ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ.Μητσοτάκης: Εσείς κάψατε την Αθήνα το 2008

Κ.Μητσοτάκης: Εσείς κάψατε την Αθήνα το 2008
Φωτογραφία Αρχείου EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

«Δεν σας επιτρέπω κ. Τσίπρα να αφήσετε το παραμικρό υπονοούμενο ότι η ΝΔ έχει οποιαδήποτε σχέση με βία. Εσείς κάψατε την Αθήνα το 2008. Εσείς χαϊδεύατε τους αγανακτισμένους», είπε σε υψηλούς τόνους και απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της Βουλής.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε εκτενώς στο θέμα της ανομίας. Ξεκινώντας την τοποθέτησή του υπογράμμισε πως «σήμερα τη συζήτηση σκεπάζει η βία κατά του Γιάννη Μπουτάρη και η επίθεση κατά του ΣτΕ. Επίθεση από τη μία σε έναν εκλεγμένο δήμαρχο και από την άλλη σε ένα από τα ανώτατα όργανα της δικαιοσύνης. Με άλλα λόγια διπλό χτύπημα στο δικαίωμα του πολίτη να επιλέγει ποιος τον κυβερνά, να προστατεύεται όταν αδικείται να ζει σε ένα ασφαλές κράτος».

«Η καταδίκη πρέπει να είναι ρητή και απόλυτη χωρίς αστερίσκους. Αυτό πράξαμε ως ένα εθνικά υπεύθυνο κόμμα από την πρώτη στιγμή», είπε και τόνισε πως είναι «καιρός κ.Τσίπρα να καταδικάσετε τις κρεμάλες των αγανακτισμένων που νομιμοποιήσατε, να ζητήσετε συγνώμη για τις διχαστικές φράσεις σας "ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν". Είναι αποτέλεσμα της δική σας αριστερής ιδεοληψίας να διαχωρίζετε τη βία σε αυτή των ακροδεξιών και σε αυτή του συγκεντρωμένου πλήθους».

«Εάν ήταν συγκεντρωμένο πλήθος θα νομιμοποιούνταν να επιτεθούν στο Μπουτάρη; Η βία είναι μία. Όχι μόνο να καταδικάσετε τη βία αλλά να το αποδείξετε στην πράξη. Απελευθερώστε τα Εξάρχεια».

Αναφερόμενος στην εισβολή του Ρουβίκωνα στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σχολίασε τις δηλώσεις του αναπληρωτή Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Τόσκα, πως η αναρχική ομάδα είναι ένα ιδεολογικό μωρό που ακόμη μπουσουλάει.

«Ο κύριος Τόσκας μας είπε ότι ο Ρουβίκωνας είναι μωρό που μπουσουλάει. Άρα να υποθέσω ότι η μαμά θα το βοηθήσει να σταθεί στα πόδια του με στοργή και προδέρμ;».

Παραμύθι η καθαρή έξοδος

«Ας κάνουμε αναδρομή στα τρία τελευταία χρόνια. Ας μιλήσουμε για όσα δε λέει το ολιστικό σχέδιο του Τσίπρα», είπε ο κ. Μητσοτάκης και υπογράμμισε: «Όλοι πια έχουν καταλάβει πως όσο αλήθεια ήταν το θα σκίσουμε τα μνημόνια, τόσο αλήθεια είναι και το παραμύθι της καθαρής εξόδου», παρατήρησε ο κ. Μητσοτάκης.

«Ήδη η Κομισιόν αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις της», δήλωσε.

Πολίτες και κόμματα δεν έχουν ενημέρωση

«Αντί να βάζετε χρήματα στην οικονομία για να πάει μπροστά, τραβάτε χρήματα από την αγορά», είπε και τόνισε πως το αποτέλεσμα της κυβερνητικής πολιτικής είναι «τέσσερις στους δέκα Έλληνες να θεωρούν τη φοροαποφυγή ως θεμιτή άμυνα στην υπερφορολόγηση σας. Το 70% των ελεύθερων επαγγελματιών δηλώνει εισόδημα κάτω από 750 ευρώ το μήνα».

Ανέφερε ότι αποδέχθηκε την πρόσκληση για τη συζήτηση καθώς του δίδεται η ευκαιρία να παρουσιάσει «την άθλια κατάσταση της οικονομίας» και να εκθέσει και το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και γιατί, όπως είπε απευθυνόμενος στην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, «θεωρώ κ. Γεννηματά ότι βαδίζουμε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι και οι πολίτες και τα κόμματα δεν έχουν ενημέρωση».

4465796

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

«Αυτό που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες δεν είναι τίποτε παραπάνω από ένα αόριστο ευχολόγιο στο οποίο συνυπάρχουν ιδεοληπτικές εμμονές, ασυγχώρητες γενικότητες και κάποιες λίγες αυτονόητες μεταρρυθμίσεις. Η Ελλάδα χρειάζεται κοστολογημένο πρόγραμμα και όχι ολιστικές αερολογίες», είπε κρίνοντας το αναπτυξιακό σχέδιο που παρουσιάστηκε.

Το μνημόνιο δεν τελειώνει, απλώς μεταλλάσσεται

«Το μνημόνιο δεν τελειώνει τον Αύγουστο, απλώς μεταλλάσσεται», διαπίστωσε και ζήτησε από τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, που ήταν παρών στην αίθουσα, να απαντήσει στο εξής ερώτημα: «Πόσο νερό βάλατε και σε τι κρασί;». «Υποψιάζομαι ότι εδώ κρύβονται νέες δεσμεύσεις, που θα βρουν τη θέση τους στο μηχανισμό αυξημένης εποπτείας που θα μας συνοδεύει για χρόνια. Από χρηματοδότηση χωρίς μνημόνιο που ζητούσατε το 2015, πήγαμε στο μνημόνιο χωρίς χρηματοδότηση».

Η χώρα χρειάζεται ένα αναπτυξιακό σοκ

«Έχετε ήδη ψηφίσει τη μείωση του αφορολόγητου και νέα μείωση των συντάξεων. Οι δημαγωγοί που υπόσχονταν 13η σύνταξη έκοψαν ήδη τη 12 και θα κόψουν και την 11η», ανέφερε και τόνισε πως «η Ελλάδα χρειάζεται ένα αναπτυξιακό σοκ που μπορεί να έρθει μόνο με ιδιωτικές επενδύσεις».

«Κουβέντα στο ολιστικό σχέδιο για μείωση φόρων, αντίθετα καταλαβαίνω ότι ο ΕΝΦΙΑ που θα καταργούσατε, θα παραμείνει». «Θέλουμε οι Έλληνες να ξαναπάρουν την τύχη της ζωής τους στα χέρια τους. Η Ελλάδα να δουλέψει ξανά. Και κανείς να μην μένει πίσω».

Σύμφωνα με τον ίδιο, το «δίλημμα θα είναι: Ποιος μπορεί να δημιουργήσει πολλές και καλά πληρωμένες δουλειές;».

Αναφερόμενος στο Σκοπιανό έκανε λόγο για «υπόγειες διαδρομές. «Είστε υποχρεωμένος κ.Τσίπρα να τοποθετηθείτε για το απαράδεκτο όνομα Μακεδονία του Ίλιντεν και πείτε μας εάν το έχετε απορρίψει ή το συζητάτε ακόμη μυστικά».

4465813

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Η κάλπη είναι κάθαρση

«Κυρία Γεννηματά δε θα διαφωνήσουμε εάν οι εκλογές πρέπει να γίνουν σε ένα δύο ή τρεις μήνες, εξάλλου εμείς τις ζητάμε εδώ και δύο χρόνια», είπε και συμπλήρωσε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργός και σχολιάζοντας τις αποκαλύψεις για τον επικεφαλής των Ποδέμος: «Σε αυτές τις εκλογές δε βλέπω να καλείτε τον Ιγκλέσιας των Ποδέμος. Μάλλον θα είναι απασχολημένος στην πισίνα του και δε θα έχει χρόνο να σας διαθέσει».

«Συμφωνούμε ότι η Δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα και η κάλπη είναι κάθαρση. Για μια φορά κάντε το σωστό. Η Δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα. Η κάλπη από μόνη της είναι μια κάθαρση. Δώστε στον ελληνικό λαό την ευκαιρία να πάρει θέση. Μην τον δεσμεύσετε για χρόνια για να εξασφαλίσετε μερικούς ακόμη μήνες στην εξουσία».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ