ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην τελική ευθεία με τα γνωστά εμπόδια

Στην τελική ευθεία με τα γνωστά εμπόδια
EUROKINISSI

Με το erga  omnes και τις αλλαγές στο Σύνταγμα της πΓΔΜ να παραμένουν τα μεγάλα «αγκάθια», οι διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό  της γειτονικής χώρας μπαίνουν πλέον στην τελική ευθεία.

Ο χρόνος μετράει αντίστροφα μέχρι την Σύνοδο Κορυφής στις 25 Ιουνίου, μια ημερομηνία που πιέζει την σκοπιανή πλευρά που επιθυμεί να ξεκινήσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ωστόσο η Αθήνα, όπως τόνισε την Πέμπτη ο ίδιος ο πρωθυπουργός, «δεν αισθάνεται την πίεση της κλεψύδρας του χρόνου».

«Μέχρι τότε (σ.σ. την 25η Ιουνίου), θα θέλαμε να υπάρξει εξέλιξη. Αν δεν είναι θετική, εδώ είμαστε να συνεχίσουμε την προσπάθεια, την ουσιαστική και ειλικρινή προσπάθεια ακόμη και αν δεν τα καταφέρουμε» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Η Αθήνα φαίνεται ότι επιδιώκει λύση-πακέτο, που θα έχει στέρεες βάσεις και δεν θα καταρρεύσει μέσα σε μερικούς μήνες.

Μετά τη συνάντησή του με τον Σκοπιανό ομόλογό του στη Σόφια, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε πως έχουν γίνει σημαντικά βήματα το τελευταίο διάστημα αλλά ξεκαθάρισε ότι θα ήταν πρόωρο να μιλήσει κάποιος για συμφωνία.

Έκανε, μάλιστα, λόγο για μια «πολυσύνθετη και πολυεπίπεδη διαπραγμάτευση». Όπως είπε αναζητούνται λύσεις σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα, χωρίς, ωστόσο, να αλλοιώνονται οι λεγόμενες «κόκκινες γραμμές».

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τις επαφές του με τον Ζόραν Ζάεφ, ο πρωθυπουργός επανέλαβε τις πάγιες ελληνικές θέσεις για ονομασία erga omnes και αλλαγές στο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, όμως, τόνισε ότι δεν καμία από τις δύο πλευρές δεν επιδιώκει μια εύθραυστη συμφωνία, που θα μπορούσε να «χαθεί μέσα σε λίγους μήνες».

Στόχος, όπως υπογράμμισε, είναι μια συμφωνία που θα αντέξει στο χρόνο και που θα αγκαλιαστεί από τους λαούς των δύο χωρών. «Πάντα τα τελευταία μέτρα της διαδρομής είναι τα πιο δύσκολα» εξήγησε ο πρωθυπουργός.

Αισιόδοξος ο Ζάεφ

Την αισιοδοξία του για λύση πριν από την προγραμματισμένη για τον Ιούνιο Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέφρασε και ο Ζόραν Ζάεφ.

Στις δηλώσεις του μετά από το τετ-α-τετ με τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο κ. Ζάεφ αποκάλυψε ότι στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε ένα σενάριο.

«Συζητήσαμε μια (συγκεκριμένη) λύση στη διένεξη για την ονομασία η οποία θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή και από τις δύο πλευρές, όμως είναι ανάγκη να έχουμε περισσότερες συζητήσεις στις χώρες μας», δήλωσε ο Ζάεφ σε δημοσιογράφους στη Σόφια.

«Η συμφωνία εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως οι πολιτικές συνθήκες, η αντιπολίτευση στις δύο χώρες, και άλλους. Και να μην υπάρξει συμφωνία, θα συνεχίσουμε να έχουμε με την Ελλάδα φιλία χωρίς προϋποθέσεις», υπογράμμισε ο ίδιος.

Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκαν και οι δηλώσεις του κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με την Τερέζα Μέι στα Σκόπια, μετά από τη συνάντηση των Ευρωπαίων στη Σόφια.

Ο Σκοπιανός εξέφρασε την πεποίθηση ότι η φιλία μεταξύ της πΓΔΜ και της Ελλάδας μεγαλώνει και «οικοδομείται εμπιστοσύνη».

Εξήγησε, μάλιστα, η εκδοχή που μπορεί να γίνει αποδεκτή από τις δύο πλευρές είναι μια συνολική λύση και όχι τμηματικές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ