθετε σε κίνδυνο την υγεία των ασθενών
(EUROKINISSI/ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ)

Για άμεση ανάγκη ενίσχυσης του ελεγκτικού μηχανισμού του ΕΟΦ και της ηλεκτρονικής επιτήρησης στη διαχείριση των φαρμάκων στα δημόσια νοσοκομεία έκανε λόγο ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός.

Ο κ. Ξανθός συμμετείχε στην εκδήλωση για το «Δημόσιο Απολογισμό Πεπραγμένων 2016-2018» στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Γ. Γεννηματάς», την Τετάρτη (09/05/2018). Μιλώντας για την εξάρθρωση του κυκλώματος υπεξαίρεσης και παράνομης διακίνησης ογκολογικών φαρμάκων, ο υπουργός Υγείας τόνισε:

«Είναι προφανές ότι έχουμε να κάνουμε με μια οργανωμένη μαφία στο χώρο των παράνομων παράλληλων εξαγωγών φαρμάκου στη χώρα και απ’ ότι φαίνεται το συγκεκριμένο κύκλωμα εξειδικευόταν στην υπεξαίρεση και εξαγωγή ακριβών ογκολογικών φαρμάκων, τα οποία φυσικά πληρώνει και πολύ καλά κάνει η ελληνική πολιτεία. Θεωρώ ότι πραγματικά πρόκειται όχι απλώς για οργανωμένο έγκλημα οικονομικής φύσεως, αλλά πρόκειται και για μία σπείρα, η οποία ουσιαστικά έθετε απ’ ότι φαίνεται σε διακινδύνευση και την πορεία της υγείας των ασθενών».

Ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι η έρευνα είναι σε εξέλιξη, απολογούνται οι συλληφθέντες και υπάρχουν ήδη προφυλακίσεις. Το τελικό πόρισμα αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον, σημείωσε ο κ. Ξανθός για «να δούμε και τη δομή και τη μεθοδολογία και το μηχανισμό που παρενέβαινε για να υπάρξει αυτή η υπεξαίρεση και η διασπάθιση του δημόσιου χρήματος. Και κυρίως να δούμε και την επίπτωση που είχε στην ποιότητα της φροντίδας προς τους ασθενείς». Η εξάρθρωση της σπείρας δεν είναι τυχαίο συμβάν το οποίο συγκυριακά αποκαλύφθηκε, πρόσθεσε, καθώς υπάρχει «ισχυρή πολιτική βούληση για να αντιμετωπιστούν οι τρομερές παθογένειες και τα θεσμικά κενά του συστήματος υγείας, που επέτρεπαν να υπάρχουν αυτές οι απαράδεκτες εστίες ανομίας και διαφθοράς».

Παράλληλα, έστειλε μήνυμα ότι «το σύστημα υγείας δεν είναι ανοχύρωτο», προκειμένου να καθησυχάσει τους ασθενείς και ιδιαίτερα τους καρκινοπαθείς για το κλίμα ανασφάλειας που έχει δημιουργηθεί. «Το σύστημα υγείας εξακολουθεί σήμερα να παρέχει αξιόπιστες υπηρεσίες και αποτελεσματικές υπηρεσίες, στην πλειονότητα των περιπτώσεων. Είναι πιο προσβάσιμο στους πολίτες, μετά από τη ρύθμιση για την πρόσβαση των ανασφάλιστων. Είναι αξιόπιστο και έχει την επιστημονική εγκυρότητα που διασφαλίζει η καλή εκπαίδευση και κατάρτιση του προσωπικού του, του ιατρικού και του υπόλοιπου προσωπικού. Έχει, όμως, αυτό είναι αναμφισβήτητο, εστίες ανομίας και θεσμικά κενά, τα οποία οφείλουμε αυτήν την περίοδο, αξιοποιώντας και τα πορίσματα αυτών των ερευνών, να θωρακίσουμε» ανέφερε.

Ως άμεση ανάγκη προκύπτει η ενίσχυση του ελεγκτικού μηχανισμού του ΕΟΦ, με επιπλέον προσωπικό και ελεγκτικά εργαλεία, αξιοποιώντας περισσότερο την ηλεκτρονική διακυβέρνηση του συστήματος, τα πληροφοριακά συστήματα και λοιπά. Εντός των νοσοκομείων, «οφείλουμε να ενισχύσουμε και εκεί την ηλεκτρονική επιτήρηση του συστήματος και της συνταγογράφησης και της διαχείρισης των φαρμάκων, μέχρι την τελική διάθεσή τους προς τον ασθενή» τόνισε, τέλος, ο κ. Ξανθός.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ