ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Ζάεφ μιλά για συμφωνία, η Αθήνα μελετά τις λεπτομέρειες

Ο Ζάεφ μιλά για συμφωνία, η Αθήνα μελετά τις λεπτομέρειες
REUTERS/Stoyan Nenov

Την ώρα που ο Ζόραν Ζάεφ ανακοίνωνε ότι υπάρχει επί της αρχής συμφωνίας με την Ελλάδα για το ονοματολογικό -όχι όμως και τελική συμφωνία- στο Μέγαρο Μαξίμου υπενθυμίζουν ότι "τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται συμφωνημένο αν δεν συμφωνηθούν όλα".

Αυτό, επί της ουσίας, σημαίνει ότι το κείμενο συμφωνίας στο οποίο κατέληξαν Κοτζιάς και Ντιμιτρόφ θα τύχει ενδελεχούς μελέτης από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα πριν προχωρήσει στην τηλεφωνική επικοινωνία με τον ομόλογό του.

Όπως επισημαίνουν, μάλιστα, καλά γνωρίζοντες τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων ο Ζόραν Ζάεφ μπορεί να έχει τους δικούς του λόγους να δείχνει ότι η υπόθεση είναι τελειωμένη, αυτό όμως δεν ισχύει καθώς οι δύο πρωθυπουργοί έχουν να καλύψουν τα τελευταία κρίσιμα μέτρα της διαδικασίας, τα οποία, όπως έχει πολλές φορές επισημάνει ο Έλληνας Πρωθυπουργός είναι "και τα πιο δύσκολα".

Οι ανακοινώσεις Ζάεφ

Η τελική συμφωνία με την Ελλάδα για το όνομα της πΓΔΜ θα επικυρωθεί στο κοινοβούλιο και στη συνέχεια θα πάει σε δημοψήφισμα διεμήνυσε σήμερα ο Ζόραν Ζάεφ, που παράλληλα επιβεβαίωσε ότι υπάρχει συμφωνία επί της αρχής ανάμεσα στις δύο πλευρές. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε για το πρώτο έτος της πρωθυπουργίας του, ο Ζάεφ υπογράμμισε, ωστόσο, ότι «δεν υπάρχει τελική συμφωνία ανάμεσα σε Ελλάδα και πΓΔΜ».

«Υπάρχει συμφωνία επί της αρχής, ενώ οι δύο πλευρές έχουν καταλήξει στην επίσημη και νομική πλευρά της συμφωνίας» τόνισε ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας, προσθέτοντας ότι στη συνέχεια η Ελλάδα θα στείλει επιστολή στο ΝΑΤΟ ώστε η πΓΔΜ να λάβει πρόσκληση ένταξης στη Συμμαχία.

Ανέφερε δε, ότι σύντομα αναμένεται να επικοινωνήσει με τον Αλέξη Τσίπρα -κάτι που όπως είπε θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί «απόψε, αύριο ή την Παρασκευή».

Έσπευσε, όμως, να συμπληρώσει ότι τον τελευταίο λόγο θα έχουν οι πολίτες στο δημοψήφισμα. «Οι πολίτες περιμένουν κάποιον που μπορεί να ηγηθεί, οι αληθινοί πατριώτες είναι αυτοί που προσφέρουν ένα μέλλον στους πολίτες» είπε ο ίδιος, και συμπλήρωσε: «Η γλώσσα και η ταυτότητα των πολιτών έχουν διασφαλιστεί από τη σχεδιαζόμενη συμφωνία με την Ελλάδα και ότι οι δύο χώρες δεν υπήρξαν ποτέ πιο κοντά σε λύση».

Ερωτηθείς για τα ονόματα που συζητούνται ακόμη, ο Ζάεφ απέφυγε να απαντήσει στο εάν η ονομασία «Μακεδονία του Ίλιντεν» είναι ακόμη στο «τραπέζι». Ωστόσο, από ελληνικής πλευράς έχει καταστεί σαφές ότι η ονομασία αυτή έχει αφαιρεθεί από τη λίστα.

Χτες, αρκετά σκοπιανά ΜΜΕ μετέδιδαν ότι το όνομα που προκρίνεται είναι το «Βόρεια Μακεδονία».

Το πρακτορείο ΜΙΑ, όμως, έλεγε ότι όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά.

Η πολιτική κατάσταση στη γειτονική χώρα είναι τεταμένη τις τελευταίες ημέρες, με τον πρόεδρο Γκιόργκι Ιβάνοφ να εκφράζει χτες τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι ενημερώνεται επιλεκτικά για το ονοματολογικό και την αντιπολίτευση να εγείρει σειρά αντιρρήσεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ