ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θεοδωράκης για Novartis: Φιάσκο η Προανακριτική - Παρωδία η διαδικασία

Θεοδωράκης για Novartis: Φιάσκο η Προανακριτική - Παρωδία η διαδικασία
EUROKINISSI/ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

«Για μια καλοπαιγμένη παράσταση, για μια διαδικασία-παρωδία», έκανε λόγο ο Σταύρος Θεοδωράκης, με τους βουλευτές του Ποταμιού να αποχωρούν από τη συζήτηση στη Βουλή για την υπόθεση Novartis.

«Είναι μια προσβλητική διαλυτική διαδικασία που δημιουργεί πρόβλημα στις ρίζες του κοινοβουλευτισμού μας. Ας αναρωτηθούμε λοιπόν όλοι για την εικόνα σήμερα της Βουλής και ας αναρωτηθούμε πού οδηγούμαστε. Εμείς πάντως σ’ αυτή την πορεία δεν θα είμαστε παρόντες», τόνισε ο κ. Θεοδωράκης και πρόσθεσε ότι το έργο της προανακριτικής ήταν εξαρχής υπονομευμένο, και θα καταγραφεί ως το χρονικό ενός προαναγγελθέντος φιάσκου.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού τόνισε ότι είναι φανερό ότι αυτή η προανακριτική επιτροπή είναι μια προανακριτική-ντεκόρ, ένα​ ​«σκηνικό, για να βγάλουν κάποιοι βουλευτές​ φωτογραφίες για τα προεκλογικά τους φυλλάδια. Με ευθύνη των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, η προανακριτική Επιτροπή δεν προέβη, σε καμία ανακριτική πράξη​ για τη διερεύνηση της υπόθεσης. Δεν θέλησε να ψάξει,​ έστω και στο ελάχιστο, αν τα δέκα πολιτικά πρόσωπα,​ ​δύο πρώην πρωθυπουργοί και οκτώ πρώην υπουργοί διέπραξαν όσα λένε οι τρεις «προστατευόμενοι μάρτυρες» και όσα διασπείρουν όλους αυτούς τους μήνες υπουργοί και τα παπαγαλάκια τους. Κρύψατε τους τρεις μάρτυρες. Αρνηθήκατε κάθε είδους εξέτασής​ ​τους.​ Δεν καλέσατε καν το κεντρικό πρόσωπο της υπόθεσης, τον κ. Φρουζή» ανέφερε απευθυνόμενος προς την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Θεοδωράκης κατηγόρησε τη κυβέρνηση, ότι με πολύ άγαρμπη προσπάθεια επιχειρεί να απαλλάξει τους φίλους της και να καταδικάσει εκ προοιμίου τους αντιπάλους της, ακόμη και τον πρώην πρωθυπουργό Παναγιώτη Πικραμμένο.

«Οι πολίτες θέλουν - και θα ήθελαν - στοιχεία, αποδείξεις και τεκμήρια. Με βάση αυτά να κρίνουν. Και όχι με αφορισμούς και ηθικές διακηρύξεις.​ ​Γιατί εκτός των άλλων το αφήγημα ‘ηθικοί οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, και ανήθικοι όλοι οι άλλοι’ είναι αστείο» ανέφερε. Παράλληλα, διαπίστωσε πως υφίσταται «σύστημα εξάρτησης της Δικαιοσύνης από την κυβέρνηση.​ Δικαστές που ήταν αρεστοί σε υπουργούς και συγκυβερνήτες εκτοξεύονται στην επετηρίδα και άλλοι που είναι ανεξάρτητοι, περιθωριοποιούνται. Έτσι προσπαθείτε να μετατρέψετε τη Δικαιοσύνη​ σε πολιτικό όπλο».

«Εμείς θα επιμείνουμε: Να κόψουμε τους δεσμούς της πολιτικής εξουσίας με τη Δικαιοσύνη» διατράνωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού.

Σε ό,τι αφορά τα αδικήματα πολιτικών προσώπων, ο κ. Θεοδωράκης είπε ότι πρέπει να μην υπάρχει σύντομη παραγραφή των αδικημάτων των υπουργών, να σταματήσει η ασυλία τους. «Πρέπει, δηλαδή, να αλλάξουμε το Σύνταγμα για να μην αποφαίνονται οι ίδιοι οι πολιτικοί για την αθωότητα τους, ή για την ενοχή των αντιπάλων τους», είπε σχετικά.

Ο κ. Θεοδωράκης επανέλαβε την πρότασή του Ποταμιού, να διεκδικήσει αποζημίωση η κυβέρνηση από τη Novartis. «Ο κ. Τσίπρας είπε ότι θα το κάνει. Το κάνατε; Για να μας εμπιστευθεί η κοινωνία απαιτούνται τομές​», σημείωσε.

Άσκησε επίσης κριτική για αποσπασματικές αλλαγές χωρίς διάθεση να διορθωθούν τα στραβά στον εκλογικό νόμο, διερωτώμενος: «Γιατί δεν αποφασίζουμε να ψηφίζουν οι Έλληνες του εξωτερικού; Ακόμη και η Τουρκία το έχει κάνει. Εμείς όχι. Γιατί δεν θέλετε ένα αναλογικότερο μπόνους. Ισχυρές κυβερνήσεις, αλλά και δικαιότερη κατανομή εδρών. Και βέβαια σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών και όχι μόνο της Β’ Αθήνας. Να πάψουν οι υποψήφιοι να έχουν την ανάγκη των ισχυρών του χρήματος και των media».

Αιχμές άφησε ο Σταύρος Θεοδωράκης για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στα εθνικά θέματα καταλήγοντας: «Παραμένουμε λοιπόν σε μια εποχή χαμηλών προσδοκιώ​ν​, με μια κυβέρνηση χαμηλών δυνατοτήτων. Αντί να τρέξετε, πηγαίνετε σημειωτόν και κάποιες φορές με την όπισθεν.​ Οι περισσότερες μάχες είναι μικροπολιτικές και επικοινωνιακές. Μακριά από τις ανάγκες των πολιτών».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ