ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Ξέρουμε ποια είναι τα μέλη του «Ρουβίκωνα»

Μητσοτάκης: Ξέρουμε ποια είναι τα μέλη του «Ρουβίκωνα»
EUROKINISSI/ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Τη δέσμευσή του να αποκαταστήσει τη δημόσια τάξη επανέλαβε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης σε τηλεοπτική του συνέντευξη, ενώ ερωτηθείς σχετικά με τον Ρουβίκωνα, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι τα μέλη του «είναι γνωστά». 

«Οι άνθρωποι αισθάνονται βαθιά ανασφαλείς, κυρίως στις υποβαθμισμένες περιοχές. Ζουν με το φόβο μην μπουν ληστές στα σπίτια τους» τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

Ο κ. Μητσοτάκης, ερωτηθείς για τον Ρουβίκωνα, υποστήριξε ότι η δράση του κάνει μεγάλη ζημιά στην εικόνα της χώρας και ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος ως πρωθυπουργός δεν θα ανεχθεί τέτοιες συμπεριφορές.

Παράλληλα, τόνισε πως οι ηγέτες και τα μέλη του «Ρουβίκωνα» είναι γνωστά, καθώς αναρτούν μηνύματα και απειλές στο Facebook και υπογράμμισε ότι αν υπήρχε πολιτική βούληση θα είχε αντιμετωπιστεί.

Ερωτηθείς αν φοβήθηκε από τις δημόσιες απειλές που δέχτηκε μέσω Facebook από ηγετικό στέλεχος του Ρουβίκωνα, απάντησε: «Όχι ιδιαίτερα».

«Δεν αισθάνομαι ότι απειλούμαι ούτε να με εκβιάζει ή να με απειλεί εμένα ή την παράταξη που εκπροσωπώ ο Ρουβίκωνας», τόνισε, και συνέχισε: «Το πρόβλημα με τον Ρουβίκωνα είναι γενικότερο. Είναι πρόβλημα ανοχής σε μια ομάδα με σαφείς ιδεολογικές αναφορές. Ο Ρουβίκωνας προέρχεται από την μήτρα της άκρας εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς. Τους γνωρίζουμε γιατί ποστάρουν δημόσια στο Facebook. Ο κύριος που με απείλησε έχει όνομα και διεύθυνση. Ο Ρουβίκωνας έχει κάνει σειρά από βίαια χτυπήματα» .

Κάνοντας αναφορά στην κατάσταση που επικρατεί στα Εξάρχεια, σημείωσε ότι στη συγκεκριμένη περιοχή εκτρέφεται ένα είδος «νέας τρομοκρατίας».

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. έκανε αναφορά και στην πρόσφατη επίθεση εις βάρος του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, ξεκαθαρίζοντας ότι «η βία είναι καταδικαστέα απ’ όπου και αν προέρχεται». Ο αρχηγός της ΝΔ δήλωσε ότι του είναι συμπαθής ο κ. Μπουτάρης, ξεκαθαρίζοντας, ωστόσο, πως δεν τον στηρίζει πολιτικά γιατί «ως δήμαρχος έχει αποτύχει».

Μείωση φόρων

Μιλώντας για το οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ, ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση για τέταρτο μνημόνιο και δεσμεύτηκε για μείωση της φορολογίας τόσο στις επιχειρήσεις όσο και στα νοικοκυριά.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο για μείωση των φόρων στις επιχειρήσεις στο 25% αρχικά και στο 20% σε μία διετία, αλλά και περικοπή του ΕΝΦΙΑ κατά 30%.

«Αν έχουμε οποιαδήποτε υπεραπόδοση θα συζητήσουμε και για μειώσεις εισφορών» συμπλήρωσε, ανοίγοντας «παράθυρο» για αλλαγή της φορολογικής κλίμακας, με φόρο 9% σε εισοδήματα έως 10.000 ευρώ.

Αναφερόμενος στους στόχους για τα υψηλά πλεονάσματα, ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ θα διαπραγματευτεί τη μείωση τους.

«Τα υψηλά πλεονάσματα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ αποτελούν εγγύηση αξιοπιστίας προς τους δανειστές. Εμείς θα έχουμε ως εγγύηση αξιοπιστίας την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων» σημείωσε.

«Όχι» στο όνομα «Δημοκρατία του Ίλιντεν»

Ερωτηθείς για τις διαπραγματεύσεις για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, ο κ. Μητσοτάκης τάχθηκε υπέρ μιας ολοκληρωμένης και συνολικής συμφωνίας, με αλλαγή του συντάγματος και απαλοιφή των αλυτρωτικών προθέσεων.

Δεσμεύτηκε, πάντως, να τοποθετηθεί ακριβέστερα μόλις υπάρξει συγκεκριμένη ενημέρωση, ενώ κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση συζητούσε την επιλογή της «Δημοκρατίας του Ίλιντεν», η οποία -κατά τον ίδιο- είναι το «erga omnes» του αλυτρωτισμού.

Ερωτηθείς για την πιθανότητα αποφυγής της χρήσης του όρου «Μακεδονία», δήλωσε πως «θα ήταν το ευκταίο, αλλά μάλλον δεν είναι πιθανό».

Καμία απόλυση δημοσίου υπαλλήλου

Ειδική αναφορά έκανε ο πρόεδρος της ΝΔ στη λειτουργία του δημόσιου τομέα, τασσόμενος υπέρ ενός αποτελεσματικού μηχανισμού, ο οποίος θα συνεργάζεται με τον ιδιωτικό τομέα.

Επιπλέον, δεσμεύτηκε ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, ενώ επανάλαβε την προσήλωσή του στον κανόνα του μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις.

Θα αλλάξουμε τον εκλογικό νόμο

Σχετικά με τον εκλογικό, ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε στην πρόταση της Ν.Δ. για ψήφο στους Έλληνες του εξωτερικού, σε συνδυασμό με το «σπάσιμο» της Β’ Αθηνών.

«Πρέπει να διευκολύνουμε τους συμπολίτες μας που κατοικούν εκτός Ελλάδος» σημείωσε και προανήγγειλε την αλλαγή του υπάρχοντος εκλογικού νόμου αμέσως μετά τις επόμενες εκλογές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ