ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κρίσιμη συνάντηση Κοτζιά - Ντιμιτρόφ στο Σούνιο

Κρίσιμη συνάντηση Κοτζιά - Ντιμιτρόφ στο Σούνιο
REUTERS/Alexandros Avramidis

Κρίσιμη θεωρείται η σημερινή τριμερής συνάντηση μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και πΓΔΜ, παρουσία του Μάθιου Νίμιτς που γίνεται στο Σούνιο, στο περιθώριο της Δεύτερης Υπουργικής Συνάντησης «Visegrad-4 plus Balkan-4 plus».

Κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης αναμένεται να εξετασθούν εκ νέου όλες οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί σχετικά με την αποδοχή της χρήσης της νέας ονομασίας έναντι όλων (erga omnes).

Κατά τη χθεσινή μέρα οι δύο πλευρές εξέπεμπαν αισιοδοξία σημειώνοντας σε δημοσιογραφικά πηγαδάκια ότι ο δρόμος που τους απομένει δεν είναι μακρύς. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, Αθήνα και Σκόπια επεξεργάζονται προσχέδιο συμφωνίας που προκρίνει την ονομασία «Άνω Μακεδονία» και δίνει στη γειτονική χώρα προθεσμία έως δύο ετών για να προβεί σε αναθεώρηση του Συντάγματος. Σε περίπτωση που το σχέδιο αυτό προχωρήσει, τότε η πΓΔΜ θα αναλάβει δεσμεύσεις για ικανοποίηση των ελληνικών θέσεων.

Παρόλα αυτά, οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί και όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά.

Όπως έχει ήδη γίνει γνωστό, οι δύο υπουργοί έχουν «ραντεβού» και τον Ιούνιο στη Ρόδο ενώ για τις 17 Μαϊου είναι προγραμματισμένο το ραντεβού Τσίπρα – Ζάεφ στη Σόφια για τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ- Βαλκανίων στη Βουλγαρία, στις 17 Μαΐου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ