ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ολοκληρώθηκε το κρίσιμο ραντεβού Τσίπρα-Ζάεφ

Ολοκληρώθηκε το κρίσιμο ραντεβού Τσίπρα-Ζάεφ
REUTERS/Stoyan Nenov

Ολοκληρώθηκε η διμερής συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον ομόλογό του, της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ χωρίς, όμως, ακόμα να είναι ξεκάθαρο το αποτέλεσμά της. 

Η συνάντηση Τσίπρα - Ζάεφ κράτησε περίπου μία ώρα και ο Πρωθυπουργός επανέλαβε την ελληνική θέση περί χρήσης του ονόματος, έναντι όλων και συνταγματικές αλλαγές.

Με τη σειρά του ο Ζάεφ εξέφρασε την ελπίδα ότι θα μπορέσει να βρεθεί λύση στη διένεξη με την Ελλάδα για την ονομασία πριν από την σύνοδο κορυφής της ΕΕ του Ιουνίου. Ο ίδιος πρόσθεσε πως συζήτησε με τον Αλέξη Τσίπρα λύση για την ονομασία που θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή και από τις δύο πλευρές.

Στη συνέχεια, ο Έλληνας Πρωθυπουργός είχε συνάντηση με την Γερμανίδα Καγκελάριο 'Αγγελα Μέρκελ όπου στο επίκεντρο βρέθηκε το ζήτημα του ελληνικού χρέους.

H Αθήνα έχει επανειλημμένα διαμηνύσει πως οι «πόρτες» του ΝΑΤΟ και της ΕΕ θα ανοίξουν μόνο αν ικανοποιηθεί το αίτημα για ονομασία erga omnes και αλλαγές στο Σύνταγμα και έχει καταστήσει σαφές ότι επιδιώκει να γίνει το μεγάλο βήμα και πως εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση.

Το κρίσιμο τετ α τετ ξεκίνησε λίγο μετά τις 10 το πρωί, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να δηλώνει πως έχει μεγάλες προσδοκίες από τη συνάντηση και τον Ζάεφ να λέει πως πρόκειται για μια «θετική στιγμή για να επιβεβαιώσουμε τι έχει επιτευχθεί έως σήμερα».

Μία μέρα πριν, με άλλη ανάρτησή του στο Twitter ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε πως «οι σοσιαλιστές ηγέτες επικρότησαν τις μέχρι τώρα προσπάθειές μας να βρούμε κοινά αποδεχτή λύση στο ονοματολογικό. Τους ευχαρίστησα, παραδέχτηκα ότι έχουμε κάνει πολλά βήματα προόδου αλλά χρειάζεται ακόμη απόσταση να διανυθεί. Τα τελευταία μέτρα είναι πάντα τα πιο δύσκολα».

Επιπλέον, ο Ζόραν Ζάεφ δήλωσε χθες πως «η ΠΓΔΜ δεν έχει καμία εναλλακτική λύση πέρα από την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. Είμαστε προσηλωμένοι σε αυτόν τον στόχο, μας έχει ενθαρρύνει η στρατηγική της Ε.Ε. για τη διεύρυνση και η πολιτική ανοικτών θυρών του ΝΑΤΟ», δήλωση που αφήνει περιθώρια για αισιοδοξία και για μεγάλα βήματα προόδου κατά τη συνάντηση των δύο ηγετών.

Όπως άφησε να εννοηθεί ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ αυτό που αναμένεται να λάβει χώρα κατά τη διμερή συνάντηση των δύο ηγετών, αφορά μια «ανακεφαλαίωση» και επιβεβαίωση των μέχρι τώρα συμπερασμάτων από τη διαπραγμάτευση.

Το πλαίσιο της συμφωνίας

Η κυβέρνηση κρατά κλειστά τα χαρτιά της και οι δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων είναι ιδιαίτερα φειδωλές αφού κανείς δεν θέλει να προεξοφλήσει την κατάληξη των συνομιλιών, ούτε να αποκαλύψει το περιεχόμενο μιας πιθανής συμφωνίας. Ωστόσο από την ελληνική πλευρά φαίνεται να προκρίνεται το όνομα Gorna Makedonija (Άνω Μακεδονία) ενώ φέρεται να προωθείται η επικύρωση των διαπραγματεύσεων με μια νέα διεθνή συνθήκη στη βάση εκείνης του 1995.

Με «κλειδί» αυτή τη συνθήκη θα μπορούσε να δοθεί σήμα σε ΝΑΤΟ και ΕΕ για την προπαρασκευή της εισόδου της χώρας στους διεθνείς οργανισμούς υπό την προϋπόθεση πως η ολοκλήρωσή της θα μπορούσε να επιτευχθεί μόνο με την επίλυση των ελληνικών «κόκκινων γραμμών».

Κοινοτικός αξιωματούχος δήλωνε χθες πως η συμφωνία δεν θα ολοκληρωθεί προφανώς στη Σόφια, αλλά μέχρι τον Ιούνιο που είναι ο μήνας- κλειδί για αποφάσεις της ΕΕ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ