ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Διανύσαμε απόσταση αλλά δεν μπορούμε ακόμα να μιλάμε για συμφωνία

Τσίπρας: Διανύσαμε απόσταση αλλά δεν μπορούμε ακόμα να μιλάμε για συμφωνία
EUROKINISSI/Φωτο αρχείου

Για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι δεν είμαστε ακόμη σε σημείο να «μιλήσουμε για συμφωνία».

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από τη Σόφια, ο πρωθυπουργός είπε ότι είχε την ευκαιρία να έχει δύο τετ-α-τετ με τον Σκοπιανό ομόλογό του Ζόραν Ζάεφ -χτες το βράδυ αλλά και σήμερα το πρωί. Μάλιστα, ανέφερε ότι χτες το βράδυ οι δύο πρωθυπουργοί είχαν ουσιαστικές συζητήσεις σε χαλαρό κλίμα και μάλιστα «ξενύχτησαν».

«Το βράδυ είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε μια πολύ ουσιαστική συζήτηση ως τις σχεδόν πρωινές ώρες και σήμερα το πρωί μια δεύτερη συνάντηση. Πρέπει να σας πω ότι είχαμε πολύ ουσιαστικές διαπραγματεύσεις. Ωστόσο είναι ακόμα αρκετά τα ζητήματα, καθώς πρόκειται για μια πολύπλοκη και πολυεπίπεδη διαπραγμάτευση. Χρειάστηκε να ξενυχτήσουμε χθες και σήμερα να κουβεντιάσουμε πολύ εποικοδομητικά και ουσιαστικά».

«Έγιναν πολύ ουσιαστικές διαπραγματεύσεις, η πρόοδος που είχε επιτευχθεί το προηγούμενο Σαββατοκύριακο από τους υπουργούς Εξωτερικών και με τη συμμετοχή του Μάθιου Νίμιτς στο Σούνιο ήταν ουσιαστική, ωστόσο είναι ακόμη αρκετά τα ζητήματα» τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Εξήγησε δε, ότι έχει διανυθεί μεγάλη απόσταση αλλά υπάρχουν ακόμη πράγματα που πρέπει να γίνουν. «Δεν είμαστε ακόμη σε θέση να μιλήσουμε για συμφωνία» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, λέγοντας ότι τα τελευταία μέτρα της διαπραγμάτευσης είναι «τα πιο δύσκολα».

«Εξετάζουμε βήμα-βήμα όλες τις λεπτομέρειες» ανέφερε ο πρωθυπουργός, και συμπλήρωσε: ««Θα υπάρξουν και επόμενα βήματα με στόχο να καταστεί δυνατό να βρεθούμε στις αρχές του επόμενου μήνα. Με δεδομένο ότι θα ήταν κοινή μας επιδίωξη να μπορέσουμε να έχουμε ένα αποτέλεσμα που θα προλαβαίνει την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, που είναι προγραμματισμένη για τις 28-29 Ιουνίου και λίγες μέρες πριν τη Σύνοδο των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών όπου θα παρθούν οι τελικές αποφάσεις για την έναρξη ενταξιακής διαδικασίας των υποψήφιων κρατών προς ένταξη, μεταξύ των οποίων και η πΓΔΜ».

Ερωτηθείς τη δηλώση του Ζόραν Ζάεφ για τα περί συζήτησης ενός σεναρίου κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι υπάρχουν διάφορες σκέψεις για τα κρίσιμα και ανοιχτά ζητήματα. Διαμήνυσε, ωστόσο, ότι οι ελληνικές θέσεις παραμένουν:

«Ψάχνουμε να βρούμε λύσεις σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα χωρίς να αλλοιώνουμε αυτά που ονομάζουμε “κόκκινες γραμμές”» είπε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως ο πήχης είναι ψηλά, χαρακτηρίζοντας θετική εξέλιξη, διότι «δεν επιδιώκουμε μία εύθραυστη συμφωνία που θα μπορούσε να χαθεί μέσα σε λίγους μήνες, αλλά μία συμφωνία που θα αντέξει στο χρόνο που θα αγκαλιαστεί από τους λαούς μας με σεβασμό στην ιστορία και το συναίσθημα. Πάντοτε τα τελευταία μέτρα της διαδρομής είναι τα πιο δύσκολα».

Απαντώντας σε ερώτημα δημοσιογράφου, ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε έτοιμος να ενημερώσει τα πολιτικά κόμματα για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Εξήγησε, ωστόσο, πως δεν έχει έρθει ακόμη η ώρα για σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών.

Για το ελληνικό χρέος

Αναφερόμενος στο ζήτημα του ελληνικού χρέους, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι στο τέλος θα υπάρξει κάποιος συμβιβασμός στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως συμβαίνει πάντοτε εντός της Ένωσης.

Τόνισε δε, πως το θέμα είναι αυτός ο συμβιβασμός να είναι προωθητικός, προς όφελος των ελληνικών συμφερόντων και της Ε.Ε. στο σύνολο της.

«Η επιτυχία της Ελλάδας είναι και επιτυχία της Ευρώπης», είπε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην έξοδο της χώρας από τα Μνημόνια τον Αύγουστο του 2018, και παρατήρησε πως ακόμα και το ΔΝΤ θέλει να καρπωθεί αυτή την επιτυχία.

Το θέμα διευθέτησης του ελληνικού χρέους συζήτησε στις συναντήσεις που είχε με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

«Κεντρικός στόχος της Ελλάδας η αναβάθμιση του γεωπολιτικού και οικονομικού ρόλου της χώρας μας»

«Είχαμε εξαιρετικά ενδιαφέρουσες συνομιλίες που θα έχουν ιδιαίτερα σημαντικό αντίκτυπο για το μέλλον της περιοχής και συνολικά της Ευρωπαϊκής Ενωσης» δήλωσε επίσης ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι αναδείχτηκε η θετική ατζέντα της στήριξης των Δυτικών Βαλκανίων.

Όπως υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, η ανάκτηση και η αναβάθμιση του γεωπολιτικού και οικονομικού ρόλου της χώρας μας στην περιοχή αποτελεί κεντρικό στόχο της Ελλάδας, καθώς εξέρχεται από τη μνημονιακή εποχή.

«Αλλά και καθώς καταφέρνει να διαχειριστεί την κρίση των προσφυγικών ροών -μια τεράστια ευρωπαϊκή πρόκληση» τόνισε ο κ. Τσίπρας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ