ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκοπιανό: Απομακρύνεται η συμφωνία με την πΓΔΜ

Σκοπιανό: Απομακρύνεται η συμφωνία με την πΓΔΜ

Απομακρύνεται η συμφωνία για το ονοματολογικό, με κυβερνητικές πηγές να αναφέρουν ότι η πλευρά της πΓΔΜ δεν είναι ακόμη έτοιμη να ανταποκριθεί στα όσα συμφωνήθηκαν στις Βρυξέλλες ανάμεσα στους δύο υπουργούς Εξωτερικών.

Συνεπώς, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, η πιθανότητα συμφωνίας εντός των επόμενων ημερών φαίνεται πως απομακρύνεται. Κατ’ επέκταση, αυτό σημαίνει ότι πιθανώς να απομακρύνεται και η τηλεφωνική επικοινωνία των δύο πρωθυπουργών.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Αθήνας, ο Ζόραν Ζάεφ δυσκολεύεται να διαχειριστεί την πολιτική πίεση που δημιουργήθηκε στο εσωτερικό της πΓΔΜ λόγω της σκληρής στάσης τόσο του αντιπολιτευόμενου VMRO όσο και του Προέδρου Γκιόργκε Ιβάνοβ ο οποίος διαφωνεί με το erga omnes αλλά και την συνταγματική αναθεώρηση, προϋποθέσεις τις οποίες η Ελλάδα κρίνει απαραίτητες για τη σύναψη συμφωνίας.

«Κεραυνοί» του Ιβάνοφ

Την Τετάρτη, ο πρόεδρος της πΓΔΜ δήλωσε πως είναι αντίθετος στo erga omnes, ένα από τα πάγια αιτήματα της Αθήνας για τη λύση του ονοματολογικού. Μερικές ώρες νωρίτερα, είχε εμφανιστεί ενοχλημένος από την έλλειψη ενημέρωσης, λέγοντας ότι παρότι είχε πολλές φορές ζητήσει να ενημερωθεί για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων και για τα όσα συζητήθηκαν στις Βρυξέλλες μεταξύ του Νίκου Κοτζιά και του σκοπιανού ομολόγου του, κάτι τέτοιο δεν συνέβη.

Και παρότι την Πέμπτη ο Νίκολα Ντιμιτρόφ συναντήθηκε με τον Σκοπιανό πρόεδρο για να τον ενημερώσει για το ονοματολογικό, ο Ιβάνοφ -που είναι πολιτικός σύμμαχος του προηγούμενου πρωθυπουργού, Νίκολα Γκρουέφσκι- εμφανίστηκε αμετακίνητος από τη θέση που είχε εκφράσει μόλις μια ημέρα νωρίτερα.

«Η όλη διαδικασία μοιάζει με προσωπική συμφωνία μεταξύ του πρωθυπουργού Ζάεφ και του κ. Τσίπρα, η οποία δεν έχει προσφέρει μια εθνική συναίνεση στη “Μακεδονία”. Η θέση μου είναι ότι δεν αποδέχομαι μία λύση στο ζήτημα του ονόματος για συνολική χρήση ή “έναντι όλων”» τόνισε χαρακτηριστικά ο Ιβάνοφ, πιστός στην γραμμή που έχουν κρατήσει και οι προηγούμενοι σκοπιανοί πρόεδροι.

Η σκοπιανή αντιπολίτευση διοργανώνει μεγάλο αντικυβερνητικό συλλαλητήριο με αφορμή το ονοματολογικό αύριο, Σάββατο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ