ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Tσίπρας για ονομασία πΓΔΜ: Τα τελευταία μέτρα είναι πάντα τα πιο δύσκολα

Tσίπρας για ονομασία πΓΔΜ: Τα τελευταία μέτρα είναι πάντα τα πιο δύσκολα
Γ.Τ. Πρωθυπουργού / Andrea Bonetti

Συγκρατημένα αισιόδοξος για το ονοματολογικό της πΓΔΜ εμφανίστηκε και πάλι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, που σε tweet του αποκάλυψε ότι οι σοσιαλιστές ηγέτες επικρότησαν τις μέχρι τώρα προσπάθειες της κυβέρνησης για κοινά αποδεκτή λύση αλλά τόνισε πως παρά τα βήματα που έχουν γίνει προς αυτή την κατεύθυνση «τα τελευταία μέτρα είναι πάντα τα πιο δύσκολα».

 

«Στη Σύνοδο του @PES_PSE οι σοσιαλιστές ηγέτες επικρότησαν τις μέχρι τώρα προσπάθειές μας να βρούμε κοινά αποδεχτή λύση στο ονοματολογικό. Επεσήμαναν πως μόνο προοδευτικοί ηγέτες θα μπορούσαν να το καταφέρουν» έγραψε ο πρωθυπουργός, και συμπλήρωσε: «Τους ευχαρίστησα, παραδέχτηκα ότι έχουμε κάνει πολλά βήματα προόδου αλλά χρειάζεται ακόμη απόσταση να διανυθεί. Τα τελευταία μέτρα είναι πάντα τα πιο δύσκολα».

Τα tweet αυτά έγιναν μετά την ολοκλήρωση της προπαρασκευαστικής Συνόδου του ΕΣΚ στη Σόφια, στο περιθώριο των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Συνόδου Ε.Ε. -Δυτικών Βαλκανίων.

«Πολύ μεγάλες προσδοκίες»

Νωρίτερα, προσερχόμενος στην εν λόγω συνάντηση, ο κ. Τσίπρας είπε σε δημοσιογράφους ότι οι προσδοκίες του για την αυριανή συνάντηση με τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ είναι «πολύ μεγάλες».

Με τη σειρά του, απαντώντας στο ίδιο ερώτημα, ο Ζόραν Ζάεφ ευχήθηκε η αυριανή συνάντηση «να είναι επιτυχημένη».

Το ραντεβού των δύο πρωθυπουργών, που «κλείδωσε» το Σάββατο μετά την τριμερή συνάντηση Κοτζιά-Ντιμιτρόφ-Νίμιτς στο Σούνιο, είναι προγραμματισμένη για το πρωί της Πέμπτης.

Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία συνάντηση Τσίπρα-Ζάεφ πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, τον Ιανουάριο του 2018.

Οι προσωπικές συναντήσεις των δύο πολιτικών αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς πριν από λίγο καιρό ο Ζόραν Ζάεφ είχε πει σε δημοσιογράφους ότι σε περίπτωση που ενημερωθούν για συνάντηση του ίδιου με τον Αλέξη Τσίπρα τότε οι διαπραγματεύσεις προχωρούν προς τη σωστή κατεύθυνση.

«Βρισκόμαστε στα τελευταία μέτρα της εξόδου από τα μνημόνια»

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά τη διάρκεια της παρέμβασης του πρωθυπουργού στην προπαρασκευαστική Σύνοδο του ΕΣΚ, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στα τελευταία μέτρα της εξόδου από τα μνημόνια.

Υπογράμμισε δε, πάντα σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, ότι «πρέπει όλοι να λάβουν τις σωστές αποφάσεις, περιλαμβανομένων και εκείνων που αφορούν την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ